Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kazne za nesuradnju s geodetima

03.02.2011. 23:00
Kazne za nesuradnju s geodetima


Zbog nekoliko pojedinaca došlo je do zastoja u katastarskoj izmjeri i zato ih molim da se u idućih nekoliko mjeseci urazume. Jer, ako to ne učine, geodeti će dati na uvid zatečeno stanje, zbog čega će nemarni vlasnici snositi novčane kazne, kazao je Lončar


Nakon što su prije više od godinu dana na području općine Poličnik započeli radovi na katastarskoj izmjeri k.o. Poličnik, načelnik Općine Davor Lončar poziva mještane da se odazovu suradnji kako bi ovaj proces uspješno priveli kraju. Pa iako je prije samog početka radova za mještane bilo održano nekoliko prezentacija kako bi vlasnici i posjednici bili upoznati s njihovim obvezama u postupku izmjere i osnivanja nove zemljišne knjige, jedan dio mještana i dalje odbija suradnju.
– U ovih je godinu dana veliki dio posla odrađen, ali nekolicina mještana ne želi surađivati, odbijaju pozive da izađu na teren i geodetima pokažu svoje parcele, a to se uglavnom odnosi na poljoprivredno i šumsko zemljište. Zato ovom prilikom ponovno pozivam sve one koji to nisu učinili da izađu na teren kad ih se pozove ili da barem označe svoje parcele imenom i prezimenom kako bi geodeti mogli završiti svoj posao, poručuje načelnik, istaknuvši da bi isti ti mještani trebali i očistiti svoje međe da bi geodeti mogli ovaj posao odraditi ispravno.
Načelnik je također istaknuo da je šokiran time što su pojedinci prilikom katastarske izmjere geodetima pod svoje vlastito pokazivali i tuđa zemljišta, zbog čega će ti isti pojedinci prilikom dokazivanja vlasništva na sudu imati velike probleme.
– Zbog ovih je nekoliko pojedinaca došlo do zastoja u katastarskoj izmjeri i zato ih molim da se u idućih nekoliko mjeseci urazume i izađu na teren te izvrše svoje obveze s kojima su jako dobro upoznati jer na vrijeme su dobili sve upute i dogovore na sve nejasnoće. Jer, ako to ne učine, geodeti će kad idući put izađu na teren dati na uvid zatečeno stanje, zbog čega će nemarni vlasnici snositi novčane kazne, kazao je Lončar, istaknuvši da se kompletna katastarska izmjera k.o. Poličnik vrši u tri faze, a ova sporna je prva faza koja se odnosi na Lovinac, Poličnik Donji i Poličnik Gornji te dio Ruplja, dio Suhovara i dio Visočana.
Poznato je da je načelnik i na samom početku realizacije ovog zahtjevnog projekta apelirao na žitelje da se svi aktivno uključe u rješenje ovog stoljetnog problema kompliciranih imovinskopravnih odnosa, jer ovo je izuzetna prilika da se relativno brzo i efikasno riješe nagomilani problemi. Zahvaljujući ovom svi će oni koji se uključe već kroz dvije godine postati vlasnici ili posjednici svojih zemljišta i konačno će moći upravljati svojom imovinom.
Podsjetimo, riječ je o projektu vrijednom 4.034.400 kuna (uključujući PDV), a radove u omjeru 40 prema 60 posto zajednički financiraju Državna geodetska uprava te Općina Poličnik i to kroz tri proračunske godine, dok je izvođač radova Geodetski zavod d.d. Osijek.