Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tko je vlasnik fontane na Relji?

03.01.2012. 23:00
Tko je vlasnik fontane na Relji?


Fontana je posljednjih godina zapuštena i neodržavana. Podno nje gomila se smeće, a u prljavoj vodi tijekom toplijeg dijela godine legu se komarci i žabe, postajući tako potencijalni izvor zaraze


Prije desetak godina kada je otvoren stari dio City Gallerije Zadar izgrađena je i fontana koja je krasila prostor ispred trgovačkog centra na Relji. No u međuvremenu stvari su se promijenile, fontana posljednjih godina zapuštena je i neodržavana. Podno fontane gomila se smeće, a u prljavoj vodi tijekom toplijeg dijela godine legu se komarci i žabe, koji potom ugibaju i plutaju na površini, tako da sve skupa postaje potencijalni izvor zaraze.
Stari sjaj
O fontani, koja narušava prostor ispred centra na Relji, već smo pisali, apelirajući na nadležne službe da je očiste i urede te joj tako vrate stari sjaj, no nitko nije reagirao. Razlog tome leži u tome što u City Galleriji Zadar drže da je fontana u vlasništvu Grada Zadra te bi je trebala održavati gradska tvrtka Odvodnja. U Gradu Zadru i Odvodnji oštro opovrgavaju takve tvrdnje, ističući da je fontana u vlasništvu City Gallerije te da bi je oni trebali održavati.
– Fontana koja se nalazi na trgu ispred centra City Galleria Zadar u vlasništvu je Grada Zadra te je za njeno održavanje zadužena tvrtka Odvodnja d.o.o. Zadar. Trgovinski centar Zadar d.o.o. je tvrtka koja upravlja objektom trgovačkog centra te nismo ovlašteni vršiti nikakve radove na fontani s obzirom na to da se ona nalazi u tuđem vlasništvu, kaže Katarina Galić iz marketinškog odjela City Gallerije, čije tvrdnje pobijaju u Gradu Zadru i zadarskoj Odvodnji.
Ruglo na trgu
Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje u Gradu Zadru, pojašnjava da je Grad Zadar nekoć izdvajao financijska sredstva za održavanje fontane ispred trgovačkog centra na Relji, iako ona nije u njihovu vlasništvu. Dok je Grad Zadar plaćao održavanje fontane, čistila ju je gradska tvrtka Odvodnja. Direktor zadarske Odvodnje Grgo Peronja, navodi da tijekom prošle 2011. godine nisu održavali fontanu na Relji jer to planom rada nije bilo ni predviđeno.
– Fontana ispred trgovačkog centra na Relji, odnosno starog dijela City Gallerije, nikada nije bila u vlasništvu Grada Zadra. Unatoč tome plaćali smo njezino održavanje. U međuvremenu prije par godina prestali smo financirati održavanje fontane, o čemu smo obavijestili City Galleriju, kaže Ivana Dadić, dodajući da je fontana vlasništvo City Gallerije te da je tvrtka koja upravlja trgovačkim objektom, obvezna održavati i fontanu.
No, City Gallerija to ne čini, smatrajući da fontana nije u njezinom vlasništvu. Prepucavanja oko vlasništva urodila su zapuštenom fontanom – ruglom na trgiću ispred City Gallerije na Relji.
– Za štekate ispred City Gallerije uz fontanu na Relji kafići ne plaćaju najam Gradu Zadru, nego tvrtki Trgovinski centar Zadar. Štekati su kao i fontana njihovo vlasništvo, stoga bi se oni trebali brinuti u uređenju fontane, ističe Dadić, dodajući da Trgovinski centar fontanu ne održava najvjerojatnije zbog nedostatka novca.