Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pljačkašima 62 i pol godine zatvora

Autor: Mario Matana

03.02.2010. 23:00
Pljačkašima 62 i pol godine zatvora


Jozo Certa, nekad šef kaštelanske Hvidre, dobio je 5 godina zatvora te mora vratiti novac s kamatama. Miroslav Hršum osuđen je na 10 godina, a Milan Mitić i Zoran Stevanović, koji su u bijegu u Srbiji, dobili po 9 godina zatvora. Svi osuđenici moraju vratiti svoj dio opljačkanog novca sa zateznim kamatama
Višegodišnjim zatvorskim kaznama okončano je suđenje srpskim pljačkašima i logističarima koji su odnijeli više od 15 milijuna kuna iz Središta Hrvatskih pošta na Kopilici 15.ožujka 2008. godine. Sve su “pokopali” iskazi prvookrivljenih u policiji i pred istražnim sucem, kad su više-manje sve priznali pa izvlačenje na glavnoj raspravi “policijskom namještaljkom, zlostavljanjima i iznuđivanjima” – nije urodilo plodom.
Miroslav Hršum dobio je 10 godina zatvora, Miro Cokarić 8 godina i 6 mjeseci, Emil Cokarić 7 godina te djelatnica pošte Vesna Vuco 5 godina, a osuđeni su za dvije pljačke. U “pljački stoljeća” figurirali su kao koordinatori i pomoćnici koji su dobili naknade u skladu sa svojim ulogama, no u “pržun” idu i zbog aktivnog planiranja i izvršenja razbojstva u poslovnici HP-a na Brdima. Tamo je Hršum upao naoružan “TT-jcem” i od Vesne Vuco te još jedne djelatnice dobio je 96.600 kuna s kojima je pobjegao do BMW-a u kojem su ga čekala braća Cokarić. Ta “akcija” bila je prije velikog posla u Središtu HP-a – za što su morali angažirati više ljudi.
Tako se Hršum spojio sa srpskim kriminalcima Milanom Mitićem i Zoranom Stevanovićem koji su pred sam “posao” pozvali zemljake Strahinju Rašetu i još jednog nepoznatog razbojnika (navodno je u pitanju Nebojša Sarajlija, no nije bilo dovoljno dokaza). U međuvremenu je Mladen Stupalo angažirao zaštitara Borisa Marušića koji je dao sve podatke o unutarnjem rasporedu prostorija pošte te sustavu osiguranja, a i tijekom same pljačke nije pružao otpor, znajući da su ispod maski njegovi “pajdaši”. Jozo Certa, nekad šef kaštelanske Hvidre, pobrinuo se za pljačkaše nakon obavljenog posla, sakrio ih je u svojoj vikendici dok za njih nije bilo sigurno da pobjegnu iz Hrvatske. Sudsko vijeće nije smatralo dokazanim da je Certa zapalio “jeep” kojim su pljačkaši pobjegli, no njegova pomoć kriminalnoj organizaciji dokazana je brojnim kontaktima s članovima grupe, smatra predsjednik vijeća sudac Bruno Klein.
U skladu s ulogom u cijelom kriminalnom poduhvatu, izrečene su im sankcije – Mitić i Stevanović su dobili po 9 godina zatvora (Rašeta je nezadovoljan svojim dijelom plijena pokušao postaviti eksploziv pod Mitićev terenac u Beogradu, koji mjesec nakon pljačke, i pritom poginuo), no njima se ionako sudilo u odsutnosti, a izrečena im je i zaštitna mjera progonstva iz Hrvatske na 10 godina, nakon odsluženja kazne. Zato je Jozo Certa dobio 5 godina zatvora, a Stupalu i zaštitaru Marušiću sankcija je 4 i pol godine iza rešetaka.
Nije ih obradovala niti odluka suda da moraju vratiti opljačkani novac – i to sa zateznim kamatama, u omjerima koliko je tko dobio. To znači da će se Certa, koji je zbog svog galantnog ponašanja zaslužio najmanje 1,5 milijuna kuna plijena, namučiti vratiti pokradeni iznos Hrvatskim poštama. Braća Cokarić “dužili” su 1,4 milijuna, no veći dio njihovog novca ionako je pronađen u kotlovnici KBC-a Split, gdje je Emil radio. Mitić i Stevanović su odnijeli najmanje po 720.000 eura svaki, i s tim novcem u Srbiji kupovali nekretnine i automobile.