Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Udala se gajeta Soča

Autor:

03.02.2008. 23:00
Udala se gajeta Soča

Foto: Adam VIDAS



Udala se gajeta Soča te nakon više od osamdeset pet godina napustila pašmansku flotu i zaplovila za Kali novom vlasniku. Družina od kanala iz Pašmana ispratila ju je dostojno kao svaku mladu, ali ipak s grčem u želucu jer jedan takav brod napušta njihovu luku.
Brodovi su isti kao ljudi, puni su priča i doživljaja, a Soča je bila posebna. Sagrađena je umijećem tesanja betinskih kalafata davne 1922. godine. Vlasnik Branko Mađerić nazvao ju je Soča po ratištu na kojem se borio za vrijeme Prvog svjetskog rata.
– Bila je na ponos i diku Pašmanu i vlasniku. Svojom ljepotom i elegancijom čak je izazivala i zavist susjeda. Od nje se živjelo, njome su se prevozile ovce na pašu i tada je bila neprocjenjiva. Jednom je završila i na sudu kao zalog, kaže Branislav Mađerić, motor “Družine od kanala” koji teško prihvaća činjenicu što Soča napušta njihovu luku.
Soča se triput opraštala s mjestom, a cijeli scenarij zamislio je Branislav Mađerić. Morem je plovila zajedno s leutom Abrahamom iz 1900. godine i gajetom Šimun iz 1912. godine. Tri veličanstvena broda sagrađena u Betini zaplovila su na valovima Pašmanskog kanala prema crkvi Sv. Marije gdje je pašmanska flota gajeta i leuta najvjerojatnije posljednji put stala u vrstu. Tamo im se pridružio kaić s latinskim idrom u vlasništvu Turanjca Lucijana. Nošeni morskim strujama i vođeni “Družinom od kanala” brodovi su se uputili prema otočiću Babac na kojem se nalazi crkva Sv. Andrije, zaštitnika ribara. Posljednji pozdrav bio je kod svjetionika Babac gdje se Soča pozdravila s Pašmanskim kanalom i spremila na put za Zadarski kanal i Kali.
Zadnjih mjeseci gajeta je stajala na kraju gdje se raspadala. Oni koji su je otpisali rugali su se naporima “Družine od kanala” koji su je spremali za ponovnu plovidbu. Govorili su kako Soča može jedino poslužiti za ispeći kašetu srdela, a ona je za “dišpet” njima ponovno zaplovila. Poput feniksa se vratila na valove Pašmanskog kanala, ali ovaj put samo da bi ga napustila i pridružila se kaljskoj floti u kojoj takvih brodova odavno nema.
 
Udruga Latinsko idro i treva Zadarske županije
Branislav Mađerić zajedno s drugim članovima “Družine od kanala” kreće u osnivanje Udruge Latinsko idro i treva Zadarske županije. Prema njegovoj zamisli Zadarska županija bi bila podijeljena na šest dijelova – Pašmansko-vrgadski kanal, Zadarski kanal, Dugi otok i Iž, zatim Ist, Premuda, Silbu i Olib, Novigradsko more te Privlaku, Nin, Vir i Pag.
– U lipnju će biti organizirana prva regata Latinsko idro i treva i regata na vesla Zadarske županije. Predstavljanje ideje i prikupljanje prijedloga bit će održano 21. veljače u Gradskoj knjižnici Zadar, najavljuje Mađerić.