Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šime Fantela i Igor Marenić do svjetske bronce

03.01.2012. 23:00
Šime Fantela i Igor Marenić do svjetske bronce


Prosinac su ponovno obilježili zadarski jedriličari i to na Svjetskom prvenstvu u Australiji. Šime Fantela i Igor Marenić, jedriličari Sv. Krševana osvojili su brončano odličje u klasi 470 i time nastavili sjajan niz osvajanja medalja na najvećim europskim i svjetskim smotrama. Rezultati koji postiže ovaj dvojac su za svako divljenje. U Australiji je veliki uspjeh ostvarila i posada Pavle Kostov i Petar Cupać koja je ostvarila olimpijsku normu u 49eru i mogu se spremati na put u London. Za to im je bilo dovoljno 25. mjesto u australskom Fremantleu. Na kraju godine Šime Fantela i Igor Marenić dobili su i nagradu HOO-a za najbolju posadu u 2011. godini.
Pala Cibona
“Kockasti” saznali s kim će se sučeliti na Europskom prvenstvu koje se igra u Poljskoj i Ukrajini. Točnije saznali su da će igrati u Poljskoj i to protiv svjetskih i europskih prvaka Španjolaca, Italije i Republike Irske. Teška skupina, ali ne i neprolazna. Međutim, HNS su u prosincu poharali veliki potresi. Uhićeni su Željko Širić i Stjepan Djedović, članovi IO krovne organizacije hrvatskog nogometa. Razlog – primanje mita, a sve im je namjestio predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš. Međutim, ni to nije bilo dovoljno da Vlatko Marković, predsjednik HNS-a odstupi sa svoje pozicije. Do kraja godine osim skupštine HNS-a na kojoj su ti isti ljudi “zacementirali” svoje pozicije ništa se bitnije na tom polju nije dogodilo. Sramota, velika sramota.
Košarkaši Zadra u prosinac su ušli uvjerljivom pobjedom nad Dubrovnikom. Slavili su Zadrani 101:64. Nastavili su u istom ritmu, na gostovanju u Rijeci pobijedili su Kvarner 67:78. Uslijedio je gradski okršaj sa Sonik-Puntamikom koji je Zadar riješio u svoju korist rezultatom 96:78. A onda slijedi najbolji dio turobne košarkaške godine. Najprije je Zadar u osmini finala Kupa Krešimira Ćosića bio bolji od Kvarnera 99:58, što je značilo da na Višnjik stiže Cibona koja je realno slovila kao veliki favorit. Međutim, favoriti ne pobjeđuju uvijek. U fantastičnoj atmosferi predvođeni nevjerojatnim Vrbancom Zadar je košem Delašu posljednjoj sekundi utakmice slavio 90:89. Zadrani će se po svemu sudeći prijaviti za domaćinstvo Final foura. Košarka se na mala vrata vraća u Zadar.
Santiniju nagrada svih kapetana
Sonik-Puntamika je poražena na gostovanju kod Vros Darde. Domaćini su bili bolji za jedan koš, završilo je 69:68. Nakon poraza od Zadra u prvenstvu, Puntamičani se nisu proslavili niti u Kupu. Poraženi su u 1. kolu drugog dijela u Šibeniku od istoimenog domaćina rezultatom 63:61.
Košarkašice Zadra nisu dobro ušle u prosinac. Na svom su parketu doživjele uvjerljivi poraz od Novog Zagreba 50:77. Uslijedio je odličan rezultat u Omišu gdje su bile bolje od domaće ekipe 68:79. Nakon toga su na svom parketu bile bolje od Pletera 89:73.
Momčad sa Stanova je odigrala posljednje kolo Prve HNL i to na Poljudu protiv Hajduka. Iako su Zebićevi izabranici vjerovali da bi se moglo i do iznenađenja u toj utakmici, na kraju su “bili” slavili 1:0. Šteta, jer Zadar je imao bolje prilike i u prvom poluvremenu bio puno bliže vodstvu. Na kraju jeseni Zadrani su se morali zadovoljiti 11. mjestom, iako su imali puno prigoda da budu pri samom vrhu prvoligaške ljestvice. Mala utjeha je da imaju prvog strijelca Prve HNL Ivana Santinija koji je dobio nagradu koju dodjeljuju kapetani svih prvoligaša.
Vaterpolska krema na Višnjiku
Kuglači Zadra su doživjeli i treći poraz, na gostovanju u Zagrebu poraženi su od Grmoščice 6:2. i pali na četvrto mjesto. U uzvratnoj utakmici 1. kola Europske lige kuglači Zadra su poraženi u njemačkom Bambergu, Victoria je slavila 5:3.
Stolnotenisači Donata poraženi su u Zagrebu od istoimenog domaćina 4:1.
Odbojkaši Zadra su “stradali” u Osijeku, Mursa je bila bolja 3:0. Slijedi i 9. poraz i to kod kuće protiv Rovinja 0:3. Nakon 63 dana napokon pobjeda, Zadar je na gostovanju pobijedio Vukovar 2:3.
Rukometaši Biograđana svom su parketu bili bolji od Ivančice 33:26.
Rukometaši Zadra su odigrali neriješeno kod kuće protiv Metkovića 22:22.
Rukometašice Zadra su poražene od Splita 17:19.
U Zadru je održan i Final four Hrvatskog vaterpolskog kupa. Sve čestitke idu organizatorima VK Zadar 1952 koji su treći put zaredom doveli ovaj veliki događaj u Donatov grad i odradili ga vrhunski. Na kraju je u finalu Mladost bila uvjerljiva protiv Juga pred punim tribinama bazena na Višnjiku.
Što se tiče naših sportaša koji svoj kruh zarađuju u inozemstvu, odlični su bili Marko Popović, Marko Banić i Luka Žorić koji imaju velike udjele u pobjedama svojih momčadi.
Valja zabilježiti i pohvaliti nastup hrvatske ženske rukometne reprezentacije koja se na Svjetskom prvenstvu u Brazilu plasirala u četvrtfinale gdje je bolja od njih bila ekipa Norveške, koja je na kraju i osvojila zlato. Hrvatska je u pripetavanju osvojila 7. mjesto.