Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

UBLAŽAVANJE POSLJEDICA “Koronakriza nam je donijela i do 50 posto pada prihoda”

04.01.2021. 11:26


Agencija za plaćanja izdala je nedavno prvih 145 odluka o isplati korisnicima iz Natječaja za provedbu mjere 21 "Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću covid-19". Među tim korisnicima je i pet tvrtki s područja Zadarske županije. Riječ je o sredstvima namijenjenim mikro, malim i srednjim poduzećima u iznosu od 41,1 milijun kuna koja dolaze iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020.
– Mjera 21 iz Programa ruralnog razvoja uvedena je radi ublažavanja posljedica pandemije covida-19 te rješavanja problema s likvidnošću s kojim se suočavaju poljoprivrednici te mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave preradom, plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.


Utjecaj slabe sezone
Na objavljenoj listi korisnika našle su se, između ostalih, i zadarske tvrtke Marex-gel i Vina Degarra. Stoga smo razgovarali s direktoricom Marex-gela Sandrom Lordanić-Lukavac i suvlasnikom Vina Degarra Danom Šulentićem o izazovima koje je koronakriza postavila pred gospodarstvo, posebice pred male domaće proizvođače, te kako su i koliko uspješno svladali prepreke.
Razumije se, slabija turistička sezona nepovoljno je utjecala i na njihovo poslovanje.
– Marex-gel je tvrtka koja je orijentirana na povećanu aktivnost u periodu ljetne turističke sezone plasmanom namirnica prilagođenih hotelsko-ugostiteljskoj djelatnosti, pa ne čudi da je tvrtka u situaciji kada je turistička sezona bila slabija i znatno kraća, ostvarila pad obujma poslovanja od oko 40 posto od početka godine. Svakako je prednost tvrtke, u odnosu na druge konkurente slične veličine i obujma poslovanja, značajna prisutnost na lokalnoj i nacionalnoj razini u maloprodaji gdje su naši njoki prepoznati kao najbolji. Ti su prodajni rezultati ublažili pad ostvaren u HoReCa segmentu, posebno jer je početkom 2020. godine tvrtka dodatno povećala prisutnost njoka kroz maloprodajnu mrežu Kauflanda i Studenca u Hrvatskoj te kroz mrežu SPAR i Jager trgovina u Sloveniji, saznajemo od Lordanić-Lukavac.
U skladu s tim, u Marex-gelu učinili su prilagodbe u širini asortimana, procesu proizvodnje i rasporedu poslovnih aktivnosti osiguravajući održivost poslovanja kako bi nastavili provedbu svoje poslovne politike.
S problemima se suočavaju i Vina Degarra čiji suvlasnik Dane Šulentić otkriva kako im je pad prihoda je oko 50 posto, ali da, zahvaljujući kombinaciji vlastitih pozitivnih poslovanja, kao i mjera Vlade, nije bilo otpuštanja radnika.


Modernizacija proizvodnje
Direktorica Marex-gela, pak, ističe kako su raspoložive resurse angažirali u pravcu provedbe EU projekata započetih u 2019. godini.
– Cilj je da tvrtka kroz usvajanje novih normi poslovanja poveća konkurentnost i zadrži prepoznatljivost te također kroz projekt internacionalizacije otvori mogućnosti daljnjeg nastupa na EU tržištu. U tom kontekstu u procesu smo uvođenja FSSC 22000 standarda kvalitete te u pripremi nastupa za sajam u Varšavi, kazuje Lordanić-Lukavac.
Nadalje, u skoroj budućnosti očekuju realizaciju još jednog projektnog prijedloga EU s ciljem povećanja dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda, za što su se prijavili u srpnju 2020. godine. Bespovratna sredstva EU-a namijenit će se za povećanje kapaciteta i modernizaciju proizvodnje kroz nabavku nove opreme za proizvodnju sladoleda, adaptaciju poslovnog prostora, nabavku opreme za prodaju sladoleda, nabavku skladišne opreme i obnovu voznog parka. Provedba će trajati 18 mjeseci te predstavlja nastavak misije poslovanja i osigurava kontinuitet poslovanja uz održavanje kvalitetne kadrovske strukture. Vlastiti udio u financiranju tvrtka će realizirati u suradnji s HBOR-om uz korištenje dugoročnog plasmana.
– Shodno nastojanju za zadržavanjem ekonomičnosti poslovanja, tvrtka je i tijekom 2020. osigurala potrebna novčana sredstva koristeći izvore HAMAG BICRO-a kroz dugoročne kreditne linije s prihvatljivijim kamatama u odnosu na komercijalne bankarske kredite. To nam je omogućilo investiciju u nove rashladne skladišne kapacitete za više od 100 paletnih mjesta. Prikladno je cjelokupnoj situaciji da tek ulazimo u značajniji investicijski ciklus. Očekujući oporavak tijekom 2021. i 2022. godine, vjerujemo u nastavak uspješnog poslovanja, tumači direktorica Marex-gela.




Značaj potpora
Ipak, prošla je godina pokazala potrebu brzog prilagođavanja i potrebu smanjenja rizika u poslovanju. Kako saznajemo od Lordanić – Lukavac, uz korištenje Mjere za očuvanje radnih mjesta HZZ-a, korištenje potpora Zadarske županije i Grada Zadra namijenjenih gospodarstvu, kao i uz optimizaciju poslovnih aktivnosti, nije bilo otpuštanja stalnih djelatnika, a osobni dohotci su svojom visinom odražavali primjerenost uvjetima poslovanja u okruženju proizvodnih tvrtki.
– Uz sve navedeno po pitanju ulaganja u infrastrukturu, kadrove i normizaciju te proširenje poslovanja na domaćem i ino-tržištu, tijekom 2020. godine radili smo puno na razvoju novih proizvoda te vjerujemo da će naši novi proizvodi u segmentu njoki biti prepoznati od potrošača u trgovinama već u proljeće 2021. godine. Također, želja nam je proširiti prepoznatljivost u proizvodnji sladoleda i na asortiman obiteljskih pakiranja te se nadamo da će u ovim vremenima domaće podrijetlo namirnica biti olakotna, tj. poželjna okolnost prilikom ulistanja u trgovine naših novih obiteljskih sladoleda iz linije Maestral koje smo vrijedno razvijali ne gubeći vrijeme u uvjetima smanjenog obujma posla, otkriva planove direktorica Marex-gela.


Problemi s mjerama
S druge strane, Šulentić upozorava na kompliciranost natječaja, vremenski kratke rokove za prijave te naposljetku na predugo čekanje isplate.
– Pomoć u Mjeri 21 se ne isplaćuje odmah, jasno je navedeno do 30. lipnja 2021, a nadam se da će se to ubrzati. Puno znači pomoć, nadoknadi se dio prihoda, tako možete dalje opstati i proizvoditi robu. A troši se na hladni pogon, zakupe, najam, struju, obveze itd. Birokracije je, općenito u svim mjerama ruralnog razvoja previše, tako da je dobivanje novca iz mjera zahtjevan proces, kazuje suvlasnik Degarre dodajući kako je provedba mjera čak i nekad teža nego samo odobravanje zahtjeva iz natječaja. (Doris BABIĆ)
 


Podržite domaće proizvođače
Lordanić-Lukavac apelira u ime svih malih domaćih proizvođača da podrška za ulazak u investicije i ulaganja ne ostane samo na dostupnosti izvora sredstava.
– Mi, kao mali proizvođači u ulozi pokretača, činimo sve nužno u pogledu razvoja proizvoda i očekujemo da dolazi vrijeme kada će se domaća proizvodnja ponovno cijeniti i kada će imati prioritet u plasmanu, posebno kada predstavlja kvalitetu za što vjerujemo da naši proizvodi imaju! To znači i pravilniju raspodjelu dodane vrijednosti koja nastaje u lancu opskrbe jer jedino tako će prve dvije karike u lancu, poljoprivreda i proizvodnja, moći ostvarivati rast i razvoj vodeći se postulatima društveno odgovornog poslovanja, tj. kroz ispravan pristup prema kupcima, dobavljačima i radnicima, objašnjava direktorica ove tvrtke.