Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Cijene i kriza “čuvaju” nekretnine

Autor: Katarina Belić

03.02.2009. 23:00
Cijene i kriza “čuvaju” nekretnine

Foto: Adam VIDAS



Uvijek je postojao način za kupnju, no sada je znatno opalo zanimanje za kupnju s obzirom na ekonomsku krizu koja potresa cijeli svijet te je ponuda u odnosu na potražnju u stalnom porastu, što nije dobro, kazao je Dragan Tacović, vlasnik agencije za promet nekretninama


Od 1. veljače državljani i pravne osobe iz svih 27 zemalja članica Europske unije mogu u Hrvatskoj, uz uvjete iste kao i za hrvatske državljane, stjecati vlasništvo nad nekretninama, osim poljoprivrednoga zemljišta i zaštićenih dijelova prirode na koje se to ne odnosi. Do sada su stranci iz EU, primjerice na temelju pravnog posla, mogli steći nekretninu samo uz suglasnost Ministarstva pravosuđa, stoga takva obveza o izjednačavanju proizlazi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je za to predvidio rok od četiri godine, a koji je ove godine početkom veljače istekao.
– Bez obzira na novi zakon koji je stupio na snagu, ne vjerujem da će se time išta značajno promijeniti na tržištu nekretnina, posebno ne u Zadru i na zadarskom području. Naime, oni stranci koji su željeli kupovati nekretnine, posebno stanove i kuće na ovom području, činili su to na razne načine. Dakle, uvijek je postojao način za kupnju, no sada je znatno opalo zanimanje za kupnju s obzirom na ekonomsku krizu koja potresa cijeli svijet te je ponuda u odnosu na potražnju u stalnom porastu, što nije dobro, kazao je Dragan Tacović, vlasnik agencije za promet nekretninama “Phoenix”.
– Zbog sve izrazitije krize i zbog visokih cijena nekretnina koje već godinama ne padaju, promet nekretninama, a ponajviše kupnja i prodaja zemljišta, u posljednjih nekoliko godina je u stalnom padu. Zanimanje za zemljišta je sve manje, kako nam kaže Tacović, upravo zbog zakona koji je sve zakomplicirao, stoga se do građevinskih dozvola dolazi mnogo teže i sporije te ljudi takvu “kupnju” sustavno izbjegavaju.
Trenutačno se najbolje prodaju one jeftinije lokacije i one vrlo skupe i ekskluzivne, dakle, sredina najgore prolazi. Od stranaca koji su najviše zainteresirani za kupnju nekretnina u Zadru i na ovom obalnom području i koje će možda najviše obradovati odredbe novoga zakona su Nijemci, Austrijanci, Slovenci i Talijani i nešto manje Mađari, Česi i Slovaci.
– Stanje kod nas na tržištu ovisi o stanju u svijetu i prema tome na koji način će svjetske velesile krizu rješavati. Samo se nadam da neće trebati dugo vremena da se tržište malo pokrene i oporavi, a mislim da bi tomu svemu pripomoglo kada bi se prije svega cijene malo korigirale. Naime, sa smanjenjem cijena i njihovim spuštanjem na jednu “realanu” cijenu, s obzirom na trenutačnu potražnju i ekonomsku krizu, zasigurno bi potaknuo prodaju nekretnina, zaključio je Tacović.