Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zokijeva pusa u kacigu i krećemo

03.01.2011. 23:00
Zokijeva pusa u kacigu i krećemo


Ovo je prvi put da dolazim bez jasne ideje kako će se stvari razvijati. Moj cilj je dati sve od sebe, a onda ćemo vidjeti što će mi to donijeti – kaže Ana


Povratak na mjesto sreće.  Ili nesreće. Ovisi koja se godina gleda. Sljemenska  Snježna kraljica, koja će se  danas sedmi put održati na  padinama Medvednice, zauzima posebno mjesto u karijeri najbolje hrvatske skijašice Ane Jelušić. Riječka  slalomašica se prije četiri godine na jednoj od najspektakularnijih utrka u Svjetskome kupu senzacionalno popela na drugu stepenicu pobjedničkog postolja, ostvarivši  rezultat koji će umnogome  odrediti njezinu karijeru.
– Ne bih rekla da nakon  Sljemena 2007. godine ništa  nije bilo isto. To je neka čudna  veza puna ljubavi i mržnje. Na  Sljemenu sam doživjela najljepšu i vjerojatno najgoru  epizodu u karijeri. Drugo  mjesto pa potom odmah izlijetanje iduće godine i ogromno razočaranje. Tamo sam dotaknula vrh i na neki način  dno. Da nije bilo postolja prve  godine vjerojatno niti razočaranje sljedeće godine ne  bi bilo tako veliko – objašnjava  Ana Jelušić, koja je nedavno  napunila 24 godine. Vremena  za puno slavlja nije bilo.
“Snježni cirkus” u punom je  jeku. Nova stanica najboljih  skijašica svijeta je Sljeme na  padinama kojega je Ana  doživjela cijelu paletu emocija.
Pokoji bod više
– Sljeme je uvijek posebno.  Ovo je prvi put da na Snježnu  kraljicu dolazim bez neke jasne ideje kako će se stvari  razvijati budući da sam u dosadašnjem dijelu sezone imala svega. Od izlijetanja, neplasmana među 30 najboljih  pa do dvije, ajmo reći, OK  vožnje. Moj cilj je na Sljemenu dati sve od sebe, a onda  ćemo vidjeti što će mi to  donijeti – dodaje riječka skijašica.
Uoči nastupa pred domaćom publikom olakšanje  su donijeli prvi ovogodišnji  bodovi u Svjetskome kupu,  osvojeni prvo u francuskom  Courchevelu pa potom u austrijskom Semmeringu. Rezultati koji obećavaju nakon ne  baš bajnog otvaranja sezone.
– Naravno da je to malo  smanjilo pritisak, ali uvijek  želiš više i još pokoji bod. Sve  je relativno budući da te sport  uvijek tjera naprijed i nikad  nisi zadovoljan onime što si u  tom trenutku ostvario. Ti bodovi jesu poticaj, ali ja bih još!  – iskrena je Ana, koja odbija  pomisao o posebnoj tremi na  domaćem skijalištu.
– Ne bih to nazvala tremom,  ali definitivno domaći teren i  domaća publika nose jednu  dodatnu dozu motivacije. Kad  dođeš na start znaš da ćeš dati  sve od sebe kako bi izvukao i  onaj zadnji atom snage za koji  možda ni ne znaš da imaš u  tijelu – dodaje Ana.
Zagreb je na sat i pol od  Rijeke, što znači i dolazak  brojnih Aninih navijača iz  rodnoga grada. Uz ljubitelje  skijanja iz ostalih dijelova  Hrvatske, Ani bučne navijačke podrške sigurno neće  nedostajati.
Riječka podrška
– Doći će nešto obitelji,  veliki dio frendova. Svi koji su  u mogućnosti, zaletit će se do  Sljemena. Svi koji su proteklih godina bili na Sljemenu  oduševljeni su atmosferom i  uvijek se rado vraćaju – objašnjava riječka slalomašica,  koja je nakon nešto slabijih  rezultata ove godine ispala iz  prve jakosne skupine koju čini  15 najboljih slalomašica svijeta.
Danas će se se stazom u  prvoj vožnji spustiti kao 18.  natjecateljica. Crveni sljemenski spust trebao bi je  dočekati dovoljno čvrst. U  noći s nedjelje na ponedjeljak  palo je pet centimetara snijega koji nije iznenadio organizatora.
– Trenirali smo na zelenom  spustu, ali svi kažu da je slalomska staza balkanirana i da  bi trebala izdržati sve napore  skijašica. Najavljeno je dodatno smanjenje temperatura  tako da ja stvarno vjerujem da  će staza biti prava. Schild,  Tanja, Riesch, to su favoritkinje. Mislim da će utrka biti  jako izjednačena, osim ako se  Marlies stazom ne spusti kao  u Semmeringu kada konkurencija nije imala šanse – nastavila je Riječanka, koja će do  početka slalomskih okršaja  pokušati zadržati što veću dozu koncentracije.
– Nemam neku posebnu  pripremu uoči utrke. Samo se  pokušavam što više opustiti i  ne trošiti energiju na neki  stres uoči utrke. Samo Zokijeva pusa u kacigu i  krećemo – zaključila je najbolja hrvatska skijašica.
Start prve vožnje je u 15  sati, a druga je rasporedom  predviđena za 18 sati. Osim  Ane na startu će se od hrvatskih predstavnica naći Tea  Palić i Sofija Novoselić.
 


Riesch veći favorit od Vonn




Iako većina pratitelja skijanja u utrci za Veliki kristalni globus  prednost daje Amerikanki Lindsey Vonn, Ana Jelušić je drugačijeg  mišljenja.
– Iako trenutačno najbolje stoji, ne bih stavila ruku u vatru da će Vonn  osvojiti Veliki kristalni globus. Vonn ih ima tri i uvijek je teže braniti nego  ga osvojiti. Mislim da je Riesch puno više motivirana jer taj pokal nema u  svojim vitrinama – objašnjava Ana.