Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za kladionice nema krize

Autor: Tomislav Jerak

03.02.2009. 23:00
Za kladionice nema krize

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U ovoj sam kladionici otkad je i nje. Ne smatram da imam problem, jer se kladim disciplinirano i nikad ne dopuštam da je moja obitelj gladna ili da na bilo koji način pati zbog toga što ja jednom dnevno odigram listić, kaže jedan kladioničar


Jedna od težih gospodarskih kriza današnjice, koja najviše pogađa “male” ljude, s jedne strane, a s druge strane, pak, cvjetanje poslova kao što su kladionice.
Dakle, kladionice ne strepe pred recesijom, dapače problem ovisnosti o kocki je svakim danom sve veći, kockari gube nekretnine, pokretnine, obitelji se raspadaju.
Jedna od većih pošasti za lakom zaradom u novije vrijeme su i online kladionice, koje svojim primamljivim ponudama, kao što su naprimjer određeni bonusi na uloženi novac, svakim danom zadobivaju sve više korisnika.
Problem je i u tome što se mnogi rezultati namještaju da bi se kladionicama poslovanje uopće isplatilo, te na taj način u optjecaj ide golem novac “oduzet” iz već ionako praznih džepova građana zaraženih ovom pošasti.
Kladionice su, nažalost, dostupne svim ljudima, odgovornima, neodgovornima, onima s jakim karakterom te onima koji ga uopće nemaju. Poznato je da se u ovoj ovisnosti najčešće nađu naivni ljudi, koji shvate da imaju problem tek onda kada je prekasno. Sve je više i maloljetnika, kojima odlazak u kladionicu postaje sastavni dio polaska u školu te u toj dobi nastaje problem koji nesvjesno raste. Iako je u kladionicama zabranjeno klađenje mlađima od osamnaest, djeca su domišljata te na razne načine pokušavaju zavarati djelatnike. Jedno od rješenja bi bilo informiranje djece srednjoškolske dobi o ovoj modernoj ovisnosti, koja se u nas još ne uzima zaozbiljno.
– U ovoj sam kladionici otkad je i nje. Ne smatram da imam problem, jer se kladim disciplinirano i nikad ne dopuštam da je moja obitelj gladna ili da na bilo koji način pati zbog toga što ja jednom dnevno odigram listić. Mislim da si klađenje mogu priuštiti jedino ljudi koji igraju glavom i koji znaju kada treba stati, kaže Slavko Lukin, kojeg smo zatekli u PSK-u dok je ispunjavao svoj dnevni listić.
Iza nas je i Svjetsko rukometno prvenstvo koje kao da je u potpunosti zasjenilo odluku o stezanju remena, niske ili nikakve božićnice te otpuštanje “viška” radnika. U kladionicama nam kažu da su uplate za vrijeme prvenstva bile učestalije nego inače, a i poznati su slučajevi o golemim dobicima diljem Hrvatske. Izgleda da ljude u očaju privlači brz način zarade, te je za očekivati da u tranzitnim zemljama za kocku neće biti zime.