Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stradale tajnice i pokoji Sanaderov prijatelj

03.01.2011. 23:00
Stradale tajnice i pokoji Sanaderov prijatelj


Najgore su prošli Mario Zubović i Jerko Rošin, a Luka Bebić, treći Sanaderov pomagač u “puču”, nije pretrpio formalne sankcije, ali je maknut iz procesa odlučivanja u HDZ-u


Bivši premijer Ivo Sanader danas će se u salzburškom zatvoru sigurno prisjetiti okolnosti u kojima je prije godinu dana izbrisan iz HDZ-a, stranke koju je vodio skoro devet godina. U ponedjeljak ujutro, 4. siječnja 2010. godine, sastalo se predsjedništvo HDZ-a. Tijekom dana u sjedištu stranke održano je više sastanaka u različitom sastavu, a kasno poslijepodne predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor objavila je da je Sanader izbačen jer je 24 sata ranije pokušao organizirati puč i uspostaviti u HDZ-u paralelni sustav. 
Sanader je, dakle, u ovih godinu dana doživio nevjerojatan politički i ljudski pad. Niz godina najmoćniji čovjek u Hrvatskoj nalazi se u pritvoru u Austriji gdje je pobjegao kad ga je u domovini iza rešetaka želio strpati glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Sanadera se tereti za zloupotrebu službenog položaja za pribavljanje značajne materijalne koristi. Među ostalim sudionicima puča koji to zapravo i nije bio, najgore su prošli Sanaderovi prijatelji Mario Zubović i Jerko Rošin.
Zubović koji je telefonski pozivao HDZ-ove zastupnike u Središnjicu na sastanak sa Sanaderom koji je prethodio njegovoj glasovitoj press konferenciji, smijenjen je s dužnosti političkog tajnika HDZ-a kao i s mjesta predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku. Poznati zagrebački zubar sasvim je marginaliziran u HDZ-u, ali je ostao lojalan stranci. Rošinu koji je također bio uključen u pripreme “puča” oduzeto je predsjedanje saborskim Odborom za prostorno uređenje i graditeljstvo. I on je vjeran HDZ-u, ali se nije ustručavao javno pozitivno govoriti o Sanaderu i nazivati ga prijateljem. Predsjednik Sabora Luka Bebić, treći Sanaderov pomagač, nije pretrpio nikakve formalne stranačke sankcije, ali je potpuno maknut iz procesa odlučivanja u HDZ-u.
Ni preostalih petnaestak zastupnika, koje je Sanader okupio kako bi mu bili kulisa za poruku Jadranki Kosor da “postoje deficiti u vođenju HDZ-a”, nije se našlo na udaru stegovnih mjera. Štoviše, jedan od njih, Jasen Mesić, upravo je imenovan ministrom kulture. Samo Damir Polančec koji je, uz Bebića i Zubovića, na sjednici predsjedništva glasovao protiv isključenja Sanadera, i sam je izbrisan.
Najveću štetu od svih aktera “puča” pretrpjele su anonimne tajnice zaposlene u sjedištu HDZ-a. Njih tri davale su Sanaderu logističku potporu, faksirale su novinskim redakcijama pozive za press konferenciju i zbog toga su dobile otkaze, odnosno, nisu im produljeni ugovori o radu.
 


Bianca Matković smijenjena




Vodstvo stranke kaznilo ga je zbog iskaza što ga je dao istražnom  povjerenstvu za Inu. Bianca Matković koja je, zajedno sa Petrom Selemom,  bila suzdržana u vezi sa Sanaderovim izbacivanjem, svoj je neposluh platila  smjenom s dužnosti ministrice i predsjednice HDZ-ove zajednice žena, a  danas je obična zastupnica, jedna od vrlo rijetkih koja nije član nijednog  odbora.