Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Hrvatska arheologija i Aachenski mir 812”.

03.02.2012. 23:00
“Hrvatska arheologija i Aachenski mir 812”.


U Arheološkom muzeju Zadar, 31. siječnja prošle godine održan je sastanak inicijativnog odbora koji je predložio održavanje znanstvenog skupa pod nazivom “Hrvatska arheologija i Aachenski mir 812”.
Skup bi se u prigodi 1200 godišnjice Aachenskog mira, zaključenog između franačkog cara Karla velikog i bizantskog cara Mihajla I Rangabe, organizirao u Zadru. Povod tome su, osim niza novih istraživanja, i dvije značajne obljetnice: 180 godina od osnivanja Arheološkog muzeja Zadar i 50 godina od osnivanja Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.
Skup bi se održao tijekom studenog 2012. godine, a predloženo je da glavni nositelj bude Sveučilište u Zadru. U organizaciji sudjeluju skupa sudjeluju sudionici inicijativnog odbora pa tako Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Arheološki muzej Zadar, Arheološki muzej Zagreb i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.
Teme znanstvenog skupa bi obuhvatile razdoblja između 750. i 850. godine. Teritorij nije određen današnjim granicama Republike Hrvatske, već obuhvaća cjelokupni povijesni hrvatski prostor. U obzir dolaze teme koje se odnose na hrvatsku, slavensku, avarsku, franačku i romansku arheološku baštinu.
Pripremljena su i dva prijedloga plakata znanstvenog skupa, a biti će otvorena i web stranica s podacima i aktivnostima vezanim uz znanstveni skup te s mogućnošću on line prijavljivanja.