Foto: Alenka FESTINI
Proizvodnja paškog sira ograničena je količinom mlijeka i to je sezonski proizvod, zaštićenog geografskog podrijetla, kaže tehnički direktor Paške sirane, Ante Oštarić
Paški sir je jedan od rijetkih sireva u Hrvatskoj s autohtonom nacionalnom kategorizacijom, poznat je i tražen na tržištu, no nije se jednom vodila rasprava o njegovu nazivu. Za proizvođače sira s Paga stvari su jasne, svatko dobro zna što je paški sir. No, do koje je mjere to poznato drugima i može li se svaki sir proizveden na Pagu nazvati paški sir?
“Ne, jer je paški sir autohtoni sir zaštićenog geografskog podrijetla proizveden od punomasnog ovčjeg mlijeka proizvedenog na otoku Pagu”, navodi definiciju paškog sira dipl. ing. agr. Ante Oštarić, tehnički direktor Paške sirane.
– Za naš paški sir imamo rješenje broj K990002 od 30. prosinca 1999. godine od Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske i samo se takav sir može nazivati paški sir, kaže Oštarić.
Proizvodnja paškog sira, u količini od oko 90 tona godišnje, okosnica je rada Paške sirane, ono na čemu ona gradi svoj imidž u poslovnom svijetu, na tržištu, domaćem i stranom, to je jedinstveni proizvod koji značajno odskače i kvalitetom i cijenom.
Uzgoj na brdskim pašnjacima
U velikom, novom pogonu Paške sirane posebna je proizvodna traka napravljena samo za proizvodnju paškog sira. To nije slučajno, jer su uvjeti u kojima se proizvodi paški sir vrlo važni i često o njima ovisi i kvaliteta proizvoda. Posebna se pažnja posvećuje mlijeku paških ovaca, kao osnovnoj sirovini za proizvodnju paškog sira. Mlijeko paške ovce je po mnogočemu posebno zbog toga jer se ovce uzgajaju na brdskim pašnjacima na kojima raste trava koju bura prekriva posolicom, a uz to je puna eteričnih ulja. Upravo zato paški sir ima specifičan okus i miris.
Za paški sir potrebno je prije svega kvalitetno mlijeko, a proizvodnja se odvija u nekoliko faza od kojih je svaka jednako važna. Kada mlijeko stigne u siranu ispituje se njegova kiselost, kvaliteta te se radi selekcija, a potom kreće pasterizacija na 70 stupnjeva. Postupak pasterizacije prva je na otoku uvela Paška sirana kako bi se mlijeko moglo dulje čuvati, a da ne gubi na kvaliteti. Postupak proizvodnje paškog sira počinje zagrijavanjem mlijeka do najviše 42 stupnja i sirenjem. Po završetku sirenja dvadesetak minuta se smjesa suši, a nakon toga se kreće s formiranjem i kalupiranjem sira te prešanjem koje traje četiri sata.
Stoljetno iskustvo u sirarstvu
Koluti svježeg sira stavljaju se u tekućinu visoke slanosti, salamuru, gdje odstoje 48 sati na temperaturi od 22 stupnja. Zrenje paškog sira u pravilu traje tri mjeseca. Razlikuju se mladi i stari sir. Mladi sir je znatno mekaniji i lakšeg okusa od starog sira i upravo je takav sir sve prisutniji na tržištu. Stari sir je tvrđi, ima znatno jaču aromu od mladog sira, no na tržištu je manje tražen.
No, proizvodnja paškog sira ograničena je količinom sirovina, odnosno mlijeka i u biti to je sezonski proizvod. Kako bi se iskoristilo stoljetnim iskustvom stečeno znanje u sirarstvu, ali i ono vrijeme izvan sezone pravljenja paškog sira, na Pagu se proizvode i drugi sirevi. Tako Paška sirana u ponudi ima više sireva kao što su “primorac”, polutvrdi sir od kravljeg mlijeka, “dalmatinac”, miješani sir od kravljeg i ovčjeg mlijeka, “trapist”, kravlji sir i “pramenko”, ovčji sir proizveden od ovčjeg mlijeka proizvedenog u unutrašnjosti Hrvatske s minimalno 45 posto masti u suhoj tvari.
Za proizvodnju tih sireva Paška sirana nabavlja mlijeko izvan otoka, no za paški sir, koristi se isključivo mlijeko od otočnih ovaca koje Paška sirana dijelom sama proizvodi jer ima vlastito stado od oko tri tisuće ovaca, a dijelom nabavlja od otočnih ovčara.
OŠTARIĆ: PAŠKI SIR NAJVAŽNIJI BRAND
Stalno unaprjeđujemo proizvodnju, poboljšavamo uvjete rada, a to se najbolje vidi i po tome što smo uložili znatna sredstva u izgradnju novog velikog pogona za što smo preko agencije Sappard dobili potporu iz pretpristupnih fondova EU-a. Ponosni smo na sve naše proizvode, bez iznimke, potražnja na tržištu je dobra, ali paški sir proizveden od mlijeka otočnih ovaca naš je najvažniji brand, kaže Ante Oštarić.
najnovije
najčitanije
Scena
TUŽNA VIJEST
Odlazak legende: Preminuo novinar i urednik Damir Matković
Zadar
ZADARSKI FOTOGRAF
Zadarski lovac na munje: ‘Izlazak na teren kada počne grmjeti i sijevati nije pametan potez…’
Scena
NOVI KVIZ
‘ZAMIŠLJEN JE KAO LIGA PRVAKA’ Tarik Filipović najavio mega kviz na razini regije
Scena
nezaboravno iskustvo
Zsa Zsa s dečkom otputovala u Ameriku: ‘Ovo morate doživjeti!’
Košarka
Prvenstvo Dalmacije u košarci do 11 godina
Drugo mjesto za ŠK Zadar
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Zadar
velika promjena
NOVI KONCEPT Od sljedeće godine uvodi se devetogodišnje obrazovanje. Evo kako će funkcionirati
Rukomet
bliži se kraj sezone
Dvije generacije Zadrana potvrdile titulu prvaka Dalmacije
Crna Kronika
NAPAD