Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prijava za financiranje rekonstrukcije stare Tehničke u lipnju?

Autor: Ivana Burica

03.02.2013. 23:00
Prijava za financiranje rekonstrukcije stare Tehničke u lipnju?

Foto: Zvonko KUCELIN



Ova prijava odnosi se na financiranje rekonstrukcije i sanacije zgrade stare Tehničke škole i njeno privođenje u znanstveno-nastavne svrhe. Kako se rekonstrukcija i sanacija odnose na cijelu zgradu, Sveučilište u Zadru će prijavu izraditi i predati resornom ministarstvu u partnerstvu s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Zadarske županije, rekla je Vrsaljko


Oko stare tehničke (gotovo pa) ništa nova. Iako se, doduše, radi na dokumentaciji potrebnoj za njeno preuređenje, sve to ide (pre)sporim tempom – puno sporijim od onog kojim staro secesijsko zadnje propada. Već se godinama govori i piše o njenom, za staru jezgru turističkog grada, neprimjerenom izgledu, ali još i više o tomu da zub vremena koji ruje po njenom krovištu i zidovima može biti koban i za prolaznike i automobile.
Poznato je da će u dio stare Tehničke (centralnu zgradu) useliti pojedini odjeli Sveučilišta u Zadru, a u dio u kojemu su se nalazile radionice će, po novome, useliti Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn. Prvotni je plan bio da u taj dio useli Gimnazija Franje Petrića, ali je lani ta odluka promijenjena.
Financiranje preko EU fondova
Nakon izmjene odluke Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn prionula je izradi projektnog zadatka prema kojemu je inženjerski biro Sirius izradio idejno rješenje.
Bilo je i najava da bi ova škola lokacijsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta mogla dobiti do kraja 2012. godina, ali se to nije dogodilo. Naime, škola je zahtjev za lokacijsku dozvolu predala tek 24. prosinca 2012. godine.
– Projekt preuređenja dijela zgrade koji nam je pripao namjeravamo financirati preko EU fondova te ćemo se na natječaj za EU novac aplicirati skupa sa Sveučilištem, kaže ravnateljica Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Marjana Bakmaz prema čijoj bi se procjeni Škola u nove prostore mogla preseliti kroz dvije ili tri godine.
– I to u optimističnoj varijanti. No kad god se ono dogodilo mi se preseljenju u svakom slučaju radujemo jer će tada naša Škola napokon moći funkcionirati u normalnim uvjetima. Mi smo umjetnička škola i potrebni su nam prostori za praktičnu nastavu. Kako smo na 3., odnosno 4. katu često nam nije jednostavno u radionice unositi materijale koji znaju biti i veoma teški. Prostori u kojima sada radimo daleko su od adekvatnih. Preseljenje u prizemne prostore koji će biti uređeni u skladu s našim potrebama za nas je izvrsna stvar. U novim ćemo prostorima imati čak 20-ak različitih prostorija. Uz učionice za opće predmete tu će još biti i crtaone, modelarnice, arhiv, skladište, ateljei, grafičke radionice, fotografski studio, laboratorij… Ukratko, sve što nam je potrebno, kaže Bakmaz.
Javni poziv stalno otvoren
Nove informacije dobili smo i od Elije Vrsaljko, voditeljice odnosa s javnošću Sveučilišta u Zadru.
Doznajemo da je u pripremi izrada prijave na Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za pripremu zalihe infrastrukturnih projekata iz područja obrazovne, znanstveno-istraživačke i tehnološke i infrastrukture za Europski fond za regionalni razvoj u okviru strateških ciljeva i prioriteta Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2014. – 2020. Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU