Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ABA LIGA Nazor: Jedna od utakmica koje se moraju dobiti

04.01.2019. 11:12
ABA LIGA Nazor: Jedna  od  utakmica  koje se moraju  dobiti


Gostovanjem Petrol Olimpije večeras u 20 sati u Krešinom  domu Zadrani otvaraju novu kalendarsku godinu, no prije svega otvaraju akciju bijega sa začelja abaligaške ljestvice. Ljubljančani su kao i Zadar  u situaciji da u posljednjih devet utakmica sezone moraju pronaći formulu za izbjegavanjem posljednjeg mjesta te je ovaj dvoboj praktički  pravi derbi začelja s velikim ulogom. Pobjednik će dobiti veliku prednost  u odnosu na najbliže konkurente. Zato u stožeru Zadra bacaju sve što  imaju na kartu uspjeha iako su mnogi problemi i dalje prisutni u svlačionici pod vodstvom Ante Nazora. Istina stigao je Luka Žorić koji će protiv  Ljubljančana imati i debi u dresu Zadra, no ono važnije je da se ostalo  bez usluga u posljednje vrijeme izrazito 'vrućeg' Williama Magarytija koji je suspendiran zbog sumnje na uzimanje dopinga. Stoga je gostovanje  'zmajčeka' definitivno trenutak istine za Nazorovu momčad. 
– Ovo je jedna od onih utakmica koje se moraju dobiti. I mi i Olimpija  smo u negativnoj seriji od dva poraza, imamo jednak broj bodova i dijelimo  posljednje mjesto te sigurno trebamo napraviti sve da se pomaknemo sa začelja. Sigurno da očekujemo tvrdu utakmicu. Koliko će ona biti  uspješna ovisit će ponovno o našem pristupu. Mislim da je to ključ. Prvenstveno tu mislim na agresivnost i timsku igru te poštivanja  ritma igre  koji je nama neophodan kako bi napravili određeni iskorak u našoj igri –  krenuo je Nazor s pristupom svojih igrača, no trebat će i zaustaviti prekaljenog Mirzu Begića koji je ove sezone vedeta ljubljanske momčadi.


Begić najopasniji
– Neugodna su momčad. Prva opcija im je u napadu taj niski post na  Mirzu Begića. To je jedan dominantan igrač iako je veteran igra i  proživljava svoju drugu mladost. Govor tijela mu je potpuno drukčiji nego što mu je bio prije dvije sezone u Cedeviti. On je igrač koji pravi razliku na terenu, rješava situacije na niskom postu i ima dobar šut s poludistance. Samim time oslobađa prostor drugim suigračima, a poglavito tu  treba naglasiti Olimpijin dobar vanjski šut. Također znaju igrati s tri  igrača na perimetru koji su jako dobri strijelci. Naravno da se to može  spriječiti našom agresivnošću i pritiskom kako bi zaustavili te njihove otvorene šuteve. Olimpija posjeduje veliku energiju i imaju široku rotaciju  te nas sigurno  ne očekuje lagan posao.
Na centarskim pozicijama za razliku od početka sezone Zadar je definitivno napravio pozitivne pomake. No, popunjavanjem centarske linije  počeo se nametati problem u organizaciji igre što se najviše primijetilo  na gostovanju kod Cedevite. Nestrpljenje i brzopletost ispriječile su se u  toj utakmici da se dođe do novog velikog skalpa u gostima. Primijetio je i  Nazor da se u tom segmentu može puno bolje.
– Nisam zadovoljan organizacijom igre, no tu ne mislim prvenstveno  na igrače koji igraju na mjestu razigravača. Oni su tu koji postavljaju akciju i sigurno da i snose svoj dio odgovornosti. No, ako krene akcija pa  netko drugi s drugih pozicija to prekine ishitrenim šutevima onda nije  problem u organizatoru igre. Zaista moramo dobiti jednu kolektivnu svijest da se svi igrači bez obzira na poziciju u datom trenutku ponašaju kao  organizatori i na taj način tražimo ritam igre i pristupamo pozicijskom  napadu s ciljem napadanja na najslabiju točku protivničke obrane. Imali  smo priliku vidjeti u sustizanju 15 razlike protiv Cedevite  kad smo  spuštali loptu dolje na poziciju niskog posta da su nam se onda otvorile  velike mogućnosti prebacivanja težišta napada s jedne strane na drugu. I  takve stvari trebamo bolje prepoznavati te slijediti  timsku igru upošljavanjem igrača koji rade u tom trenutku najbolje što znaju. Sigurno nam  tu nedostaje prostora, ali skrenuo bih fokus na cijelu momčad da se moramo držiti timske igre i nesebično davati loptu igraču koji je u najboljoj  poziciji. Tu je odgovornost na svima nama tako i na meni kao treneru –  zaključio je Nazor.


