Najvrjednije stvari u životu (i turizmu) Zadra su - besplatne

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Pišući nedavno o najposjećenijim znamenitostima svijeta spominjali smo se i ovdašnjih istaknuvši Plitvička jezera, pa potom zidine Dubrovnika kao naše najposjećenije atrakcije.
No, kazali smo i to da i u svijetu, a i u nas, slavu najvećih atrakcija naspram prirodnih fenomena, kulturno povijesnih znamenitosti, pa i stvorenih atrakcija tipa muzeja i zabavnih parkova, oduzimaju - trgovinski centri. Tako je i u Hrvatskoj jer eto obznanjeno je da je Ikea Zagreb u svega 143 radna dana uhvatila milijun posjetitelja, a da bi godišnji broj trebao biti - tri milijuna.
No, vratimo se atrakcijama.

Sa više od 1,18 milijuna posjetitelja u 2014. godini, hrvatski nacionalni park Plitvička jezera je ostvario novi rekord. Prema izjavi savjetnika za odnose s javnošću Nacionalnog parka, Ognjena Borčića, Plitvice je tijekom prošle godine posjetilo 1.184.449 gostiju sa 229.810 ostvarenih noćenja, što je 1,5 posto više noćenja u odnosu na 2013. godinu. Najviše gostiju u ukupnoj posjeti bilo je iz Njemačke (15,6 odsto), Japana (10,3 odsto), a slijede gosti iz Italije, Nizozemske i Francuske, a onda i domaći turisti. Za dubrovačke zidine i hvatanje milijuna još nemamo podatke ali se brojke svakako vrte oko toga.

Zadarske brojke - najvrjednije stvari na svijetu su besplatne

Zadar se inače uklapa u onu staru sentencu po kojoj su najvrjednije stvari na svijetu - besplatne, odnosno ne mogu se kupiti za novac. Naime zasigurno je da su najposjećenije atrakcije Zadra sam Grad odnosno službenog naziva Poluotok to će reći povijesna jezgra sa epicentrom na Forumu i spletu crkvenih i kulturno povijesnih znamenitosti. No, tu se karte ne plaćaju pa evidencije i nema, a to svakako slijedi fenomen Morskih orgulja i Pozdrava suncu, također besplatan odnoso bez ulaznica i evidencije.  I tu bi se mogli cinično našaliti i pretpostaviti da Supernova ima više ili barem približno isto posjetitelja, iako će Forum sa okruženjem zasigurno dok je Zadra ostati najposjećeniji mu dio.

Nacionalni park Paklenica očekuje kaj 2014. godine  preko 120 000 posjetitelja što je i prigodno uz 65. godišnjicu obilježenu lani. Riječ je o već tradicionalno najposjećenijoj atrakciji u Zadarskoj županiji sa evidentiranim ulaznicama.

Prema posljednjim statističkim podacima koje vodi Državni zavod za statistiku o posjetima zbirno svim muzejima i galerijama za koje se plaća ulaznica u Zadru je takvih bilo nešto preko 110.000 što je ipak manje nego ulaznica na Paklenicu. Slijedi na oko 100.000 Kornati istina ne u Zadarskoj županiji ali svako među najatraktivnijom i najredovitijom ponudom gostima upravo ove županije, a smatramo da je njihove evidencija nedostatna. Park prirode Telašćica  je sa prethodnim pokazateljima sa oko 105.000 gostiju nadmašivala Kornate ? Potom bi nam slijedio Donat sa tada vođenih oko 55.000 posjeta, a Vransko je jezero kao park prirode ipak iznad sa evidentiranih preko 60.000, itd.

Inače u samom Zadru uz Sveti Donat na listi po posjetiteljima su Arheološki muzej i Muzej antičkog stakla, odnosno SICU Zlato i srebro Zadra a trudi se i Narodni muzej Zadra nizom atraktivnijih programa,...

Odustajanje statistike

U dijelu podataka imamo zastaru jer Državni zavod za statistiku zadnjih dvije godine više ne vodi evidenciju posjeta znamenitostima, ali su tadašnje tendencije jasne.
 Možemo konstatirati da se u Zadru odnosno Zadarskoj županiji najviše posjećuju javno vidljive nenaplatne atrakcije na čelu s povijesnom jezgrom Zadra, a svako su atraktivni i (nenaplatni) fenomeni jezgri   Nina, Paga, potom naplatni Nacionalni parkovi i Parkovi prirode - Paklenica, Kornati, Telašćica, Vransko jezero, a onda i naplatni fenomeni muzeja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno