Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Karneval seli u Varoš

Autor: Vanja Mirčeta

03.02.2010. 23:00
Karneval seli u Varoš

Foto: Adam VIDAS



Na konferenciji za novinare održanoj na terasi caffe bara Cult  predstavljen je program ovogodišnjeg Karnevala. S obzirom da je prije nepunih mjesec dana za već pomalo «ugasli» Karneval bio rezerviran termin za Valentinovo, odnosno 14. veljače, prema novim podacima Karneval 2010. godine održat će se od 12.-16. veljače i to u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra u suradnji sa Cehom ugostitelja.
Ovogodišnji Zadarski karneval realizirat će se po uzoru na novi koncept dočeka Nove godine, kada se program proširio na veći dio ulica i trgova povijesne jezgre, posebice Varoši. Taj navedeni koncept naišao je na dobar odaziv kako građana i gostiju Zadra, tako i zadarskih ugostitelja te se očekuje da će se pokazati kao uspješna formula i za karneval. Prema svemu sudeći, zauzimanje gradonačelnika Zvonimira Vrančića za značajna događanja u gradu te njegovo imenovanje za predsjednika Turističke zajednice grada Zadra označilo je očito novo doba u realizaciji projekata od značaja za grad Zadar.
Karnevalski program započinje u petak, 12. veljače u jutarnjim satima povorkom gostiju iz Istre , karnevalske skupine Sovinjski pusti iz Sovinjaka kraj Buzeta. Ovu karnevalsku skupinu čine tradicionalni zvončari «pusti». Povorka će se kretati Kalelargom i Narodnim trgom te kroz Varoš od 11.00 do 13.00 sati. Zadarska Varoš u večernjim satima trebala bi postati središnje mjesto za karnevalsku zabavu u suradnji s ugostiteljima. Prve večeri će se karnevalska atmosfera zagrijavati uz programe ugostitelja u Varoši, koji za maškare pripremaju i posebne maskirane karaoke.
U subotnje jutro, 13. veljače, Kalelargom će proći velika skupina paških maškara sastavljena od Gradske glazbe Pag, mlađe folklorne sekcije KUD-a Družina i maškara, a izvest će i predstavu Mala robinja. Varoš će ponovno postati mjesto za zabavu i ples pod maskama u večernjim satima i to uz nastup Taličnog Toma i braće Dalton (grupa DIFFERO i DJ NEMORALES). Zabava bi trebala potrajati do 1.00 sat iza ponoći.
– Nadamo se da će to biti jedna lijepa noć kakvu do sada na žalost nismo imali prilike vidjeti u zadnje vrijeme, možda našom, li nečijom drugom nespretnošću. Kako svi mi Zadrani volimo svi skupa biti u centru, ovo je i za ubuduće pravo rješenje, naglasio je Zvonko Šupe, direktor TZ grada Zadra dodajući kako će uz ples i glazbu biti otvoreni svi ugostiteljski objekti kao što je to bilo za Dočeka Nove godine.
Tradicionalna karnevalska povorka, sastavljena od gostiju i pučkih maškaranih skupina i predvođena Gradskom glazbom Zadar, krenut će u nedjelju, 14. veljače s parkirališta ispred Ljepotice, preko Jazina i Obale kralja Tomislava prema Narodnom trgu. Poslije pojedinačnog predstavljanja karnevalskih skupina na Narodnom trgu, povorka će proći Kalelargom do Foruma gdje će maškare zabavljati grupa Zadrani. Slijedi povratak na Narodni trg gdje će se svi okupljeni moći zabavljati uz nastup zadarske grupe Rockatansky band.
– Nedjelja je dan zbog čega se Karneval na koncu i održava, a to je povorka od 16-ak potvrđenih grupa, što je četiri više u odnosu na prošlu godinu. Doći će grupe iz Dikla, Puntamike, Lukorana, Kolana, Benkovca, Gospića, Sali, Pakoštana…, kazao je Šupe.
U utorak 16. veljače, na zadnji dan Karnevala program će se do ponoći ponovno odvijati u Varoši uz show program i nastup grupe Chic (Vafunkoolersi), Tri tenora, Blues Brothers-a i DJ Jusmin Starwors-a te proglašenje najboljih pojedinačnih maski.
– Kako će se najboljim pojedinačnim maskama dodijeliti i vrijedne nagrade, pozivamo sve građane Zadra da se maskirani priključe veseloj karnevalskoj zabavi i osvoje nagradu, jednomjesečno korištenje bazena, saune i fitnessa za 2 osobe u Acquapura Thalasso & Spa centru  hotela Falkensteiner Club Funimation Borik, istaknuo je Šupe te dodao kako smatra da ćemo se od Karnevala ove godine oprostiti na najbolji mogući način jer je TZ dobila veliku podršku zadarskih ugostitelja te smjestila sva događanja na Poluotok, što u principu svima odgovara.