Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Javna rasprava o Zakonu o investicijama – deset dana

Autor: Tihomir Ponoš

03.02.2013. 23:00
Javna rasprava o Zakonu o investicijama – deset dana

Foto: PIXELL



Neuobičajeno kratka javna rasprava kosi se i s preporukama Kodeksa savjetovanja sa javnošću u postupku donošenja zakona, kojega je usvojila vlada Jadranke Kosor


Vlada Zorana Milanovića, odnosno njena ministarstva i druga tijela ovlaštena za predlaganje zakona i drugih propisa, u javnu je raspravu zaključno s 25. siječnjem uputila 119 strategija, akcijskih planova, zakona i drugih propisa. Zakon o strateškim investicijskim projektima u tom je popisu jedinstven jer je riječ o doslovce jedinom zakonu za kojega je predlagač, konkretno Ministarstvo gospodarstva, predvidio, rok od 10 dana za javnu raspravu, odnosno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Točnosti radi, još je jedan propis u javnoj raspravi bio tako kratko. No, riječ je o tehničkom dokumentu, prijedlogu Pravilnika o praćenju, izvješćivanju i verifikaciji izvješća o emisijama stakleničkih plinova iz postrojenja i zrakoplova Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koji je bio u javnoj raspravi od 11. do 20. listopada prošle godine. Kada je riječ o zakonima, najbliže se standardu javnih rasprava kojega nastoji uspostaviti Ivan Vrdoljak približilo Ministarstvo turizma. Ono je od 16. do 26. ožujka prošle godine, dakle u roku od 11 dana, organiziralo javnu raspravu o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o ugostiteljskoj djelatosti.
Neuobičajeno kratka javna rasprava o Zakonu strateškim investicijskim projektima kosi se i s preporukama Kodeksa savjetotvanja sa zainteresiranom javnošću u postupku donošenja zakona, drugih propisa i akata kojega je usvojila vlada Jadranke Kosor. Taj Kodeks navodi da je poželjno da rok za očitovanja ne bude kraći od 15 dana. Vlada Zorana Milanovića dodatno je osnažila taj Kodeks jer je upravo zbog njega mijenjala vlastiti Poslovnik u studenome, ali je nakon toga u proceduru upućen zakon za kojega je bila predviđena javna rasprava kraća od 15 dana.
Da ne moraju svi brzati kao Ivan Vrdoljak, potvrdio je ministar financija Slavko Linić. O njegovu zakonu o porezu na nekretnine uvelike se pričalo i prije objave tog zakonskog prijedloga, a kad je objavljen, jasno je naznačeno da će javna rasprava trajati – četiri mjeseca. Ima li se na umu vrijeme potrebno za sažimanje rezultata javne rasprave, za prolazak kroz Vladine koordinacije i dva čitanja u Saboru, prilično je izvjesno da će zakonodavni proces za taj zakon, kojega dio Vlade smatra iznimno bitnim, trajati otprilike godinu dana. Vrdoljakov prijedlog zakona izazvao je velik interes javnosti, ali nije jasno je li rok za raspravu produžen, kao što je u sličnim situacijama činilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Taj je zakonski prijedlog i dalje na mrežnim stranicama Minstarstva gospodarstva u rubrici “otvorena savjetovanja”, ali i dalje piše da rasprava traje od 15. do 24. siječnja. Dan nakon što je službeno završila javna rasprava ministar Vrdoljak, koji i inače u posljednje vrijeme javnost opterećuje svakojakim nepotrebnim izjavama, u Vodicama je ustvrdio da “javna rasprava o prijedlogu zakona nije ni bila nužna”.