Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

JUBILARNI BROJ Stručak je cijelo desetljeće pravi rasadnik novih spoznaja

04.01.2019. 18:15
JUBILARNI BROJ Stručak je cijelo desetljeće pravi rasadnik novih spoznaja


Školski list Stručak, časopis zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića proslavio je ove godine desetu godišnjicu izdanja, a poput mnogih školskih listova i Stručak je već cijelo desetljeće pravi rasadnik novih spoznaja i informacija namijenjenih učenicima, nastavnicima i svim djelatnicima ove zadarske strukovne škole.


O čemu su sve pisali?
No, deseti jubilarni broj, doznajemo u ovoj školi, poseban je po tome što ga je novinarski tim posvetio isključivo školi, te je kroz temu broja  – "Stručkovih prvih 10 brojeva" podsjetio na sve o čemu je list u tom periodu pisao, gdje je bio i s kojim sve sugovornicima razgovorao. O samom 10. broju, koji je izišao u lipnju, odgovorna urednica lista i profesorica hrvatskog jezika Ivana Pandžić kaže:
– Ovaj jubilarni broj Stručka izašao je u boji, za razliku od svih ostalih brojeva, izuzev prvoga, koji su tiskani u crno-bijelom formatu. Na 112 stranica broj smo posvetili sami sebi i kroz temu broja prikazali o čemu smo sve pisali, gdje smo bili i s kime smo razgovarali. Također, prikazali smo i najveće uspjehe našeg lista, a to je pet državnih LiDraNa i pet nagradnih izleta Zadarske županije našim učenicima, kaže prof. Pandžić i dodaje da su u okviru teme broja objavljena i četiri velika intervjua s bivšim urednicima Stručka, o tome gdje su sada i čime se bave.
– Tako su nam Filip Lozić, Marija Čolina, Luka Brala i Andreas Kolenda otkrili da su zahvaljujući Stručku postali točniji i odgovorniji, uvijek poštuju rokove, a razvili su i dobre komunikacijske vještine. Reportažom Šangaj iz prve ruke prikazali smo što se događalo iza kulisa WER-a, Svjetskog prvenstva u edukacijskoj robotici, na kojemu je sudjelovao i tim iz Strukovne u sastavu: Josip Lazić, Valentino Vukelić, Jakov Šužberić i njihov mentor Ante Ivanac. Saznali smo na koje su probleme nailazili tijekom natjecanja, od neposlušnosti robotića Skrta, beskrajnog programiranja, iscrpljenosti i gladi do stresa i izgubljenosti u prijevodu jer kineski domaćini nisu govorili engleskim jezikom, navodi profesorica Ivana Pandžić što sve sadrži jubilarni broj ovog školskog glasila.
– Također, kroz intervjue i članke prikazali smo i ostale prošlogodišnje uspjehe naših učenika: sudjelovanje Marka Ladofa i Tea Bukvića na državnom LiDraNu u Primoštenu, izvrsne rezultate Josipa Vucića na državnim natjecanjima iz više predmeta zbog čega je dobio i Oscara znanja, uspjeh Luke Koritnika na Županijskom natjecanju iz matematike, prvo mjesto Mislava Duila na literarnom natječaju Europa u školi, žetva priznanja i nagrada naših učenika na Smotri Art Dizajn, te sudjelovanje Dina Gržanova na Međužupanijskom natjecanju iz osnova elektrotehnike, kaže prof. Pandžić.


Balinjera – rezervirana za učeničke bisere
U rubrici Naši projekti, doznajemo dalje, predstavljen je hologram na kojemu su radili učenici Josip Mikić i Gabrijel Lukić, prikazane su novosti iz područja robotike u ovoj školi i predstavljeni projekti Pametna kuća i Stazama Petra Zoranića.
– Osvrnuli smo se i na radionicu o novinskoj fotografiji koju je za nas, članove Novinarske skupine Strukovne, organizirala Prirodoslovno-grafička škola, ali i na Generator: radionice na struju koje su u Gradskoj knjižnici vodili naši učenici i podučavali osnovce osnovama robotike. Putopisom Cijeli pakao zbog jedne ženske opisali smo terensku nastavu na Paklenici i u Ninu koja je bila kruna projekta Stazama Petra Zoranića koji je proveden u sklopu obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018. i kao podrška Nacionalnoj strategiji za poticanje čitanja „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“, navodi Ivana Pandžić.
U desetom broju Stručka pregršt je i zanimljivih intervjua. Nepoznate detalje o sebi otkrila je profesorica Jadranka Ivin u rubrici Sasvim osobno, a objavljen je i intervju s profesoricom Ivanom Koren. Vrlo zanimljiv je i intervju sa spisateljicom Koranom Serdarević, Zadrankom sa zagrebačkom adresom. Bivši učenik ove škole Ivo Petrić, frontmen benda Sexymotherfuckers, objasnio je sve o dalmatinskom hop-cupu, suhim napolitankama i didu.
Sportske stranice lista zauzeli su intervjui s bivšim i sadašnjim učenicima – košarkašem Ivom Ivanovom, boksačem Tonijem Filipijem, plivačem Damjanom-Gezinusom Ziengsom, veslačem Ivanom Tokićem i sportskim ribolovcem Antonijom Franjićem.
U rubrici Deveta umjetnost prikazan je kultni strip Dylan Dog, u Game Worldu recenzirana je igrica Tom Clancy's Rainbow Six Siege. U rubrici Trenutci nadahnuća objavljene su kratke priče "Nesluteće Čobine ovce" i "Otkucali su svi satovi" Mislava Duila, te "San Antona" Ivana Kuštera. Zadnje stranice broja, kao i obično, ispunila je Balinjera, najpopularnija rubrika rezervirana za učeničke bisere.
Navedimo još kako je za nastanak ovog jubilarnog broja Stručka zaslužno 30 učenika, članova Novinarske grupe Strukovne škole Vice Vlatkovića, urednik broja je Teo Bukvić, a odgovorne urednice su profesorice Šejla Babin i Ivana Pandžić.