Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Delicije paških koludrica u novoj, atraktivnoj ambalaži

03.01.2012. 23:00
Delicije paških koludrica u novoj, atraktivnoj ambalaži


Za sada naše proizvode umotavamo u novu ambalažu samo za posebne prigode i po narudžbi. U skoroj budućnosti bit će različitih ambalaža, posebno za baškotine. Imamo grafičko rješenje, ali sve ovisi o potražnji za pojedinom vrstom ambalaže. Ambalaža i marketing puno znače, kaže časna sestra Benedikta Halilović


U Pagu je blagdanske dane i bilo kakvu obiteljsku proslavu, osobito u prigodi krštenja, prve pričesti, krizme i vjenčanja teško zamisliti bez baškotina, koludraške štrike i kolacića, tri proizvoda koje rade vrijedne koludrice benediktinskog samostana sv. Margarite u Pagu. Baškotin, koludraška štrika i kolacić su ove godine dobili zaštitni znak Hrvatski otočni proizvod, ali i novi način prezentacije. Naime, benediktinke su svoje proizvode odlučile stavljati u vrlo lijepu, atraktivnu ambalažu. Stavljeni u posebnu ambalažu samostanski proizvodi se mogu koristiti kao jelo, piće, ali i kao vrlo lijep suvenir ili vrijedan dar.
 Promidžba Paga
– Napravili smo nove etikete i pakiranja za proizvode koje radimo. Proizvodi će se prezentirati u atraktivnim ambalažama u kojima istinski lijepo izgledaju. Za sada naše proizvode umotavamo u novu ambalažu samo za posebne prigode i po narudžbi. U skoroj budućnosti bit će različitih ambalaža, posebno za baškotine. Imamo grafičko rješenje, ali sve ovisi o potražnji za pojedinom vrstom ambalaže. Ambalaža i marketing puno znače, kaže časna sestra Benedikta Halilović.
Etikete i ambalaža su rađeni tako da proizvode benediktinskog samostana sv. Margarite čini prepoznatljivima.
– To što radimo je i u korist grada Paga i njegove promidžbe. Želimo pomoći gradu da se kulturno izdiže i postane centar kulturne i vjerske baštine. Vjerske, kada govorimo o samostanu, ali i kada govorimo o Starom gradu koji treba učiniti Marijanskim svetištem, najvećim u županiji. Pag ima bogatu povijest i svoju priču zanimljivu posjetiteljima. Moramo raditi na promidžbi Paga, koristiti sva sredstva kulturne baštine, slijediti povijesni trag Paga i na taj način zainteresirati posjetitelje. Uvijek se iznova trebamo pitati što možemo ponuditi, kaže časna sestra Benedikta Halilović.
Uz baškotin, koludrašku štriku i kolacić u Pagu su izuzetno cijenjeni i drugi samostanski proizvodi, travarica, pandešpanj i rafioli, a svi se ti proizvodi rade po staroj recepturi. Benediktinkama je nedavno vraćena nacionalizacijom oduzeta zgrada u Koludraškoj ulici koja se naslanja na samostan. U toj zgradi benediktinke će urediti novi pekarski pogon u kojem će raditi i neke nove proizvode.
 Novi pekarski pogon
– Baškotini su vrlo traženi. Recimo, kod baškotina se moramo držati tradicionalne recepture i oni su uvijek jednake veličine. No, možemo napraviti i neke promjene. Na primjer, jednom smo napravili baškotine manje od uobičajenih i to je bilo vrlo dobro prihvaćeno, kaže sestra Benedikta Halilović.
U novom pekarskom pogonu u Koludraškoj ulici moći će se raditi baškotini različitih veličina, ali će se i neki drugi proizvodi moći drugačije oblikovati. Proizvodnja će se temeljiti na staroj recepturi, ali će proizvodi oblicima biti raznovrsniji. Uz to će se stavljati u posebnu ambalažu, što se prije nije radilo. Uređenje zgrade i pekarskog pogona ovisit će o financijskim sredstvima. Benediktinke traže pomoć od raznih fondova i vjeruju da će uspjeti prikupiti sredstva i ostvariti svoj veliki projekt. Proizvodi benediktinskog samostana sv. Margarite, stavljeni u atraktivne omote i ambalažu, uz pašku čipku postat će jedan od najljepših suvenira Paga. Benediktinski samostan sv. Margarite utemeljen je u 14. stoljeću, u vrijeme dok se Pag nalazio na današnjem arheološkom području Stari grad. Kroz gotovo sedam stoljeća benediktinke su bile vrijedne čuvarice tradicije grada Paga. Uz duhovni rad, brinule su se o mnogim vrijednim zapisima i predmetima i sačuvale ih, u 16. stoljeću su organizirale školu za djevojčice u kojoj se podučavalo šivanje čipke, utemeljile su prvi dječji vrtić u Pagu, za vrijeme Drugog svjetskog rata brinule su se o siromašnima i o djeci, za vrijeme Domovinskog rata su prikupljale humanitarnu pomoć. Tihe i marljive, paške benediktinke su neizostavni dio duše grada Paga. Tradiciju svojih prethodnica čuvaju i nastavljaju današnje benediktinke koje se na ponos samostana i cijelog Paga trude ponudu svojih tradicionalnih proizvoda prilagoditi novim vremenima.