'Zmajčeki' se nadaju najboljoj izvedbi
Trener Petrol Olimpije, Saša Nikitović, najavio je u sličnom tonu kao i Nazor  večerašnji dvoboj. I gostima je lajtmotiv borba za ostanak te su u tom kontekstu  neće birati sredstva u pokušaju osvajanja vrlo bitnih bodova.
– Obračun s Zadrom je dvoboj momčadi koje su u sličnoj poziciji u ovom trenutku  što potvrđuje i pogled na ljestvicu. I za nas i za naše suparnike svaka utakmica u  ovom dijelu sezone je vrlo bitna. Zadar je momčad s mnogo visokih igrača koji igraju  solidnu i timsku košarku, vrlo su agresivni, pogotovo na svom terenu. Morat ćemo se  prilagoditi njihovom načinu igre, boriti se za svaku loptu i istodobno pokazati najbolju izvedbu do sada ako se želimo vratiti u Ljubljanu s dva nova boda.




Najlošije stvari se događaju  najboljima
Ulaz u Novu godinu unatoč dolasku kapitalca Žorića u redove Zadra pokvario je  'slučaj Magarity'. Igrač je to koji će jako nedostajati na terenu što je istaknuo i strateg Zadrana. Hendikep je to kojeg u ovom trenutku neće biti lako nadomjestiti.
– Jako teško sam primio tu vijest. Zaista je to jedna potvrda one uzrečice da se  najlošije stvari događaju najboljim ljudima. Taj momak je što se tiče radne etike, što  se tiče ponašanja bio bez mane i naravno to je bilo vidljivo na terenu. On je napravio  jedan veliki iskorak u svojoj igri, a budući da je novak, a znamo da oni imaju u toj  godini adaptacije velike oscilacije to se kod njega nije ni osjetilo. Praktički Will nam  je bio prva opcija na pozicijama četiri i pet i to je jedan veliki hendikep za moju  momčad koju ćemo nastojati dodatnim naporom anulirati da se ne bi previše osjetilo.


Žorić igra iako je nespreman
Uz bodove koji su nasušno potrebni zanimljivost ove utakmice bit će i najavljeni  debi Luke Žorića u dresu Zadra. Iako vidno nespreman Nazor je potvrdio da će i Žora  morati pošteno zasukati rukave kako bi se stiglo do pete ovosezonske pobjede.
– Priključio nam se na treninzima. U srijedu smo imali prvi radni dan s njime. Ono  što treba naglasiti da on ipak skoro 10 mjeseci nije bio u trenažnom procesu. I ono  jedino što možemo zaželjeti jest da što prije dosegne svoju sportsku formu i da će on  biti veliko pojačanje za nas. Ne samo kao igrač nego kao i persona na terenu koja  nam je također potrebna.
Na pitanje hoće li već danas koristiti njegove usluge protiv Ljubljančana Nazor nije imao nikakve dvojbe.
– Moramo. Nemamo tu izbora. Koliko god bude mogao. Otvorit ćemo mu prostor i  svim mogućim snagama ćemo nastojati nadoknaditi  hendikep koji nam se dogodio  suspenzijom Magarytija – kazao je Nazor.