Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hrvatskoj na raspolaganju 154 milijuna eura pretpristupne pomoći

Autor: Ivana Burica

03.02.2010. 23:00
Hrvatskoj na raspolaganju 154 milijuna eura pretpristupne pomoći

Foto: Adam VIDAS



Direktorica ZADRA-e Sanja Peričić pozvala je sve one koji u nekom od prioriteta IPA-inih programa prepoznaju svoj interes da se jave u Razvojnu agenciju. ZADRA-ini stručnjaci pomoći će im u pronalaženju odgovarajućeg partnera s kojim će moći zajednički definirati program
U do posljednjeg mjesta ispunjenoj Velikoj vijećnici Doma županije jučer su predstavnici Razvojne agencije Zadarske županije održali informativno predavanje o nadolazećim natječajima za pretpristupne fondove Europske unije, kao i onima koji su u tijeku. Na predavanje su kao potencijalni korisnici pozvani čelnici lokalnih samouprava, direktori turističkih zajednica, predstavnici udruga, javnih institucija i tvrtki.
Kako je na samom početku napomenuo Josip Matassi, jedan od predavača, IPA je novi instrument pretpristupne pomoći za razdoblje 2007. – 2013., koji zamjenjuje sve dosadašnje programe – CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD.
Njegova ukupna financijska vrijednost za sedmogodišnje razdoblje iznosi 11,468 milijardi eura. U razdoblju od 2007. do 2010. godine za Hrvatsku je osigurano 589,9 milijuna eura počevši sa 138,5 milijuna u 2007. godini. Uz stalni rast godišnjeg iznosa za 2010. godinu predviđena su 154,2 milijuna eura.
Pet komponenti
IPA ima pet glavnih komponenti. Prva je Pomoć u tranziciji i izgradnji institucija koja kao svojevrsni nastavak PHARE programa podupire aktivnosti vezane uz usvajanje i provedbu pravne stečevine EU-a. Potencijalni korisnici ove komponente su tijela državne uprave, tijela u javnom vlasništvu, nevladine udruge, ostala neprofitna tijela i poslovna zajednica. Slijedi prekogranična suradnja, komponenta kojom se podupiru aktivnosti vezane uz prekograničnu suradnju sa zemljama članicama te zemljama korisnicama programa IPA, a temelji se na višegodišnjem programu prekogranične suradnje. Potencijalni korisnici ove komponente su pogranične regije, tj. županije uz kopnene i pomorske granice RH. Komponenta regionalni razvoj podupire infrastrukturne projekte u sektorima zaštite okoliša i prometa kao i programe poticanja konkurentnosti i regionalnog razvoja. Korištenje sredstava unutar ove komponente temelji se na višegodišnjim programskim dokumentima, tzv. operativnim programima za sektore prometa, okoliša i regionalne konkurentnosti. Potencijalni korisnici su tijela državne uprave, javne i znanstvene ustanove te poslovna zajednica.
Četvrta komponenta IPA-e je razvoj ljudskih potencijala. Ona podupire mjere usmjerene na poticanje zapošljavanja, obrazovanje i usavršavanje te socijalno uključivanje. Operativni program za razvoj ljudskih potencijala identificira mjere sukladno sektorskim prioritetima. Potencijalni korisnici su tijela državne uprave, javne ustanove, socijalni partneri i nevladine udruge.
Ruralni razvoj (IPARD program) peta je komponenta koja kao nastavak programa, SAPARD podupire pripremne aktivnosti za sudjelovanje u zajedničkoj poljoprivrednoj politici te ruralni razvoj.
Bespovratna sredstva
Potencijalni korisnici su jedinice lokalne samouprave, poljoprivredna gospodarstva te druge fizičke ili pravne osobe. Ovisno o prioritetnim mjerama.
Predavači Josip Matassi, Jelena Marić, Vedrana Kevrić i Matilda Dragić detaljnije su predstavili prekogranični program Hrvatska – BiH i Program jadranske prekogranične suradnje iz 2. komponente, zatim program regionalna konkurentnost iz 3. komponente te 4. i 5. komponentu.
U Domu županije tako se, primjerice, moglo čuti da je za prekogranični program Hrvatska – BiH osigurano 6 milijuna eura, a za program jadranske prekogranične suradnje od 500.000 do 5 milijuna eura bespovratnih sredstava. Iako je dominantan financijski udjel bespovratni sredstava EU-a, svim je programima zajedničko da korisnici i sami moraju sudjelovati u financiranju projekata. Udjeli korisnika su različiti, a najčešće iznose od 15 do 25 posto. Pretpostavlja se da bi se natječaji za 2. komponentu mogli otvoriti iza ljeta.
Za program regionalna konkurentnost iz 3. komponente već je završen prvi krug natječaja, a drugi ide sredinom ožujka. Za ovu grant shemu osigurano je 6,3 milijuna eura.
Direktorica ZADRA-e Sanja Peričić pozvala je sve one koji u nekom od prioriteta predstavljenih programa prepoznaju svoj interes da se jave u Razvojnu agenciju. ZADRA-ini stručnjaci pomoći će im u pronalaženju odgovarajućeg partnera s kojim će moći zajednički definirati program. Napomenuto je također da su svi oni kojima budu odobrena sredstva iz pretpristupnih fondova dužni to objaviti na “velika zvona”.


Dvije skupine zemalja


Republika Hrvatska korisnica je IPA programa i to od 2007. godine do trenutka stupanja u članstvo EU. Za sveukupnu koordinaciju programa IPA u RH zadužen je Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije (SDURF), a za sveukupno financijsko upravljanje Ministarstvo financija.
Ovaj jedinstveni pretpristupni instrument za pomoć u pretpristupnom razdoblju razlikuje dvije skupine zemalja:
I. Države sa statusom potencijalnog kandidata za članstvo u Uniji (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija).
II. Države sa statusom kandidata za članstvo u Europskoj uniji (Hrvatska, Makedonija, Turska).