Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Klasična operacija odlazi u povijest

Autor:

03.02.2009. 23:00
Klasična operacija odlazi u povijest

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U prvoj operaciji je pacijentici, koja ima 52 godine nakon što je proveden ciklus kemoterapije, pronađena cista na desnom jajniku. Provedena je laparoskopska operacija odstranjivanja jajnika, a sala je bila videolinkom direktno povezana 20 minuta, kaže dr. Hoti-Matešić


Učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića jučer su se videolinkom povezali s Odjelom ginekologije Opće bolnice Zadar. Zajedno s još 10 škola iz Hrvatske, dvije iz Slovenije i Medicinskim fakultetom u Mostaru, gledali su dvije endoskopske operacije kojima klasična operacija ide u povijest.
Operacije je izveo tim dr. Branka Dukića, a njima se smanjuje boravak pacijenta u bolnici i povećava kvaliteta života nakon zahvata.
– Medicinska škola Ante Kuzmanića prva je u Hrvatskoj krenula s projektom povezivanja videolinkom i jedina škola s vlastitim sustavom mreža, kaže ravnatelj škole Davor Vidaković ističući kako u školi imaju trend smanjenja izostanaka.
– Tehnologija je jezik ove generacije, a djeca daju pozitivan odgovor na ono što je u njih uloženo, kaže Vidaković dodajući kako škola ima i suradnju s KBC Ljubljanom i njihovim institutom za dojku s eminentnim profesorima.
Predavanje u školi vodila je dr. Milka Hoti-Matešić, ginekologinja Opće bolnice i vanjski suradnik Medicinske škole, koja je rekla kako su izvedene laparoskopska operacija i histeroskopija.
– U prvoj operaciji je pacijentici, koja ima 52 godine nakon što je proveden ciklus kemoterapije, pronađena cista na desnom jajniku. Provedena je laparoskopska operacija odstranjivanja jajnika, a sala je bila videolinkom direktno povezana 20 minuta, kaže dr. Hoti-Matešić dodajući kako se ovim zahvatom smanjuje boravak pacijenta u bolnici, kvaliteta života nakon operacije se povećava, a coast benefit je povoljan.
– Druga operacija je histeroskopija, koja je izvedena na pacijentici koja ima 34 godine, liječena je od steriliteta, ima obilne menstruacije i polip veličine 2 cm. Optički se ulazi u materište i detektira promjena, rekla je dr. Hoti Matešić ističući kako je ovo galantan i jeftin zahvat s malim brojem komplikacija, a nakon njega pacijent u bolnici boravi samo nekoliko sati.
– Dosta operacija se može raditi videokonferencijski i time se nekom može spasiti život, rekla je Hoti napominjući kako smo mala zemlja i imamo problem s otocima, na ovaj način cijena liječenja pojeftinjuje pa u konačnici oprema i nije toliko skupa, kaže Hoti.
Ovakva tehnologija omogućava veliki iskorak u edukaciji učenika, s obzirom da na drugi način ne bi mogli nazočiti operacijama. Idejni začetnik ovog projekta je prof. Edin Kadić koji je jedan od vodećih profesora u korištenju informatičkih pomagala, a pridonio je razvitku ovakvog tipa nastave, koji je po svemu sudeći učenicima puno draži od obične nastave.