Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

POSEDARJE Letjele kupe i cigle, iščupana stabla, oštećena vozila…

04.01.2019. 10:12
POSEDARJE Letjele kupe i  cigle, iščupana  stabla, oštećena  vozila…


Orkanska bura u noći sa srijede na četvrtak, osobito  tijekom jučerašnjeg jutra, u zadarskom zaobalju i uz obalu Podvelebitskog kanala nosila je sve pred sobom, dizala krovove, rušila stabla i tende, oštećena su i brojna vozila i brodice, Zadar je s unutrašnjosti prometno paraliziran, a prava Apokalipsa događala se u Posedarju.
Dio Ulice Nikole Gundića s odvojcima, dvorišta, vrtovi, osobni automobili, stambene kuće i sve oko njih stravično su izgledali. Iako se štete  procjenjuju one bi se mogle brojiti u desetcima pa i stotinama tisuća  kuna.
– Bilo je to rano ujutro oko šest manje kvarat, šest manje deset, kad je  započelo tutnjiti kao da je grmljavina ili potres. Sve je trajalo nekoliko  minuta, kupe s krova nošene orkanskim udarima bure uz strašnu buku  padale su na sve strane, po dvorištu, parkiranim automobilima, ulici i  kućama preko ulice. Vika, jauci, strka na sve strane, još u šoku govori  71-godišnji Petar Gvardijan.


Kao tornado
Riječ je o istočnom dijelu Posedarja, a najviše štete je počinjeno na  uskom pravcu sjever-jug, od Jadranske magistrale do mora u širini od  oko 100 metara što bi moglo upućivati i na pijavicu koja je na "pogon"  orkanskih udara bure potaracala sve pred sobom.
– Orkanska bura ličila je na tornado, i dosad je bura tresla i krevet u  kući ali nikad ovako i s ovakvo stravičnim posljedicama. U svega nekoliko minuta za sobom je ostavila pravu pustoš i veliku materijalnu štetu, rekao je Gvardijan koji sklanja komade cigla s dvorišta dok mu supruga nosi vrući čaj.
Od siline orkanskih udara, koja je na istočnom dijelu Posedarja zasigurno puhala brzinom većom od 160 kilometara na sat, stradalo je nekoliko kuća. Vjetar je dignuo crijepove, srušio od blokova i betona dimnjake, oštećena su tri osobna automobila. Iz korijena su počupana stabla maslina i voćaka.
– Sinko moj, još nisan došla sebi. Sve nan je ovdje uokolo uništeno,  susjedima i meni. Dignut mi je krov, odnilo pola kupa, a možeš li virovati, jednostavno su odletila teška, preteška željezna ulazna vrata, je li  to moguće, u jednom će dahu baku 78-godišnja baka Matija Nekić dok  joj unuka putem mobitela razgovara s krovopokrivačem.
– Ovo ni s Božje strasne, ka da je neko pobaca bombe, uokolo komadi kupa, auti oštećeni, počupane masline i voćke, a i polomilo je i 200  godina star brist. Za svog života ne pamtin ovako nešto, a prošla san  dva rata, Bože budi nan u pomoći, zavapila je vitalna baka Matija, koja  je na pragu devetog desetljeća života, dok nas usprkos proživljenih muka poziva u kuću da se ogrijemo i popijemo piće.


Cigle se zabijale u aute
Jučer u Posedarju najtraženiji su bili krovopokrivači, staklari i majstori za aluplast stolariju i auto limari ali i lopate i sirkove metle za  čišćenje krhotina crijepova te motorne pile za sječu počupanih stabala  i polomljenih granja. Oštećeni su automobili Krešimira Juričevića i dva  obitelji Jose i Damira Šimurine.
– Krovna cigla okomito se zabila u vjetrobransko staklo osobnog automobila i tu ostala kao nijemi svjedok Apokalipse, pokazuje Damir  Šimurina ciglu zabijenu u Opelovo vjetrobransko staklo i druga  oštećenja na vozilima.
Kuća i dvorište Damira Šimurine i njegovog oca Jose izgledaju poput  scene na nekom apokaliptičnom filmu. Odnesene cigle s krova, srušen  dimnjak, oštećena dva osobna automobila, a dvorište i vrt prepun velikih krhotina crijepova,
– Prvenstveno treba sanirati krov na kojem su kupe i crijepovi povezani i učvršćeni. Uzalud, jer je silina bure bila orkanska, tornadovska, a  cigle poput slamke. Ovo je zaista neopisivo, križajući se govori majstor  krovopokrivač iz Debeljaka koji se odmah odazvao na Šimurinin poziv. 




Općina nema sredstava za  izvanredne situacije
Orkanski udari bure pričinili su velike štete na obiteljskim kućama i  nekim gospodarskim objektima u istočnom dijelu Posedarja. Na tom  području općinski komunalci su od ranog jura na terenu, od kupa i  granja čiste ulice i odvojke. Žitelji dolaze u Općinsku upravu prijavljivati nastale štete. Od Zadarske županije ćemo zatražiti da proglasi elementarnu nepogodu. Općina nažalost nema predviđena sredstva za  ovako izvanredne situacije, međutim Općinsko vijeće može donijeti  odluku za pomoć oštećenima, kazao je Ivica Klanac, načelnik.