Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Proglašena katastrofa zbog potresa. Plenković: “Ne smijemo biti u strahu, ali moramo biti oprezni”

04.01.2021. 13:35


Vlada je minutom šutnje odala počast stradalima u Posušju u Bosni i Hercegovini nakon čega je premijer Andrej Plenković govorio o onome što je učinjeno na području potresom pogođenih područjima.
– Danas je tjedan dana od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, a šest dana od razornog potres od 6,2 kad su ljudi izgubili živote i kada je napravljena ogromna šteta.
Ozljeđene su 24 oosbe, 18 ih na bolničkom ličenjeu, ozljeđena su i četiri vartogasca,  a jedan je volonter poginuo prilikom pomaganja unesrećenim ljudima.
Tlo se i dalje trese, puno je manjih li srednje jakih potresa, to ne znači da moramo biti u strahu, ali moramo biti oprezni.
Reagirali smo promptno, 16 od 18 članova vlade bilo je na području pogođenom potresima, želim zhavliati policiji, vatrogascima, Crvenom križu, HGSS-u… i svim građanima koji su napravili što mogu da se pomogne u ovoj situaciji.
Pokazali su zajedništvo Hrvatske, to je bilo jedinstvo na koje možemo biti ponosni.
Želim zahvaliti i brojnim prijatljima, partnerima i državama koje su u kratkom roku dostavili pomoć.
Bolnice su evakuirane i pacijenti zbrinuti, pokazali smo učinkovitost i brzinu, pozitvno je da se dio zgrada u bolnici može koristiti.
Uz postojeći Stožer civilne zaštite, formiramo i posebni stožer kojeg će voditi Tomislav Medved, zamjenici će biti Boris Milošević i Darko Horvat.
Proglašavamo katastrofu danas jer smo dobili sve potrebne informacije.
Pokazat ćemo da imamo snage boriti se s posljedicima svega ovoga – rekao je Plenković.