Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Grad Obrovac zatvorio kasu najstarijem KUD-u na svom području

03.01.2012. 23:00
Grad Obrovac zatvorio kasu najstarijem KUD-u na svom području


U 2010. dobili smo 3.000 kuna, a za KUD-ove je isplaćeno 49.300 kuna. Ove godine nismo dobili ni kunu. Ne znam zašto Grad Obrovac ima takav odnos prema nama. Jednom sam razgovarala s gradonačelnikom Antom Županom i pitala ga u čemu je problem. On mi je odgovorio da se u našem KUD-u vrši politika, kaže predsjednica KUD-a Zrmanja iz Obrovca Dragica Maričić


Grad Obrovac KUD-u Zrmanja nije ustupio čak ni razglas za našu manifestaciju “Božić ispod Velebita”, a kamoli da smo dobili neku drugu pomoć. Nije nam ni odgovoreno na naš pismeni zahtjev koji smo uredno poslali, niti se netko iz Grada pojavio na događaju koji je ispunio Dom kulture, kaže predsjednica KUD-a Zrmanja iz Obrovca Dragica Maričić i tako otkriva maćehinski odnos koji Grad ima prema najstarijem KUD-u na obrovačkom području. Taj odnos potvrđuje činjenica da su u “Zrmanji” u zadnje dvije godine iz gradskog proračuna dobili samo 3.000 kuna, a za tri KUD-a s područja grada u istom razdoblju isplaćeno je 79.300 kuna. U 2011. isplaćeno je 30.000 kuna od čega navodno 25.000 kuna Žegaru iz Bogatnika, a ostatak karinskom Galebu.
Osvetoljubivi gradonačelnik
Buru oko KUD-a Zrmanja podiglo je anonimno pismo majke djeteta, člana dječje skupine, u kojem upozorava na ponašanje Grada na čelu s gradonačelnikom Antom Županom.
– Grad Obrovac KUD-u Zrmanja nije nedavno mogao dati ni kune da djeca odu na međunarodnu smotru dječjeg folklora u Kutinu za što su nastup izborili na Vinkovačkim jesenima. Gradonačelnik Ante Župan tada je obrazložio riječima “To su gluposti?!” Zašto gradska uprava nikada ne može stati iza potreba građana Obrovca, zašto harače djecu i te jadne starce, stoji u anonimnom pismu čija autorica napominje kako piše anonimno jer se u ovakvom gradu ne želi isturati i izlagati bijesu i dokazanoj osvetoljubivosti gradonačelnika:
– Ne žele to ni drugi roditelji, ali svi skupa smo ogorčeni.
Detalje otkriva predsjednica Maričić.
– Mi smo u 2010. godini od Grada Obrovca dobili samo tri tisuće kuna, a išli smo s djecom na Vinkovačke jeseni. Tamo su bili oduševljeni njihovi nastupom i dobili smo pozivnicu za sudjelovanje na 9. državnom Festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini. Čekali smo pomoć od Grada do zadnjeg trenutka, ali nismo dobili ni kune. Na kraju nam je Zadarska županija odlučila financirati odlazak. Međutim, njihova pomoć došla je u četvrtak kada se već trebalo putovati, tako da je bilo kasno, kaže Maričić i dodaje:
Građani da, Grad ne
– Ne znam zašto Grad Obrovac ima takav odnos prema nama. Jednom sam razgovarala s gradonačelnikom Županom i pitala ga u čemu je problem. On mi je odgovorio da se u našem KUD-u vrši politika. To nije uopće istina. Naša je sreća što su građani uz nas, pomažu nam i uz njihovu pomoć možemo napredovati. Jedino nas Grad ne podržava.
Svoje viđenje situacije daje voditeljica dječje skupine u KUD-u i vijećnica u gradskom vijeću Marijana Pjetraj:
– Odnos koji su Grad i gradonačelnik Župan pokazali prema KUD-u za vrijeme održavanja koncerta “Božić ispod Velebita” je nečuven. Nije u redu da se gradske institucije i vlast na takav način odnose prema djeci i starijim ljudima i to u vrijeme Božića. Drago mi je što se netko od građana Obrovca odlučio ukazati na probleme koje se događaju u gradu. To što se na to odlučio anonimno najbolje govori o tome kako se gradska vlast odnosi prema neistomišljenicima.
Komentar cijele situacije, kao ni odgovor zašto KUD Zrmanja ne dobiva novac iz gradskog proračuna za svoje programe, nismo mogli dobiti ni od koga u Gradu Obrovcu.


Kupovina političkih partnera?




Novca nema za tridesetak djece u KUD-u Zrmanja, a ima za KUD Žegar iz Bogatnika na čijoj web stranici stoji da broji 12 članova, od čega devet vrlo aktivnih, apsurd je koji ističu Obrovčani u situaciju s financiranjem KUD-ova.
Oni u svemu vide kupovinu političkih glasova od strane HDZ-ovog gradonačelnika Ante Župana. Financiranjem KUD-a Žegar Župan se želi dodvoriti koalicijskom partneru u gradskom vijeću – SDSS-u. Ostatak novca ide KUD-u Galeb iz Karina Gornjeg čija je, po mnogima, politička pokroviteljica predsjednica kluba HDZ-a u vijeću Đurđica Roupec. S druge strane u KUD-u Zrmanja nemaju takvu političku zaštitu, čak je Marijana Pjetraj predstavnica obrovačke oporbe.