Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Matanić: Sve sam izmislio na nagovor USKOK-a

Autor: Z L

03.02.2010. 23:00
Matanić: Sve sam izmislio na nagovor USKOK-a


Prvooptuženi Robert Matanić porekao je istinitost svoje obrane, tvrdeći da je bio nagovaran da prokaže naručitelje ubojstva u zamjenu za status svjedoka
Obrana optuženih atentatora smatra Mladena Bajića, Dinka Cvitana i Jocu Amsterdama ključnim svjedocima za rasvjetljavanje likvidacije
Matanić je optužio tužiteljstvo i USKOK da su mu “zabili nož u leđa”, izigrali ga i napravili od njega “totalnog idiota”
Hoće li se Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, jedan od jačih balkanskih mafijaša, naći na klupi za svjedoke zajedno s čelnim ljudima hrvatskog tužiteljstva – glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i ravnateljem USKOK-a Dinkom Cvitanom, saznat će se danas točno u podne na nastavku jučer započetog suđenja optuženim atentatorima na Ivu Pukanića i njegovog marketinškog suradnika Niku Franića. Naime, upravo na njihovom ispitivanju inzistirala je obrana, smatrajući da je riječ o gotovo ključnim svjedocima za rasvjetljavanje naručene likvidacije suvlasnika Nacionala.
Naime, prvooptuženi Robert Matanić odlučio je na početku suđenja iznijeti obranu u kojoj je teško optužio Bajića i Cvitana, ustvrdivši da su ga nagovorili da prokaže naručitelje Pukanićevog ubojstva u zamjenu za status svjedoka. On je to, kako je sam priznao, učinio na osnovu nekih svojih zaključaka, da bi mu na kraju i Bajić i Cvitan “zabili nož u leđa”, izigrali ga i napravili od njega “totalnog idiota”.
I dok su Luka Matanić, Amir Mafalani i Jocićev kum Slobodan Đurović odlučili za sada šutjeti o optužbama za sudjelovanje u uroti i realizaciji Pukanićevog ubojstva, Robert Matanić optužio je gotovo cijeli vrh zagrebačke policije, PNUSKOK-a, tužiteljstva i SOA-e, kao i odvjetnika Zvonimira Zebeca koji ga je ranije zastupao jer se nisu držali dogovora o suradnji.
– I ono što je Tomislav Marjanović, koji je ovdje dobio status svjedoka, izjavljivao obične su konstrukcije izvučene djelomično iz mog iskaza i onoga što su mu sugerirali policajci. To je običan klošar, šarlatan i prevarant koji je spreman izdati i vlastitu majku. Pa zar mislite da sam toliko malouman da bih nakon sudjelovanja u ovom nedjelu ostao danima u Zagrebu, koristio se mobitelima što sam ih i ranije imao te prije kretanja na put ostavio novce kod djevojke. Sada mi je tek jasno da nikome ovdje nije stalo do rješavanja ubojstva Pukanića i Franjića jer bi prava istina mogla dovesti do novog skandala u državi, branio se Robert Matanić, koji je jedini u sudnici ostao s lancima na nogama. Odlučeno je tako jer je iz pritvora pokušao mimo redovnih kanala poslati pismo, dokazavši time, kako je rekla sutkinja Ivana Kršul, da ne poštuje pravila.
Nakon što je Matanić odbio odgovarati na pitanja sutkinja je pročitala obrane koje je iznosio tijekom istrage. Još na policiji potvrdio je da je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici upoznao Milovanovića i Gudurića, a nakon što se početkom 2008. godine vratio u Hrvatsku, kojoj ga je izručila Bugarska, obnovili su kontakte.
– Gudurić i Milovanović iznenada su se pojavili u Zagrebu. Pomogao sam im oko smještaja. Nakon što im ni jedan stan nije odgovarao, posumnjao sam da imaju “neke druge razloge” dolaska, ispričao je policiji Matanić, opisavši kako je Milovanoviću pomogao u nabavci automobila i motora, ni ne sluteći za što mu trebaju.
– Milovanović je na displeju mobitela napisao “Radimo na Pukiju”, a kada sam shvatio da je to nadimak Ive Pukanića pokušao sam se udaljiti od njih. Željko mi je pričao da zna tko je izveo prvi atentat na Pukanića i da ga čudi što je promašio. Ubojstvo je, prema Milovanovićevim riječima, naručeno u Zagrebu iz kruga osoba bliskih Pukaniću, a sve je realizirano preko Beograda. U vrijeme eksplozije bio sam u auto-salonu “Tomić” na promociji novog BMW-a. Kasnije mi je Luka (bratić Roberta Matanića, op.a.) rekao da su Željko i Bojan od njega tražili da ih odveze iz Zagreba. Postalo mi je jasno da su i mene i moje prijatelje iskoristili, tvrdio je tada Matanić koji je uhićen u Spačvi kada je krenuo od Đurovića posuditi 30.000 eura za kupovinu stana.
U iskazu što ga je dao dva mjeseca kasnije kao naručitelje ubojstva imenovao je umirovljenog generala Vladimira Zagorca i Stanka Subotića-Caneta jer im je obojici Pukanić svojim pisanjem naštetio. Zagorec je navodno naručio i likvidaciju Hrvoja Petrača. Osim s Jocićem, ubojstvo je dogovarano sa Žarom Pavlovićem i Branom Mičunovićem. No, istinitost te obrane jučer je porekao, tvrdeći da se radilo o konstrukciji složenoj na nagovor USKOK-a.
Optuženi Bojan Gudurić, koji se u ponedjeljak predao u Banjoj Luci, ostaje u ekstradicijskom pritvoru u Sarajevu u sljedećih osamnaest dana, a taj rok može biti produljen do četrdeset dana, doznaje se iz Suda Bosne i Hercegovine. Željko Milovanović nije dostupan hrvatskom pravosuđu.


