Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nema govora o otimačini vezova

Autor: Ivana Burica

03.02.2009. 23:00
Nema govora o otimačini vezova


Luke se ne prenamjenjuju. Štoviše, novim zakonom će lokalno stanovništvo prvi put imati zaštitu, odnosno komunalni vez će u lukama imati prioritet. Određena je i naknada za korištenje vezova od 200 kuna po metru, kazao je Stipe Zrilić


Najupečatljiviji dio jučer održane sjednice Županijskog poglavarstva bio je sam kraj sjednice kad se župan Stipe Zrilić osvrnuo na nedavnu konferenciju za novinare zadarskog SDP-a na kojoj je rečeno da vlast kroz novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama građanima preuzima preostali dio resursa i prenamjenjuje ga sebičnim privatnim interesima.
Kako je tada SDP i stavljanje luka pod upravu županijske Lučke uprave naveo u istom kontekstu – otimačine vezova lokalnom stanovništvu te pogodovanja privatnim poduzetnicima i stranom kapitalu, župan Zrilić imao je potrebu opovrgnuti te navode.
– Luke se ne prenamjenjuju. Štoviše, novim zakonom će lokalno stanovništvo prvi put imati zaštitu, odnosno komunalni vez će u lukama imati prioritet. Određena je i naknada za korištenje vezova od 200 kuna po metru, kazao je Stipe Zrilić napomenuvši i da tvrdnja iznesena na istoj konferenciji za novinare da će se izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Kali u Lamjani brodograđevna djelatnost ugasiti u korist turističke, također ne drži vodu.
Brodogradilište se ne ukida
– Ukidanje brodogradilišta ne predviđa ni županijski, a ni Prostorni plan Općine Kali. Doduše, postoje ideje o nekim dodatnim aktivnostima na tom području, rekao je župan Zrilić zamolivši pročelnika za pomorstvo Jerolima Urodu da u suradnji s Općinom Kali do sljedeće sjednice Poglavarstva o tomu pripremi potpunu informaciju.
Nakon što je 28. siječnja održana prethodna rasprava u postupku izrade Nacrta prijedloga Izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije, županijski poglavari prihvatili su jučer Nacrt prijedloga Izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije.
Razlog za izradu Izmjena i dopuna plana je osiguranje prostorno planskih preduvjeta za mrežu građevina elektroničke pokretne komunikacije. Naime, imajući u vidu činjenicu da u važećim dokumentima prostornog uređenja nije uopće, ili barem ne na odgovarajući način planirana mreža građevina elektroničke pokretne komunikacije, Ministarstvo zaštite okoliša preporučilo je nužnost osiguravanja prostorno planskih preduvjeta za daljnji razvoj te djelatnosti.
Nacrt izmjena i dopuna županijskog PP-a uskoro ide na javnu rapravu, a nakon nje utvrdit će se konačni prijedlog izmjena i dopuna plana koji će se potom uputiti u daljnju proceduru donošenja.
Poglavarstvo je u nastavku prihvatilo kriterije, mjerila te način financiranja zdravstvenih ustanova u segmentu decentraliziranih funkcija u 2009. godini.
Općoj bolnici 9,24 milijuna kuna
Vlada RH Zadarskoj je županiji za decentralizirane funkcije utvrdila ukupni iznos od 17,3 milijuna kuna, od čega će Županija najveći dio – 9,24 milijuna kuna dodijeliti Općoj bolnici Zadar. Dom zdravlja Zadarske županije dobit će 4,67 milijuna kuna, Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd ide 1,69 milijuna kuna, a Psihijatrijskoj bolnici Ugljan 1,35 milijuna kuna. Zavod za javno zdravstvo Zadar dobit će 356.700 kuna, dok Ljekarna Zadar iz decentraliziranih funkcija ove godine neće dobiti ni kune.
Poglavarstvo je pozitivno odgovorilo na zahtjeve o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije pristigle iz općina Tkon i Sali.
 Općini Tkon odobreno je tako 80.000 kuna za sufinaciranje projektne dokumentacije (ukupno vrijedne 1,495.000 kuna) sustava odvodnje otpadnih voda na području općine, a Općini Sali 50.000 kuna za izradu projektne dokumentacije sanacije puta prema spilji Strašna peć koja je koštala ukupno 71.980 kuna.
Doneseni su i kriteriji te način sufinanciranja troškova prijevoza redovitih učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola Zadarske županije u razdoblju siječanj – kolovoz 2009. godine. Utvrđen je ukupni iznos od 730.545 kuna kojim će sufinancirati 50 posto troškova prijevoza učenika.


 ILIRIJI PRODUŽENA KONCESIJA ZA BAZEN




Trgovačkom društvu Ilirija d.d. produžen je rok trajanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja otvorenog plivačkog bazena na području k.o. Biograd na Moru.
Zahtjev za produženjem koncesije Ilirija je uputila stoga što još nisu ostvarene zakonske pretpostavke za provođenje postupka davanja koncesije na pomorskom dobru koje podrazumijevaju određivanje granica pomorskog dobra te njihov upis u zemljišne knjige.
– Kako je riječ o dugotrajnoj proceduri predlažemo produženje koncesije dok se ne steknu uvjeti za provođenje koncesijskog postupka. Krajnji datum za to jest 1. prosinca 2010. godine. Izmjenjuje se i visina koncesijske naknade koja će ubuduće iznositi 123.672 kune godišnje, kazao je pročelnik Jerolim Uroda.