Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Višestruko razminiranje istog područja se ne može dogoditi

03.02.2011. 23:00
Višestruko razminiranje istog  područja se ne može dogoditi


Modrušan je pojasnio da se nakon svakog razminiranja obavi i geodetska izmjera područja te da taj postupak ne podnosi preklapanja. – Osim toga imamo jedan od najboljih Scan Centara u svijetu u koji je upisano sve što je HCR radio, tako da nikako ne može doći do preklapanja, rekao je novi HCR-ov ravnatelj


Prošle su godine na  području Zadarske županije  razminirana oko 3 četvorna kilometra minski sumnjivih površina, a ove je godine u planu  od mina očistiti površinu od  oko 2,5 kilometra četvorna, rekao je jučer novoimenovani  ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan prilikom svog prvog  službenog posjeta Zadarskoj  županiji. Modrušan je pojasnio  i da su razlozi što su planirane  površine za razminiranje manje  u odnosu na površine razminirane proteklih godina financijske prirode, a budući da Vlada Kraljevine Norveške više ne  pomaže razminiranje Hrvatske.
Inače, u razdoblju od 1998.  do 2010. godine na području  Zadarske županije razminirano je 47,7 četvornih kilometara  minski sumnjivog područja  (MSP) te je za to potrošeno oko  480 milijuna kuna.
 U planu 2,5 četvornih  kilometara
Početkom ove godine prema  HCR-ovoj evidenciji je na području Zadarske županije ostalo još 61,6 četvornih kilometra MSP-a, a do kraja 2011.  godine minski sumnjivo područje bi se trebalo smanjiti na  59,1 kilometar četvorni, čulo se  na tiskovnoj konferenciji u Maloj vijećnici Zadarske županije.
Nataša Mateša Mateković,  načelnica Odjela za plansko –  analitičke poslove, u nastavku  je izvijestila koja će sve područja biti razminirana tijekom  2011. godine. 
Tako će se na području  općine Jasenice razminirati područje uz Tulove grede te uz  cestu pokraj zaseoka Marune.  U novigradskoj općini na redu  je razminiranje područja uz zaseoke Buterini, Cvitići i Pedići  te uz buduću paljuvsku crkvu.  Također će se raditi i potez od  uvele Žabokrek prema Novigradu.
Minski sumnjivo područje uz  Seline te ono uz NP Paklenicu  područja su općine Starigrad,  čije je razminiranje u ovogodišnjem planu, a radit će dosta i  na području općina Poličnik i  Posedarje. U cijelosti će se riješiti MSP na području općine  Bibinje, a u planu je i raminiranje područja oko buduće  poslovne zone Crno. Što se tiče  razminiranja na benkovačkom  području, prema najavama Mateše Mateković, ove godine na  red dolaze Tinj, Lišane Tinjske,  Pristeg i Dobra voda. U planu  su i poljoprivredne površine  općine Stankovci te područje  između Škabrnje i Nadina.
Kao je podsjetio Miljenko  Vahtarić, pomoćnik ravnatelja  HCR-a, na području Zadarske  županije ima ukupno 16 gradova i općina s MSP-ima i 1.711  postavljenih oznaka o minskoj  opasnosti.
Nedostaje 10 posto tabli
– Djelatnici HCR-a redovito  obilaze oznake i strašan je podatak da nedostaje barem 10  posto tabli. Apeliramo na  građane da ne diraju table, a  također da ne idu na područja  gdje one stoje oslanjajući se  olako na pretpostavke da dobro poznaju ta područja i da  tamo nema mina. Oznake nigdje nisu postavljene bez razloga, naglasio je Vahtarić.
U nastavku je ravnatelj Modrušan komentirao nedavni  javni istup Ante Pevalovića iz  Posedarja koji tvrdi da se već  četvrti put zaredom razminirava nepostojeće minsko polje  u Posedarju te koji je, da bi to  dokazao, “spreman s cijelom  svojom obitelji koračati ispred  stroja za razminiranje u tom  tobožnjem minskom polju”.
– To se ne događa i ne može se  događati, rezolutan je bio Modrušan pojasnivši da se nakon  svakog razminiranja obavi i geodetska izmjera područja te da  taj postupak ne podnosi preklapanja. Modrušan je napomenuo i da je Antu Pevalovića  kontaktirao ravnatelj zadarske  podružnice HCR-a Josip Čerina zamolivši ga da kaže sve što  zna o navedenom području, ali  da Pevalović nije želio dati nikakve informacije.
– Osim toga imamo jedan od  najboljih Scan Centara u svijetu  u koji je upisano sve što je HCR  radio tako da nikako ne može  doći do preklapanja. Građane  može zbuniti činjenica da se  neka prometnica, u ovom je  slučaju riječ o D8, zbog razminiranja zatvara u više navrata. No, treba imati na umu da je  prvo razminiranje uz ovu prometnicu, koje je bilo odmah  nakon Oluje, obuhvatilo pojas  u širini od 20 metara od ceste.  Sada se radi pojas od 20. do  100. metra od prometnice, pojasnio je Modrušan te je potom  zamolio sve građane koji bilo  što znaju o eventualnim minski  sumnjivim područjima da to jave u najbliži ured HCR-a.