RED ZA CJEPIVO Pavić: Cijepljenje pomoraca s vremenom će uvelike olakšati smjene na brodovima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U zadarskoj Tankerskoj plovidbi očekuju i pomorce na listi prioriteta
Mnoge pomorske zemlje proglasile su pomorce ključnim zaposlenicima s čime se kvalificiraju za viši prioritet za cjepivo, a u otvorenim razgovorima koje stalno imamo s Ministarstvom mora, obećano nam je da i Hrvatska ide u tom smjeru, te da bi pomorci trebali, biti visoko u redu za cijepljenje, govori Pavić
NEL PAVLETIC/PIXSELL
Zahvala ide pomorcima jer su strpljivi i puni razumijevanja za teške okolnosti pandemije

Dok već traje cijepljenje prvih skupina po određenim prioritetima, pomorci ističu kako bi i oni trebali biti visoko na toj listi. Zasad je, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, planirano prvo cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstvene djelatnike, zatim sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima, te na kraju cjelokupno stanovništvo.
Iz Sindikata pomoraca istaknuli su da se očekuje da pomorci budu prioritet pri cijepljenju kako bi mogli doći na svoje radno mjesto i vratiti se domovima nakon odrađenog ugovora.

Covid putovnice?

Predsjednik Uprave Tankerske plovdbe Zadar, Mario Pavić, ističe da su takvo obećanje i dobili iz Ministarstva mora.
- Prateći što se događa, možemo primijetiti da se pojavom cjepiva sve više spominje mogućnost uvođenja covid putovnice, te postoji određena vjerojatnost kako će onaj tko bude cijepljen moći putovati u inozemstvo, a onaj tko nije, neće. Neke države već su najavile takvu mogućnost, a isto tako i aviokompanije. Udio hrvatskih pomoraca u svijetu je preko 1%, a pomorci također čine preko 1% svih zaposlenih u Hrvatskoj, te je iznimno bitno ostati konkurentan na međunarodnom tržištu rada. Pravovremeno cjepivo to može omogućiti. Mnoge pomorske zemlje proglasile su pomorce ključnim zaposlenicima s čime se kvalificiraju za viši prioritet čekanja na cjepivo, a u otvorenim razgovorima koje stalno imamo s Ministarstvom mora, obećano nam je da i Hrvatska ide u tom smjeru, te da bi pomorci trebali, biti visoko u redu za cijepljenje, govori Pavić, dodajući kako su svjesni da doze cjepiva dolaze u određenim količinama te da trebaju biti strpljivi.
- Nije isključena mogućnost da će se kroz određeno vrijeme, u slučaju da nisu cijepljeni pred odlazak na brod, pomorci morati cijepiti i po svijetu kako bi se uopće mogli vratiti kući. Taj scenarij bi svakako bilo dobro izbjeći, kazuje Pavić.
Iako su u tome, kaže, još strpljivi, vjeruje da će cijepljenje pomoraca s vremenom uvelike olakšati smjene te organizaciju rada.

Jako zahtjevno organizirati smjene

- Trenutačno je jako zahtjevno organizirati smjene, posebno u zemljama Dalekog Istoka gdje se restrikcije mijenjaju iz dana u dan i u pravilu se pooštravaju. Primjerice, Japan je uveo zabranu ulaska stranim državljanima i ispitujemo kako će se restrikcija odnositi na pomorce. Pomorci trebaju imati negativan PCR test kad se kreće na put, a potom se po dolasku u dosta destinacija, prije ukrcaja na brod potrebno ponovno testirati, kako se ne bi dogodilo da se netko zarazio po putu ili za vrijeme čekanja dolaska broda. Upravo smo nedavno imali jednu takvu situaciju u kojoj je pomorac bio negativan u Zadru, ali testiranje u Filipinima pokazalao je pozitivan rezultat na covid. Taj pomorac, kao i oni s kojima je bio u kontaktu tijekom puta, nisu se ukrcali na brod, već su se nakon nekog vremena vratili natrag, iako je naknadni test utvrdio da je pomorac ipak bio negativan, priča Pavić jedan od primjera kako se vrlo brzo i lako sve iskomplicira u ovim uvjetima pandemije.
- Ovaj konkretan primjer treba naravno sagledati i s aspekta pomorca koji je na brodu odradio svoj ugovor, čeka iskrcaj s broda i zasluženi odmor, smjena mu je došla u Filipine, a na koncu ga ipak neće zamijeniti. Naravno da se stvari dodatno kompliciraju u tom trenutku, bilo da pomorac produžuje ugovor s daljnjim nepredvidljivim odlaskom kući ili da brod ostaje neko vrijeme sa smanjenim brojem članova posade, tako da su u ovakvim okolnostima rada često isprepletene i razne ljudske sudbine, no zaista se trudimo sa svime upravljati što bolje možemo. Smatram da smo, unatoč svim problemima dosta uspješni, ali zahvalni smo prije svega našim pomorcima što su tako vrijedni, strpljivi i puni razumijevanja, govori Pavić.

Na brodovima do sada bez zaraženih

Kako ističe nadalje, smjene u Europi, osim trenutno Velike Britanije su puno lakše, iako i po Europi organizacija smjena nije onakva kakva je nekad bila. U svemu je velika sreća da na brodovima do sada ipak nisu imali niti jednog zaraženog, već su više puta, kao i zadnje na Filipinima, na vrijeme prepoznali i prevenirali odlazak pozitivne osobe na brod, kao i svih njegovih kontakata.
- Organizacijski je sve vrlo zahtjevno, ponekad na rubu nemogućeg i izvan naše kontrole, te se svi skupa nadamo da ćemo se, zahvaljujući i pojavi cjepiva, zaista što prije vratiti u normalu, zaključuje Pavić.

 

"Ne bih politizirao o cjepivu"

Paralelno s pojavom cijepiva, ide i tzv. antivakserski pokret te otpor prema tome da cjepivo bude obavezno ili da se zbog njega netko diskirminira. Iz Sinidkata pomoraca Hrvatske ističu da ne bi nikoga silili da se cijepi, ali ukoliko će to biti uvjet da se vrate na radno mjesto, očekuje se da to učine.
Direktor Tankerske Mario Pavić je rekao da o tome ne bih politizirao, niti što je u cjepivu, niti zašto je došlo relativno brzo, niti o bilo kakvim teorijama zavjere.

- Ne bih o tome spekulirao, ali izgledno je da će cijepljnje biti uvjet za ulazak u određene zemlje i avione određenih aviokompanija, istaknuo je Pavić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)