U 2015. prikupili krvi za spas 550 života

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Sukošanci su još jednom pokazali veliko srce, red za darivanje krvi bio je dug

Zajedničkim angažmanom Aktiva DDK Sukošan i zadarskog Crvenog križa, predvođenog referentom Brankom Kolanovićem,  održana je treća, posljednja akcija darivanja krvi za 2015. godinu, koju je  uspješno provelo vrijedno medicinsko osoblje Službe za transfuziju zadarske Opće bolnice, u kojem je bila i Sukošanka dr. Marijana Nadinić.

Aktiv broji oko 200 članova, od toga oko 185 mještana Sukošana, devetoro Debeljačana i nekoliko pridruženih članova. U ovoj akciji pod motom "Više krvi, više života" odazvalo se čak 73 darivatelja, krv je dalo njih  70. 

- Solidarnost je važna u svemu, jer krv već sutra može zatrebati bilo  komu od nas ili našim najdražima, ističe predsjednik Ljubo Pavić.

27 novih darivatelja

Sukošanci su još jednom pokazali veliko srce, red za darivanje krvi bio  je dug. Sve je to doprinijelo da je Aktiv DDK Sukošan po broju darovanih  doza krvi jedan je od najuspješnijih na području Zadarske županije. Protekle godine prikupili su čak 191 doza krvi, odnosno 86 litara ove dragocjene tekućine koja može spasiti čak preko 550 života.

- Nema ničeg humanijeg od toga da čovjek daruje krv i time dokaže  svoju plemenitost i svoju ljubav prema ljudima, ističe predsjednik Ljubo,  medicinski brat u Općoj bolnici Zadar, pošto se zahvalio svim darivateljima za plemeniti čin.

Ne treba strahovati za budućnost sukošanskog aktiva, u 2015. godini  aktiv ukupno ima čak 27 novih darivatelja. Ovog puta je pristupilo čak 13  novih darivatelja (Edo Babaić, Filip Cupać, Tonći Dević, Matej Grginović,  Mateo Grginović, Antonio Lozić, Stipe Pavić, Tomislav Pavić, Josip Vezilj,  Josip Šimić, Mijo Grgić, Božo Nadinić, Jure Hajdinger).

- Roditelji su nam u glavu usadili da budemo osjetljivi za ono što se  događa drugima, da se ne začahurimo, jer svakome može zatrebati pomoć. Pozitivna vibra je neopisiva, uglas će 18-godišnji blizanci Tomislav i  Stipe Pavić, sinovi predsjednika Ljube, nakon što su u društvu oca po prvi put darovali krv. Naravno, kao i svi darivatelji, sasvim besplatno.

Ispitivanja prije i nakon davanja

Laganim ubodom u jagodicu prsta određuje se koncentracija hemoglobina u krvi, željezo čiji manjak ukazuje na moguću slabokrvnost. Liječnik izmjeriti krvni tlak, posluša rad srca i pluća i razgovorom pomaže  u rješavanju eventualnih zdravstvenih problema.

- Nakon svakog darivanja krvi, u laboratoriju se ispituje krv na nazočnost uzročnika krvlju prenosivih bolesti poput hepatitisa B i C, HIV-a  te sifilisa, naglasila je dr. Nadinić, voditeljica Odjela za transfuziju zadarske Opće bolnice.

Osim dobrih želja za 2016. na tradicionalnom domjenku razgovaralo  se i o sljedećoj destinaciji izleta članova Aktiva DDK Sukošan.

-  U ime svih darivatelja i aktivista zahvalio bih Općini Sukošan za pokroviteljstvo, OŠ Sukošan za ustupanje prostora, te sponzorima: kafićima Sunset i Fortuna, bifeu Hajduk, restoranima Bonaca i Veseljak, te  Pekarnici Sukošan, zahvalio je Ljubo Pavić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno