Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pokušavam ljudima skrenuti pažnju koliko je “svit lip”

Autor: Nenad Marčina

03.02.2009. 23:00
Pokušavam ljudima skrenuti pažnju koliko je “svit lip”


Nažalost, istaknut će Milena, imala sam bogat božični termim, ali nisam uspjela dobiti u to prebožićno vrijeme prostor, te je tako od mojih 120 izrađenih eksponata na izložbi postavljen samo jedan manji dio


“Oduvijek sam imala potrebu da uljepšavam svijet oko sebe”, kazat će ugostitelj Milena Nakić, voditeljica zadarskog art cafea ‘Planet X’, smještenog u ulici Federica Grisogona. A da se dar ljubavi koji se utjelovljuje u čovjekovoj duši najljepše iskazuje kroz dar umjetnosti, pokazala je Milena na izložbi svojih uradaka pod naslovom «Pepeo i sol «, održanoj u zadarskoj Gradskoj knjižici. Sa Milenom razgovaramo u uoči njezinog rođendana, a rođena je na Blagdan prikazanja Gospodinova i na Svjetski dan posvećen životu. Uz pjesmu koja se orila do kasnih večernjih sati Milena je svoje čestitare počastila omiljenim pićem, domaćom rođendanskom tortom i drugim raznim delicijama.
Djetinjstvo provedeno u kršu, svakodnevni život adolescentnog odrastanja u Šibeniku, u Krešimirovom gradu, gdje je završila gimnaziju, te studenske imigracije u Zadar za vrijeme studija povijesti i filozofije na Filozofskom fakultetu unio je u Milenin život radoznalost koju je iskazivala kroz umjetnost.
Prvi put Milena izlaže u javnosti, no stalni postav umjetnina je već poduže vrijeme izložen u kafiću, u kojem je i započela raditi za svoje gušte i prijatelje.
– To me dopunjava, a ujedno to je i moja velika strast. Pokušavam ljudima skrenuti pažnju koliko je «svit lip» i kako je sve «lipo» oko nas, a posebice se to odnosi na prirodu, te se zato zadržavam na bojama i prirodnom materijalu. Međutim, kad bih imala materijal od smole, a do toga još nisam stigla, moje umjetnine bile bi u potpunosti ekološke.
Trsje i maslina
Kroz školjke, morski pijesak, ali onaj «grezi», izvađen iz mora, uz dodatke lokalnih biljaka, šmrike i lozja, Milena povezuje životne niti mora i zemlje.
– Trsje i maslina su mi nekako najdraži Božji darovi prirode. Priroda, taj jedini i neprikosiveni subjekt, jer ljudsko biće je u njoj samo objekt trenutka, bila je oduvijek emanacija božanstva, poput onoga da su u grčkoj mitologiji bogovi imali čast nositi titulu nekog drveta. Zeus je bio hrast, jer je prema starim vjerovanjima iznimno sretno i snažno drvo, privlači gromove. Također, vjeruje se da je i Kristov križ bio načinjen od hrastovine. Atenu povezuju s maslinom, jer to vječno drvo u svakoj civilizaciji simbolizira mir koji je Bog uspostavio sa čovjekom. Na Cvjetnu nedjelju u crkvama se blagoslovljaju maslinove grančice i njima se urešava kuća, kako bi se zaštitila od demona. Jabuka je uvijek značila prijateljstvo, pa je pravi prijatelj bio onaj koji ju je viteški uspio prepoloviti na pola. Trsje, te njegov produkt vino, polivaletno je svojstvo života. Ono je hrana, piće i veselje, naglasit će Milena, te nadodati:
– Rođena sam u Vrsnu pored Primoštena. Rasla i srasla s prirodom primoštenskih brda, s kamenom, te već kao dijete zamjećivala figure u kamenu. Milena je već odmalena «guštala» u zemlji, koju je nosila u kablićima za trsje, kako vinograd sorte Babić ne bi ostao bez osnovnih elemenata potrebnih za razvoj, škrti kamen treba dopuniti trunčicom zemlje.
– Odrasla sam u muškoj obitelji, u generaciji 11 muškaraca i ja jedina curica. I umjesto da se igram bebicama, igrala sam se «mrižama», piturom, pinelom, s guštom odlazila na ribarenje sa mojim pokojnim ocem Nikolom. Bavila sam se crtanjem, slikanjem, ali prevladala je ova unikatna uumjetnost, jer ono što izrađujem, to je nešto konkretno, opipljivo.
Pepeo i sol
Križevi, odnosno pepeo i sol je inspiracija života i smrti i upravo zato izložba nosi naslov «Pepeo i sol» – nadodat će Milena – pepeo smo svi mi, a sol daje začin. Svaki rad je unikat, a u prirodi i da hoćeš ne možeš se ponoviti. Ti se uopće ne trudiš da napraviš unikat.
Nažalost, istaknut će Milena, imala sam bogat božični termim, ali nisam uspjela dobiti u to prebožićno vrijeme prostor, te je tako od mojih 120 izrađenih eksponata na izložbi postavljen samo jedan manji dio. Međutim, spremna sam da za idući Božić napravim nešto orginalno i veliko.
Osim toga, Milena se bavi i glagoljicom, što se i primjećuje na njezinim božićnim i novogodišnjim čestitkama ispisanim glagoljicom, tvrdi kako bi to pismo trebalo biti ponos nacije, jer pojavom Bašćanske ploče 1100 godine dokazali smo kako pripadamo zapadno europskoj, a ne balkanskoj kulturi. Milena nadodaje da je sretna što je sa zadovoljstvom primio njenu unikatno izrađenu božićnu čestitku general Ante Gotovina, s potpisima «stamm» gostiju njenog kafića.
Mileni za njen rođendan Vinko Gvozdanović, duhovni vođa art galerije «Sveta Marija», poklonio je dva simbola kršćanstva: Blaženu Djevicu Mariju i Isusa Krista, s komentarom da se ne čudi što Milena stvara originale, jer dar umjetnosti ide kroz ruke koje su Božje. Ozdravlja dušu i tilo, umjetnost je naime, kako je naglasio Gvozdanović, rad koji ozdravlja ispaćeno tilo.