Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Najviše fizičara među prvašima

Autor:

03.02.2009. 23:00
Najviše fizičara među prvašima

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Riječ je o natjecanjima i smotrama učenika osnovnih i srednjih škola Zadarske županije, koje svake godine priprema, organizira i realizira Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, a provode se prema uputama što ih je objavila Agencija za odgoj i obrazovanje te pravilima državnih povjerenstava


Općinsko-gradska natjecanja i smotre učenika osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2008./2009. nastavljena su i u ponedjeljak i to natjecanjem iz fizike.
Naime, spomenuto natjecanje među osnovnim školama održano je u OŠ Šimuna Kožičića Benje, dok su učenici zadarskih srednjih škola snage odmjeravali u prostorima Zadarske privatne gimnazije s pravom javnosti.
U natjecanju iz fizike među srednjim školama sudjelovale su četiri zadarske srednje škole i to Gimnazija Jurja Barakovića, Gimnazija Franje Petrića, Gimnazija Vladimira Nazora i Tehnička škola i to za prvi, drugi i treći razred.
Tako je među prvim razredima srednjih škola nastupilo petnaest natjecatelja, među kojima je s osvojenih ukupno 40 bodova prvo mjesto pripalo Tonki Vukšević, učenici Gimnazije Jurja Barakovića, a čija je mentorica profesorica Katarina Juranov. Na drugom je mjestu također učenica Gimnazije Jurja Barakovića, Kristina Markulin s ukupno 37 bodova, dok je zbog pet bodova manje na ispitu na trećem mjestu također gimazijalka Karla Biuković, učenica Gimnazije Franje Petrića s mentorom profesorom Davorom Katunarićem.
Među ukupno devet učenika drugih razreda srednjih škola koji su pristupili natjecanju iz fizike najbolji je bio Marko Šarlija, učenik Gimnazije Franje Petrića, čiji je mentor također Davor Katunarić, a koji je s osvojenih 46 bodova, bio ispred Jose Prtenjače iz Zadarske privatne gimnazije s pravom javnosti koji je bio drugi te trećeplasiranog Domagoja Magaša iz zadarske Tehničke škole.
Marko Bakula, učenik Tehničke škole osvojio je prvo mjesto među učenicima trećeg razreda i to u konkurenciji sa samo dvoje kolega i to Tonijem Martinovićem, iz Gimnazije Franje Petrića i Đanom Adžić, učenicom Gimnazije Vladimira Nazora.
Pobjednike ovog gradskog natjecanja očekuje županijsko, a nakon čega će oni najbolji dobiti priliku plasirati se dalje te predstaviti sebe i svoju školu i na zavidnoj, državnoj razini.
Podsjetimo, naime, kako je riječ o natjecanjima i smotrama učenika osnovnih i srednjih škola Zadarske županije, koje svake godine priprema, organizira i realizira Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, s provode se prema uputama što ih je objavila Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske te pravilima državnih povjerenstava.
Poznato je također kako je u pitanju isključivo prirodoslovno-matematičko i tehničko područje, a koje obuhvaća natjecanje iz matematike, fizike, kemije, biologije, geografije, astronomije, informatike – računarstva i mladih tehničara.