Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U Gračacu ima snijega, nema nastave

03.02.2012. 23:00
U Gračacu ima snijega, nema nastave


Snijeg, bura, vijavica i temperature koje se spuštaju i do -15 stupnjeva Celzijevih otežavaju normalan život stanovnicima u najsjevernijem dijelu Zadarske županije, a zbog vremenskih nepogoda odgođena je nastava u osnovnoj i srednjoj školi.
Mještane Gračaca snijeg nije iznenadio, a kažu da je ove godine pao i kasnije nego su očekivali. Naviknuli su na zimske uvijete, pa kažu da svaka kuća kao obveznu opremu ima bar jednu lopatu za čišćenje snijega. Ulice su gotovo prazne, a iz toplih domova izlazi se samo ukoliko je to nužno. Snijegu su se i ovoga puta najviše razveselila djeca, koja uživaju u zimskim radostima – pravljenju snjegovića, grudanju i sankanju, a razveselila ih je i odgoda školskih obveza.
– Odgodili smo nastavu u petak, jer su vremenski uvijeti skroz nepovoljni. Škola je otvorena, ali tu je samo tehničko i administrativno osoblje. Problem nam je to što imamo 80 učenika koji su putnici i kojima je zbog ovakvih uvjeta otežan dolazak u školu, a 20 učitelja putuje iz Zadra. Prema meteorološkim najavama očekuje nas pogoršanje vremena, pa se može dogoditi da nastave ne bude ni u ponedjeljak, kazala nam je Ružica Tulumović, ravnateljica Osnovne škole Nikola Tesla iz Gračaca.
Srednja škola Gračac nije radila niti u četvrtak, a problem je bio dolazak profesora od kojih većina putuje iz Zadra.
Iako je palo tek petnaestak centimetara snijega, vjetar je uzrokovao probleme u prometu te je zatvorena cesta Dobroselo-Bruvno-Mazin, a na svim cestama proglašeni su zimski uvjeti te je zabranjen promet kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom, dok a ostali moraju imati zimsku opremu.
– Zbog vijavice i vidljivosti smanjene na pet metara zatvorena je državna cesta D-506 Dobroselo-Bruvno-Mazin. Na snazi su zimski uvijeti te je zabranjen promet kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom, no ceste su očišćene i većih problema u prometu nema. Sve glavne ceste su prohodne, očistili smo ih, no vjetar nam stvara probleme. Najviše snijega je na području Gračaca i Prezida, oko 15 centimetara, ali pripravni smo i očekujemo nove padaline, kazao je Stipa Knežević, nadcestar Cesta Zadarske županije, ispostava Gračac.
Građani se upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme, a iako su ceste posute, zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.