Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ekonomsko vijeće o energetici i turizmu

Autor: Damir Maričić

03.02.2009. 23:00
Ekonomsko vijeće o energetici i turizmu


O energetici se (nažalost) raspravljalo dugoročno, dok je kod turizma riječ o hitnim mjerama za ovu godinu
Ekonomsko vijeće Vlade RH održalo je šestu sjednicu koju smo u razgovoru sa “zadarskim” članom Vijeća mr. Darijem Jurinom i najavili, a s tematikom energetike i turizma.
Poznato je kako se ona “prava” sjednica, na kojoj bi trebale biti usvojene antirecesijske mjere, najavljuje za ovaj petak.
Vijeće je upoznato s informacijom o provedenoj javnoj raspravi o Strategiji energetskog razvitka RH.
Vijeće naglašava da Strategija energetskog razvitka Republike Hrvatske mora omogućiti sigurnost opskrbe energijom, konkurentnost nacionalne ekonomije uz poštovanje odgovarajućih standarda zaštite okoliša.
Vijeće ističe da Hrvatska uz izbor strateških, baznih energetskih projekata ima i brojne prednosti i prilike za znatno povećanje korištenja dopunskih, odnosno obnovljivih izvora energije. Istovremeno, izuzetno je značajno razvijati svijest u društvu o nužnosti i mogućim mjerama za racionalizaciju potrošnje te različite vrste štednje energije.
Vijeće smatra da su uz tehničko-tehnološke aspekte Energetske strategije osobito značajni i ekonomski učinci budućih nužnih ulaganja. U novim investicijama u energetskom sektoru, čiju dinamiku je nužno operacionalizirati i intenzivirati, otvara se i značajan prostor za sudjelovanje hrvatske industrije te otvaranje novih radnih mjesta. Također, otvaraju se bitne nove mogućnosti za angažman i uključivanje inozemnih partnera, kako na području novih tehnologija tako i na području kapitala.
U nastavku sjednice Vijeće je primilo na znanje informaciju o provođenju aktivnosti na pripremi ovogodišnje turističke sezone u uvjetima aktualnog ekonomskog stanja na ukupnim emitivnim tržištima. Vijeće je predložilo da resorno ministarstvo dodatno analizira utjecaj turističke sezone na Državni proračun i druge relevantne makroekonomske pokazatelje.
Polazeći od izuzetnog značaja ove djelatnosti za ukupan gospodarski razvitak, Vijeće će po dovršetku izrade odgovarajućeg razvojnog dokumenta razmotriti koncepciju strateškog razvoja hrvatskog turizma.
To je priopćeno sa sjednice na web stranicama Vlade RH.
Što se ovog dijela rasprave tiče u javnosti se dodatno oglasio član Ekonomskog vijeća Ljubo Jurčić izjavivši nakon sjednice novinarima kako je problem što strategija cilja na 2020. i 2030. godinu za povećanje energetskih kapaciteta, a mi danas uvozimo 20 do 30 posto električne energije.
Ovdje su ipak izneseni strahovi proizišli iz svojevrsne ekonomske zakonitosti da turizam raste brže od ostatka gospodarstva, zahvaljujući multiplikativnim efektima, kada je društvo u konjukturi, ali jednako tako pada izrazitije od prosjeka kada je društvo u recesiji. Kako u Hrvatskoj imamo neproglašenu recesiju, a što je bitnije 18 članica EU već je objavilo recesiju kod sebe, a oni nam šalju 85 posto stranih turista, a oni pak čine 90 posto hrvatskog turizma, to ima razloga za brigu.
Prema informacijama turizmu su iz opravdanih razloga svi skloni. Riječ je o tome da se osmisle eventualne dodatne potrebe promocije kako bi turizam i ovog puta bio naša slamka spasa kako za gospodarstvo tako i za valutne odnose, odnosno stabilnost kune.