Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Novi termin 25. siječnja, ali izmjene su još moguće

05.01.2020. 11:15


Nakon što je u prosincu odgođena zbog toplog vremena i obilne kiše, Iška kraljica, jedinstvena utrka koja se vozi u Velom Ižu, održat će se krajem siječnja.
O utrci smo razgovarali s Borutom Gatarom, organizatorom utrke, koji nam je iznio neke planove za ovu utrku kojoj je neobično toplo vrijeme poremetilo planove.
– Za novi termin smo odabrali 25. siječnja, ali ni to još nije sigurno jer će sve ovisiti o količini snijega kojeg uspijemo naći. Inače, raspored ovog jedinstvenog otočkog skijaškog spusta u centru mista Veli Iž, na stazi od prirodnog ličkog snijega, održat će se prema već dogovorenom rasporedu. Dakle, oko 1.45 sati trebalo bi doći oko 90 tona snijega iz Like, od kojega će naši vrijedni djelatnici i prijatelji iz Slovenije pripremiti stazu, rekao je Borut Gatara. Istaknuo je kako ove godine imaju jednu novost, a to je dječja sanjkaška utrka na sanjkaškim lopatama »Iška princeza& Iški princ«, koju sponzorira Apartmanija.hr, a koja je najavljena za 17.30 sati. Za 19 sati je planiran početak utrke za odrasle, »Iška kraljica« powered by HEP.


Prijave preko Facebooka
Voditelj ovogodišnje Iške kraljice je poznati zabavljač Mario Petreković, a posjetitelje će zabavljati Showtime band koji će zasigurno zagrijati atmosferu na otoku.
– Prijave za obje utrke mogu se napraviti online, odnosno putem Facebooka, a potrebno se priajviti i na dječju i za utrku za odrasle, kako bismo mogli podijeliti startne brojeve. Sudionicima utrke Iške princeze i Iškog princa, a koja je namijenjena djeci od 6 do 12 godina, osiguran je prijevoz brodom Zadar-Veli Iž-Zadar, u pratnji roditelja. Svi sudionici dječje utrke dobit će za uspomenu sanjkašku lopatu, rekao je Gatara. Istaknuo je kako su svi oni koji su se prijavili za prvi termin potvrdili svoj dolazak na utrku u siječnju. Također, vjeruje da će se svih sto brojeva popuniti, kao što je bilo i prošle godine. Istaknuo je kako je svoj dolazak najavila i velika grupa skijaša iz Mađarske koji su trebali doći čarter brodovima, a koji su svoj dolazak najavili i za drugi termin u siječnju. Također, dodao je kako dolaze i skijaši iz Češke, a iz Slovenije će doći nekoliko profesionalaca koji će pomoći Ižanima kako bi sastavili skijašku stazu.
Inače, pojasnio je Gatara kako je dolazak do Velog Iža moguć redovnim brodskim linijama iz Zadra te dodatnim linijama za posjetitelje Iške kraljice. Na Velom Ižu dočekivat će i sudionike pristigle privatnim brodicama.


Zimski turizam
– Uz uživanje na utrci i zabavi, moguće je osigurati višednevni boravak na Velom Ižu rezervacijom smještaja preko Apartmanija.hr, vodećeg portala za oglašavanje privatnog turističkog smještaja u Hrvatskoj, ili rezervacijom smještaja u hotelu Korinjak koji je prošle godine za vrijeme trajanja utrke bio ispunjen do zadnjeg mjesta te je nakon više godina po prvi put radio tijekom zimskih mjeseci, rekao je Gatara. Istaknuo je kako će se jedan dio zarade dio sredstava odvojiti za humanitarne svrhe, tako da cijela ova utrka uz zabavu dobiva i društveno korisnu notu.
Za kraj je pozvao sve zainteresirane da prate Facebook stranice gdje će biti obaviješteni o točnom terminu organiziranja utrke.