Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dio prozvan “Dolina vrećica”

Autor: Boris Kupčak

03.02.2010. 23:00
Dio prozvan “Dolina vrećica”


S problemom smo upoznati i uredno radimo na čišćenju, ali nakon bure problem se opet vraća. Samograd još uvijek koristimo kao deponij, ali s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali smo ugovor u kojemu stoji sanacija i zatvaranje tog odlagališta, kazao je Ramić
Jedan od najljepših dijelova naše županije, put za Veliko Rujno na Velebitu, sama granica PP Velebit i vidikovac sa kojega je najbolji pogled na cijeli Velebitski kanal, nakon svake bure postaje “Dolina vrećica”. Naime, dio na kojemu se nalazi spomenuti vidikovac nalazi se ispod odlagališta otpada Samograd, a svaki jači vjetar uzrokuje velike nanose plastičnih vrećica na cijelom tom dijelu. Nikome nije svejedno i svi bi željeli da taj problem uskoro bude riješen, a prema riječima Krste Ramića, načelnika Općine Starigrad rješenje je u otvaranju Županijskog centra za gospodarenje otpadom te sanacijom i zatvaranjem odlagališta Samograd. Županijski centar za gospodarenje otpadom trebao bi biti otvoren tek za dvije godine, a do tad će svi planinari, izletnici i turisti sa sobom uz slike mirila i mjesta koja simboliziraju taj dio Zadarske županije, nositi i slike upotrijebljenih vrećica smeća.
– S problemom smo upoznati i uredno radimo na čišćenju, ali nakon bure problem se opet vraća. Samograd još uvijek koristimo kao deponij, ali s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali smo ugovor u kojemu stoji sanacija i zatvaranje tog odlagališta. Napravljena je projektna dokumentacija koju smo predali uredu za izdavanje lokacijske dozvole, a lokacijsku dozvolu očekujemo ovih dana, kazao je Ramić.
Svake godine radi se na raščišćavanju tih vrećica i svake godine odlagalište se sanira, no staje pitanje, kada će u konačnici problem biti riješen?
– Svake godine odlagalište Samograd saniramo s tamponom i nakon sanacije odlagalište izgleda kao da otpad tamo nikada nije ni bio. Potpuna sanacija nam je u planu s otvaranjem Županijskog centra za gospodarenje otpadom, a točan datum kada će to biti još ne znam, kazao nam je Ramić.
S ovim problemom već duže vrijeme upoznati su i u Udruzi Eko-Zadar, gdje su nam kazali kako slike s navedenog područja koriste kao prikaz neodgovornosti građana i senzibiliziranje javnosti o problemu najlonskih vrećica.
– Dosta naših članova su planinari, a cijeli taj dio Velebita nazivamo dolinom vrećica. Svaku tu vrećicu koristimo u prosjeku 12 minuta, a neodgovorni građani u prosjeku doma donesu 6 u jednom tjednu, neki i više. Plastične vrećice su ikona našeg jednokratnog potrošačkog društva, a u našoj kampanji poticanja korištenja platnenih vrećica kao negativan primjer koristimo fotografije baš tog područja, kazala nam je Atana Grbić, predsjednica Udruge Eko-Zadar.
O rješavanju problema sanacijom odlagališta, Grbić je kazala kako se samim tim neće puno promjeniti.
– U vezi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s gospodarenjem otpadom, dokumentacija se sporo sređuje. Samom sanacijom odlagališta neće se puno promjeniti, ukoliko se ne promjeni svijest građana, zaključila je Grbić.