Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Diklu na obali bilo najteže, bura pokosila 34 stabla, na terenu djelatnici Nasada i JVP-a

04.01.2019. 11:00
U Diklu na obali bilo najteže, bura pokosila 34 stabla, na terenu djelatnici Nasada i JVP-a


Snažna bura koja je pogodila zadarsko područje, a čiji  su udarci, primjerice, pod južnim Velebitom, gdje inače najjače udara,  bili i do 160 km/h, prouzročili su materijalne štete po cijeloj županiji.  Posla je bilo prije svega za djelatnike Nasada koji su čistili popadale  grane i stabla, no tamo gdje je bilo posebno teško, morali su intervenirati i vatrogasci. Kako nas informira prvi čovjek Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra i predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša posla je bilo na tri lokacije, što se tiče otkinutih stabala,  koja su svojim padom postala prijetnja za promet.
– Tri su lokacije bile posebno problematične, na križanju Murvičke i  Zrinsko-frankopanske ulice, u Ulici Bana Jelačića i u Diklu na obali gdje  je bilo najteže jer je bura pokosila 34 stabla. Imali smo i jedan dignuti  krov kao i niz manjih požara na otvorenom, oko dvadeset. U ovim situacijama punim vjetra je dovoljno je da se dvije žice dotaknu i evo  požara, a da ne kažem da je ostalo i pirotehnike od dočeka. Od Silvestrova bilježimo sve skupa 50 požara od kojih je najveći bio u Lovincu,  ističe Šoša i dodaje da je jedna intervencija bila i u Biogradu.
Olujna  bura je zatvorila i promet na autocesti A1 između čvora Sveti  Rok i Posedarje u oba smjera za kamione koji je i dalje zatvoren do zaključenja pisanja ovog teksta, a bila je zatvorena i državna cesta Maslenica – Zaton Obrovački te Paški most. Obilazak je bio preko Gračaca,  Obrovca i Karina.