Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

OTIŠAO U MIROVINU Dunatov vratio gradski stan!

04.01.2019. 13:18
OTIŠAO U  MIROVINU Dunatov vratio  gradski stan!


Dugogodišnji gradski pročelnik za kulturu i sport, Radovan  Dunatov, do zadnjega dana svojega mandata zadarskoj javnosti nije obznanio zašto je punih 20 godina koristio gradski stan umjesto da ga je otkupio ili da je kupio vlastiti stan. Za odgovor smo ostali zakinuti i ove srijede pokušavajući ga kontaktirati, nakon što smo dobili infomaciju da je  31. prosinca otišao u mirovinu te da je konačno trebao vratiti stan, kako  je prošle godine i javno obećao.
Naime, Dunatov na ovu temu nije htio razgovarati, već se kratko oglasio putem bivše tajnice. Na pitanje mailom je li vratio stan, a ukoliko ga  nije kada će to učiniti, odgovorio je da je stan po ugovoru vratio 31. prosinca prošle godine.


"Imao djecu na školovanju" 
Provjerom u Gradu doznajemo da je Dunatov doista i iselio iz stana i  Gradu vratio ključeve, što znači da će uskoro neki liječnik ili profesor,  možda čak iz drugog grada, moći dobiti stan kojega je dosad koristio  pročelnik s pozamašnom plaćom i čija su djeca već odrasla, te nije imao  opravdanih razloga ovako dugo ga koristiti (svojedobno se pozivao i na  okolnost da otac živi s njim, no u stanu je ostao i nakon očeve smrti i  iseljenja djece).
Povratom ovog stana koliko-toliko je umanjena šteta dugogodišnjeg  korištenja gradske imovine koju je i dosad trebalo daleko racionalnije iskoristiti na način da ga se dade na korištenje onome kome je doista potreban.  Naime, da je ovaj stan postao "vruć krumpir" gradske vlasti kazuje i sada već antologijska izjava gradonačelnika Branka Dukića iz srpnja  prošle godine kada je, na SDP-ovo pitanje zašto Dunatov dosad nije otkupio stan, odgovorio:
– Jer je imao djecu na školovanju.


Nepoznati kriteriji
I drugi građani, tzv. obični smrtnici, imaju djecu na školovanju, često  ih financirajući uz svega nekoliko tisuća kuna plaće. Zanimljivo je da je  Dunatov još 2015. za naš list, upitan na koji je način i po kojim kriterijima dobio stan od 115 kvadrata, dao odgovor iz kojega se iščitava da ni  njemu samom nije jasno po kojim je kriterijima dobio stan (naravno  izuzmemo li možda onaj najvažniji – članstvo u  HDZ-u).
– Ja sam podnio zahtjev i dobio sam stan. To je bilo tako. Tada nas je  bilo petero u obitelji. Moja supruga, dvojica sinova, moj otac i ja. Ne  znam što bih vam više rekao, pokušao se tada snaći Dunatov koji zapravo svih ovih godina javnosti nije dao valjan odgovor zašto desetljećima  boravi u gradskom stanu. A koliku je sebi time priskrbio korist, računica  je jednostavna.




Uštedio sebi milijun kuna
Naime, izračunamo li koliko je Dunatov uštedio 20 godina besplatno  boraveći u gradskom stanu dobit ćemo atronomsku svotu od oko milijun kuna! Toliko je bivši pročelnik za kulturu i sport sebi uštedio ne  plaćajući podstanarstvo ili kredit za stan, s obzirom da se trenutačno ni  najlošiji stan od 115 kvadrata ne može unajmiti za manje 4.000 kuna, a  prosječni stanovi ili, pak, oni malo bolji, unajmljuju se i po mnogo većim  cijenama.
Nije stoga čudno da se ni gradska vlast ne zna snaći u odgovoru na pitanja o stanu kojega je puna dva desetljeća koristio njihov dužnosnik s  plaćom debelo većom od hrvatskog prosjeka.


Grad bez odgovora
Kakva je daljnja sudbina ovog stana, odnosno je li već odlučeno kome će biti dan  na korištenje, pitali smo Grad Zadar, no odgovor nismo dobili. Putem glasnogovornice stigla je tek jedna uopćena rečenica, koja ne znači apsolutno ništa, osim već poznatog podatka da je Dunatov otišao u mirovinu.
– Radovan  Dunatov je s 31. prosinca 2018. godine odradio zadnji dan u Gradu  Zadru, od 1. siječnja 2019. godine više nije zaposlenik Grada Zadra, navode u odgovoru, očito izbjegavajući temu gradskog stana u najmu dugom 20 godina.


Kovačević: Tražit ćemo da stanove  dobiju najzaslužniji
Hvalevrijedan prijedlog o dodjeli stana pročelnika Dunatova nekom mladom liječniku zadarske bolnice s neriješenim stambenim pitanjem još je u rujnu prošle godine na Gradskom vijeću iznio HNS-ov vijećnik i predsjednik Gradskog odbora,Kristijan Kovačević, poručujući kako je rješavanje stambenog pitanja odličan razlog za  dolazak liječnika u Zadar. Kovačević najavljuje kako će se na GV-u i dalje boriti da  ovaj stan dobije neki liječnik.
– Moja je inicijativa bila usmjerena na pomoć zadarskoj bolnici čiji su mladi liječnici specijalizanti suočeni s problemom podstanarstva jer im stanodavci već u  svibnju otkazuju stan. Dodjelom gradskog stana ne bi morali svoju obitelj izlagati  stalnom seljenju, a to bi bilo  na korist i bolnici. Što se tiče Dunatova, svatko tko se  bavi javnim poslom, pogotovo politikom, trebao bi biti primjer ostalima. Nije prihvatljivo da jedan pročelnik, uz sve privilegije rada u gradskoj upravi i uz iznadprosječnu plaću, tolike godine koristi, po mojoj informaciji, najveći gradski stan. Stoga  kriteriji za dodjelu gradskih stanova u kadrovske svrhe trebaju biti jasno definirani, a  njihov popis mora biti transparentan i javno dosupan, kao što je i slučaj sa socijalnim stanovima. Naša stranka zbog toga kreće s inicijativom prema gradonačelniku i  Odjelu za gospodarenje gradskom imovinom o tome kako stanove moraju dobiti oni  najzaslužniji i kojima je najpotrebnije, napominje Kovačević.