"Hrvatska arheologija i Aachenski mir 812".

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
50 godina obilježava zadarski Odjel za arheologiju

U Arheološkom muzeju Zadar, 31. siječnja prošle godine održan je sastanak inicijativnog odbora koji je predložio održavanje znanstvenog skupa pod nazivom "Hrvatska arheologija i Aachenski mir 812".

Skup bi se u prigodi 1200 godišnjice Aachenskog mira, zaključenog između franačkog cara Karla velikog i bizantskog cara Mihajla I Rangabe, organizirao u Zadru. Povod tome su, osim niza novih istraživanja, i dvije značajne obljetnice: 180 godina od osnivanja Arheološkog muzeja Zadar i 50 godina od osnivanja Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Skup bi se održao tijekom studenog 2012. godine, a predloženo je da glavni nositelj bude Sveučilište u Zadru. U organizaciji sudjeluju skupa sudjeluju sudionici inicijativnog odbora pa tako Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Arheološki muzej Zadar, Arheološki muzej Zagreb i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

Teme znanstvenog skupa bi obuhvatile razdoblja između 750. i 850. godine. Teritorij nije određen današnjim granicama Republike Hrvatske, već obuhvaća cjelokupni povijesni hrvatski prostor. U obzir dolaze teme koje se odnose na hrvatsku, slavensku, avarsku, franačku i romansku arheološku baštinu.

Pripremljena su i dva prijedloga plakata znanstvenog skupa, a biti će otvorena i web stranica s podacima i aktivnostima vezanim uz znanstveni skup te s mogućnošću on line prijavljivanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno