Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zeleni telefon zvonio 206 puta

03.02.2014. 23:00
Zeleni telefon zvonio 206 puta


Udruga Eko – Zadar završila je s provedbom projekta Zeleni telefon za 2013. godinu kojeg je financirao Grad Zadar, UO za graditeljstvo i zaštitu okoliša, u iznosu od 24.400,00 kuna.
– U sklopu projekta vodili smo evidenciju pristiglih prijava raspoređenih u 13 kategorija različitih okolišnih problema, te uočili da naše sugrađane opet najviše smetaju problemi koji se odnose na kategoriju RAZNO i OTPAD. Posebno su osjetljivi na divlje deponije kojih nažalost ima diljem, ne samo naše županije, već i cijele Hrvatske, ističu u Eko Zadru dodajući kako je na Zeleni telefon u 2013. godini pristiglo 206 prijava, što je za 30 prijava više nego u 2012. godini.
– Brže i lakše smo rješavali one prijave koji se odnose na kategoriju RAZNO, a to su obično različiti savjeti iz ekološke poljoprivrede, uzgoja hrane ili pak ekološkog sjemenarstva. Nažalost, ima i onih prijava koje su, i nakon opetovanih prijava, još uvijek u postupku rješavanja. To je obično slučaj onda kada se radi o velikim zagađivačima. Napravili smo i analizu komunikacije između građana i Zelenog telefona posljednjih 12 mjeseci, te uočili da nam probleme u okolišu podjednako dojavljuju i muškarci i žene, te da se sve učestalije predstavljaju i ostavljaju svoje kontakt podatke za daljnju komunikaciju, napominju u Eko Zadru dodajući kako su tijekom trajanja projekta educirali građane o nadležnim institucijama kojima se osobno mogu obratiti u svrhu rješavanja pojedinih okolišnih problema.
Zeleni telefon projekt je kojeg udruga kontinuirano provodi od 2003. godine, te se putem ovog projekta stalno educiraju volonteri za rad na njemu, što i jest bio jedan od ciljeva projekta. Tako se protekle 2013. za rad na Zelenom telefonu obučilo 5 novih volontera/ki.
– Za prijave različitih ekoakcidenata i okolišnih problema bili smo našim sugrađanima dostupni 24 sata dnevno sve dane u tjednu, bilo da je to bilo putem jedinstvenog broja 072 123456, putem faksa, putem maila, online prijavama i prijavama na našem sve popularnijem FB profilu https://www.facebook.com/EkoZadar. S obzirom da se iz godine u godinu broj pristiglih prijava stalno povećava, zaključujemo da je projekt Zeleni telefon prepoznat među našim sugrađanima kao jedini servis na području Zadarske županije na koji se građani mogu obratiti s problemima u okolišu, kažu u Eko Zadru, istaknuvši kako bolja informiranost, suradnja i povezanost s lokalnom upravom i institucijama i sve što pruža Zeleni telefon, doprinosi učinkovitoj zaštiti okoliša u gradu Zadru i Zadarskoj županiji, a samim tim i održivom razvoju.