Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Milanović do stana vrlo, vrlo povoljnim kreditom

Autor: Z L

03.02.2010. 23:00
Milanović do stana vrlo, vrlo povoljnim kreditom

Foto: Filip BRALA



U Erste banci objašnjavaju da se radi o diskrecijskoj odluci privatne banke o tome kako će osigurati svoj kreditni plasman
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u listopadu 2008. godine kupio je od Hrvoja Vojkovića 240 tisuća eura vrijedan stan u strogom centru Zagreba, u Krajiškoj ulici, i to pomoću kredita Erste&Steiermärkische banke koji je za njega bio povoljniji nego li za “obične” građane i klijente banke. Naime, Erste banka Milanoviću je odobrila kredit od 298 tisuća eura na rok otplate od 30 godina, zažmirivši na jedno oko na činjenicu da su i Milanović i njegova supruga stariji od 35 godina. Da se Erste banka strogo držala vlastitih pravila, takvo što ne bi bilo moguće jer kredit na tako dugi rok mogu dobiti sam oni do 35 godina starosti.
Osim toga, kamatna stopa za Milanovića je bila nešto povoljnija nego li za druge klijente, iznosila je 5,6 posto a danas se popela na 5,9 posto. U to doba, stambeni krediti u Erste banci, kako doznajemo, bili su za oko 0,3 postotna poena kamate skuplji, a i danas se najniža kamata na stambeni kredit u banci kreće oko šest posto. Kada je dizao kredit prije nešto više od godinu dana, Milanović je mislio brzo prodati svoj stari stan od 130 kvadrata na Bieniku i njime podmiriti najveći dio kredita, no stvari su se s recesijom i krizom na tržištu nekretnina zakomplicirale pa Milanović do danas nije uspio prodati stan u kojem je ranije živio.
I u Erste banci i u SDP-u objašnjavaju da se nije dogodilo nikakvo sumnjivo pogodovanje uglednom političaru, nego se radi o diskrecijskoj odluci privatne banke o tome kako će osigurati svoj kreditni plasman. Milanovićevi su, naime, pod hipoteku osim stana u Krajiškoj stavili i nekretninu u Malinskoj na Krku koja pripada roditeljima Milanovićeve supruge Sanje. Banka je stoga, očito procjenjujući da se dovoljno dobro osigurala s dvije nekretnine na atraktivnim lokacijama, napravila iznimku u kriteriju godina i odobrila određeni popust kod kamate.
– Prilikom odobravanja kreditnih linija Banka zadržava diskrecijsko pravo donijeti odluku koja predstavlja iznimku u odnosu na standardna pravila pa tako i u slučajevima kada krajnje dospijeće kredita podrazumijeva životnu dob veću od one predviđene standardnim pravilima. Postavljena dobna granica jedan je od elemenata, ali ne i isključivi, koji se razmatra u kombinaciji sa svim drugim parametrima relevantnim za odobravanje kredita, ističu u Erste banci. Napominju kako je jedan od posebno važnih kriterija i lokacija nekretnine, u samom centru grada, kojoj po njihovoj procjeni vrijednost neće padati nego rasti.
Milanović, pak, preko glasnogovornice SDP-a Gordane Grbić poručuje kako je očito da je “banka razumno zaštitila svoje interese, kao što rade privatne banke svuda u svijetu, za razliku od banaka u vlasništvu hrvatske države”.
– Što se tiče uživanja privilegija, Zoran Milanović spreman je javno se suočiti s političarima koji su svoje stanove dobili iz stambenog fonda Ministarstva obrane, poručili su iz SDP-a.