Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gregov: U zadarskom Uredu nema viška zaposlenih

03.02.2012. 23:00
Gregov: U zadarskom Uredu nema viška zaposlenih


U svakom slučaju, pitanja poput ovog se ne mogu rješavati ‘preko koljena’, već polako i u hodu, rekao je Gregov, koji, što se tiče skupoće administracije, ističe da su plaće u državnim službama, suprotno percepciji javnosti, zapravo – preniske


Zaposleni u javnom sektoru mogu odahnuti nakon sastanka sindikalnih vođa s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem koji su obećali da neće biti otpuštanja u javnom sektoru i da se neće ići u liberalizaciju Zakona o radu.
Naime, razloga za brigu zaposleni u državnoj upravi i u javnim i državnim poduzećima imali su nakon nedavne izjave ministra financija Slavka Linića da će se javna uprava “morati koncentrirati na svoje temeljno poslovanje te racionalizirati broj zaposlenih”.
(Pre)niske plaće
Ivo Gregov, v.d. pročelnika Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, ističe da ga zaključci sa sastanka sindikalista, premijera i ministra rada uopće nisu iznenadili.
– Znao sam da će se stvari raditi polako pa nisam ni očekivao da će tako brzo doći do otpuštanja državnih službenika. U Uredu državne uprave u Zadarskoj županiji radi 157 djelatnika, a moj je stav da kod nas nema viška zaposlenih. Nema smisla stiskati na način da se na manje ljudi natovari više posla. Gubi se na kvaliteti. U svakom slučaju, pitanja poput ovog se ne mogu rješavati ‘preko koljena’, već polako i u hodu. Kad se bude radila racionalizacija i eventualno preraspodjela, onda će se moći utvrditi ima li možda viška ili manjka radnih mjesta, rekao je Gregov, koji što se tiče skupoće administracije ističe da su plaće u državnim službama, suprotno percepciji javnosti, zapravo – preniske.
– Također, suprotno općem mišljenju o javnim službenicima, velika većina njih pošteno i odgovorno obavlja svoj posao. Naš problem je zapravo negativna selekcija koja se događa upravo zbog spomenutih niskih plaća. Naime, kad je, primjerice, jedan pravnik sposoban i okretan u svom poslu dogodi se da on vrlo brzo i lako posao nađe negdje drugdje gdje će biti bolje plaćen, rekao je Ivo Gregov.
Vedran Uranija, pravni zastupnik zadarske podružnice Saveza samostalnih sindikata u Zadarskoj županiji nije želio govoriti uime svojih kolega iz Sindikata državnih službenika i namještenika. Zaključke sa sastanka komentirao je kao predstavnik jednog od pet najvećih sindikata čiji su se čelnici sastali s Milanovićem i Mrsićem.
Ne treba nam brže otpuštanje
– Zaključcima s tog sastanka sam izuzetno zadovoljan. Kao prvo bih izrazio zadovoljstvo odlukom da neće biti liberalizacije Zakona o radu, a moram reći da sam od ove Vlade takvu odluku i očekivao. Postojeći Zakon o radu je veoma dobar te ga ne treba mijenjati, već s vremenom samo dorađivati i to u korist radnika. Oni koji su ga htjeli mijenjati koristili su argumente da ovaj Zakon o radu koči otpuštanje. Pa i ne treba nam brže otpuštanje, već brže zapošljavanje, naglašava Uranija koji pohvaljuje i inicijativu Vlade da se krene u izmijene Stečajnog zakona.
– Napokon će radnici stvarno biti u prvom isplatnom redu. Naime, do sada su u tom redu bili zajedno s državom i bankama, a odsad će biti isplaćeni prije svih uključujući i državu, govori poznati zadarski sindikalac, koji je iznad svega zadovoljan dogovorom da će o svim važnim ekonomskim i socijalnim pitanjima prije negoli na Saboru biti govora na Gospodarsko-socijalnom vijeću. Naime, predsjednik Vlade i ministar rada i mirovinskog sustava su sindikalcima obećali da će se o državnom proračunu kad bude gotov raspravljati na sjednici GSV-a i prije nego što ode u saborsku proceduru.
– Suradnja Vlade i sindikata jamstvo je izlaska iz krize što potvrđuje i praksa drugih zemalja koje su iz krize izašle upravo zahvaljujući suradnji ovih subjekata, zaključuje Vedran Uranija.