Specijalci i na sudskim hodnicima čuvali optužene atentatore


Pod neviđenim mjerama osiguranja jučer je bio Županijski sud u Zagrebu, kao i cijeli Zrinjevac. Dok je kolona pravosudnih i policijskih vozila ulazila u sudsko dvorište nakratko je bio blokiran promet dijelom Petrinjske ulice. Iako su zbog toga kasnili na posao, građani nisu naišli na sućut policije koja je odrađivala jednu od zahtjevnijih akcija osiguranja. Do zuba naoružani specijalci patrolirali su sudskim hodnicima, a svi koji su ušli u sud pomno su, i po nekoliko puta, pregledani.




 


Pukanićevi i Đurovićevi na suprotnim stranama u sudnici


Suđenje su osim brojnih novinarskih – domaćih i stranih – ekipa pratili otac i sestra Ive Pukanića. Teško su susprezali suze kada je tužitelj Slobodan Šašić čitao detalje optužnice, navodeći brojne ozlijede od kojih je Pukanić stradao. Cijelo vrijeme na njih je budno pazio policajac. Na suprotnoj strani sudnice sjedila je brojna rodbina Slobodana Đurovića.


 


Dokazi: svjedok Marjanović, svjedok Knežević, e-mail SOA-i


Ključni svjedok Tomislav Marjanović po mišljenju obrane nije mogao dobiti taj status jer je suradnju s istražiteljima ostvario tek šest mjeseci nakon Pukanićeve likvidacije. Marjanović je, naime, iz grupe koja je organizirala atentat izašao samo dan ranije, no imao je, tvrde branitelji, vremena kontaktirati policiju i osujetiti ga.
I dok su se silno zalagali da kao svjedok bude pozvan Joca Amsterdam osobno, što po tužiteljevom mišljenju nije moguće jer je u Srbiji optužen za isto kazneno djelo, branitelji su ustvrdili da je ispitivanje Ratka Kneževića, kuma Mile Đukanovića, nepotrebno. Knežević se, nakon razilaženja s Đukanovićem, prometnuo u teoretičara “balkanske duhanske mafije”, koja navodno i stoji iza Pukanićevog ubojstva, a o samoj likvidaciji ne zna baš ništa. Među dokazima bi se mogao naći i e-mail što su ga Matanić i Mafalani nekoliko sati prije uhićenja poslali u SOA-u. U njemu su navodno izrazili spremnost na suradnju u rasvjetljavanju nekih kaznenih djela. No, poruka u SOA-u, doznajemo, nikada nije stigla.


 


Karamarko s Bugarima


Tijekom sastanka s izaslanstvom bugarske policije koju je predvodio glavni tajnik policije Kalin Georgiev, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko dotaknuo se suđenja zločinačkoj skupini.- To je zločin koji je sigurno odjeknuo i u Sofiji i u Bruxellesu jer je dio te grupacije operirao i u Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, BiH i to je primjer multinacionalnog, internacionalnog organiziranja kriminalnih skupina. Ono što mi sebi ne smijemo dopustiti je da po razini organizacije i po stupnju suradnje budemo iza njih. Poseban problem može biti to što je Bugarska u EU, a Hrvatska je pred ulaskom u EU i eventualna naša neorganiziranost može biti tada i europski problem. Optimist sam, s obzirom da smo slučaj Pukanić-Franić riješili u vrlo kratkom roku. Uvjeren sam da ćemo tu bitku protiv organiziranog kriminala dobiti zajedno u dobroj suradnji, rekao je Karamarko bugarskoj delegaciji, napomenuvši da je borba protiv terorizma imperativ u 21. stoljeću.


 


OPTUŽENIČKA KLUPA


ROBERT MATANIĆ (32)
nezaposleni ugostitelj; proglašen nesposobnim za služenje vojske; domaćoj javnosti poznatiji kao jedan od članove “Bugarske skupine” ubojica, za što u međuvremenu oslobođen; Subotić mu je navodno nudio 500.000 eura ukoliko preuzme glavnu ulogu u ubojstvu Pukanića
LUKA MATANIĆ (26)
prodavač koji je do uhićenja radio kao vozač; bratić Roberta Matanića koji ga je i “uveo u posao”
AMIR MAFALANI (27)
također je bio optužen kao član “Bugarske skupine”; bavio se privatnim biznisom, no uglavnom je to završavalo prijevarama zbog koji mu se sada i sudi
ŽELJKO MILOVANOVIĆ (43)
zvani Gavro, Severni vetar i Letač; bivši Legijin specijalac koji ima hrvatsko, srbijansko i BiH državljanstvo; kriminalac od “malih nogu”, pljačkaš i ratni zločinac; dovezao je skuter s eksplozivom do Pukanićevog “lexusa”
BOJAN GUDURIĆ (28)
zvani Bajone; državljanin Srbije optužen za seriju razbojništava; tijekom bijega koristio se brojnim lažnim imenima, a jedno od njih je i Franc Kaiser iz Ljubljane
SLOBODAN ĐUROVIĆ (56)
zvani “Kardinal”; Crnogorac s beogradskom adresom; kum Joce Amsterdama; u vlasništvu ima više tvrtki, stanove i građevinskih zemljišta; “imam toliko da za 100 godina života ne mogu to potrošiti”, rekao je jučer, pretvorivši to u više od deset milijuna eura