Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kotromanović očekuje novac i za avione

03.01.2012. 23:00
Kotromanović očekuje novac i za avione


Svoju viziju domaćeg obrambenog sustava novi ministar obrane Ante Kontromanović podijelio je jučer s najvišim vojnim časnicima i predstavnicima ministarstva kojem je odnedavno na čelu.
Donošenje strateških dokumenata, potpuna integracija u NATO, mala ali dobro obučena vojna sila. To su samo neke od ideja što ih je Kotromanović na polusatnom proširenom kolegiju iznio svojim suradnicima. Predstavio im je i novu zamjenicu ministra Višnju Tafru, izrazivši zadovoljstvo što je riječ o ženi u obrambenom sustavu u kojem bi, po njegovom mišljenju, trebalo biti još više žena.
– Moramo donijeti strateške dokumente jer zakonodavstvo još nije usklađeno s onim europskim, upozorio je Kotromanović.
– Imamo izvrsne časnike koji su se dokazali u Domovinskom ratu i međunarodnim misijama. Zatekao sam solidno financijsko stanje, no tek do veljače očekujem da ću dobiti cjelovitu financijsku sliku. Priznajem, volio bih da obrambeni proračun bude veći ali ćemo preraspodjelama pokušati izvući maksimum. Prije svega pokušat ćemo povećati sredstva potrebna za kvalitetniju obuku vojnika, rekao je Kotromanović koji očekuje da će u proračunu osigurati i novac potreban za kupnju borbenih zrakoplova.
– Imamo dobre pilote i mislim da bi zračne obrambene sposobnosti Hrvatska trebala zadržati, no ipak sve ovisi o sredstvima. Imamo niz ponuda za nove zrakoplove, ali moramo sa strukom vidjeti što bi bilo najbolje, objašnjava Kotromanović uvjeravajući javnost kako će povratak MORH-a u staro sjedište na Trgu kralja Petra Krešimira IV biti najjeftinije rješenje. Naime, još 140 milijuna kuna trebalo bi uložiti u završetak preseljenja cjelokupne tehnike i dosijea s Krešimirovog trga u novo administrativno središte MORH-a u sklopu vojarne “Croatia”. Zato je Kotromanović odlučan realizirati povratak u središte Zagreba, i to uz minimalne troškove. A kamo će preseliti Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU?- To pitajte ministra Branka Grčića, poručio je Kotromanović.