"Hrvatska arheologija i Aachenski mir 812".

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
50 godina obilježava zadarski Odjel za arheologiju

U Arheološkom muzeju Zadar, 31. siječnja prošle godine održan je sastanak inicijativnog odbora koji je predložio održavanje znanstvenog skupa pod nazivom "Hrvatska arheologija i Aachenski mir 812".

Skup bi se u prigodi 1200 godišnjice Aachenskog mira, zaključenog između franačkog cara Karla velikog i bizantskog cara Mihajla I Rangabe, organizirao u Zadru. Povod tome su, osim niza novih istraživanja, i dvije značajne obljetnice: 180 godina od osnivanja Arheološkog muzeja Zadar i 50 godina od osnivanja Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Skup bi se održao tijekom studenog 2012. godine, a predloženo je da glavni nositelj bude Sveučilište u Zadru. U organizaciji sudjeluju skupa sudjeluju sudionici inicijativnog odbora pa tako Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Arheološki muzej Zadar, Arheološki muzej Zagreb i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

Teme znanstvenog skupa bi obuhvatile razdoblja između 750. i 850. godine. Teritorij nije određen današnjim granicama Republike Hrvatske, već obuhvaća cjelokupni povijesni hrvatski prostor. U obzir dolaze teme koje se odnose na hrvatsku, slavensku, avarsku, franačku i romansku arheološku baštinu.

Pripremljena su i dva prijedloga plakata znanstvenog skupa, a biti će otvorena i web stranica s podacima i aktivnostima vezanim uz znanstveni skup te s mogućnošću on line prijavljivanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno