Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bura potegnula cijelo uzgajalište dagnji

03.02.2012. 23:00
Bura potegnula cijelo uzgajalište dagnji


Ovako nešto čovjeka potpuno izneredi, izbaci iz takta. Idući tjedan smo trebali potpisati ugovor s jednom firmom za otkup, sad tko zna što će biti, kaže Ivica Trošelj, poduzetnik i otac dvoje djece


Razorna sila bure uništila je uzgajalište dagnji Ivice Trošelja između Modrića i Selina u noći s četvrtka na petak. Orkanska bura koja je na mahove dostizala brzinu od 180 kilometara pomaknula je pojedine dijelove uzgajališta teškog više od pedeset tona za 130 metara od njihovog prvobitnog položaja.
– Tu je dvanaest blokova težine 800 kilograma plus osam linija školjki svaka teška po pet tona. Da ne spominjem konopce i drugi materijal. Uzgajalište je bilo napravljeno na takav način kao da se radi o brodu od 90 tona. Ipak brod je jedno, a ovo je drugo, govori Ivica Trošelj, poduzetnik i otac dvoje male djece.
Obitelj Trošelj uložila je u uzgajalište dagnji 300.000 kuna sa ciljem da sami sebi osiguraju posao i pristojnu plaću. Na žalost nemaju osiguranje. Trošelj kaže kako bi ga napravio, ali se osiguravajuća društva ne žele baviti poslovima ovog tipa. Ovo je druga godina od kada su krenuli s uzgojem i za par mjeseci su trebali početi prodavati konzumne dagnje.
– Ovako nešto čovjeka potpuno izneredi, izbaci iz takta. Idući tjedan smo trebali potpisati ugovor s jednom firmom za otkup, sad tko zna što će biti. Ne znam kolika je šteta, tko može ići tamo po ovakvom vremenu. Još će biti lako ako je odnijelo konzumnu školjku, ali što ako je mlađ? Bez nje nema napretka. Najviše me je strah jer najavljuju novu orkansku buru. Živim u Zadru i kada sam u gradu samo mislim na to gore, a kada sam u Selinama ne mogu gledati što se događa.