Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Darovat će im sadnice vrijedne sto tisuća kuna

03.02.2017. 23:00
Darovat će im sadnice vrijedne sto tisuća kuna


Kako je bilo i najavljeno, u Privlaku je posredstvom Općinskog ureda za gospodarstvo, poduzetništvo i poljoprivredu iz tvrtke Prud iz Metkovića dopremljen sadni materijal. Riječ je o projektu koji Općina Privlaka već niz godina sustavno provodi, a koji se realizira u okviru projekta daljnjeg unaprjeđenja i subvencioniranja maslinarstva, vinogradarstva i voćarstva.
Time je privlačkim maslinarima, vinogradarima i voćarima za podjelu pristiglo 500 komada sadnica maslina i 3.700 kalemova vinove loze. Također, dopremljeno je 400 sadnica agruma te 350 sadnica smokava, trešanja, bajama i sl. Za navedeni sadni materijal općina Privlaka je u ovogodišnjem proračunu osigurala 90.000 kuna, a maslinari, vinogradari i voćari će u čitavom ovom projektu biti oslobođeni bilo kakve participacije.
Pristigli sadni materijal dijeli se po utvrđenoj evidenciji i dobit će ga 50 maslinara, 80 vinogradara i 40 voćara. Pune ruke posla ima glavni koordinator ovogodišnjeg projekta općinski komunalni redar Ivan Buškulić čiji je ured prvog dana bio pretijesan za vinogradare, maslinare i voćare koji su se prije dva mjeseca uredno pribilježili za sadni materijal. Iako se zbog siječanjske studeni kasnilo s dopremom iz Metkovića, po onome što se dalo zamijetiti, maslinari, vinogradari i voćari nisu krili zadovoljstvo ovom akcijom koju im je i ove godine priuštila Općina na čelu s načelnikom Nevenom Begonjom. U ovo doba štednje i još uvijek prisutne financijske krize svakako nije nevažno kad se umjesto tržišne cijene od 50 do 70 kuna za sadnicu masline, lozni cijep od 10 do 15 kuna te sadnicu voćke od 30 kuna, ne treba izdvojiti ni lipe.
– Po mojoj osobnoj procjeni te mog kolege Zdravka Mustaća sadni materijal je iznimno visoke kakvoće, a još kad se uzme u obzir da ga se našim sumještanima dijeli besplatno još je vrjedniji. Ako se i nadalje ovako nastavi, za privlačko maslinarstvo, vinogradarstvo i voćarstvo ubuduće ne treba strahovati. Naravno, bilo bi dobro da se prije sadnje uz pomoć struke organizira jedno edukativno predavanje što bi nam svima jamčilo još bolje rezultate. U prvom redu hvala Općini koja nam već niz godina maksimalno izlazi u susret čime se još više potiče i stimulira da se okrenemo poslovima revitalizacije naših zaraslih vrtova, polja i oranica. Na nama je da mislimo o generacijama koje će doći poslije nas, a ovo je idealna prilika za takvo što, kaže koordinator akcije Ivan Buškulić.
Ni općinski načelnik Neven Begonja koji je ovogodišnju akciju nabave i raspodjele sadnog materijala pratio od početka do kraja, nije krio zadovoljstvo.
– Ovogodišnji projekt nas je koštao oko sto tisuća kuna što je na razini prethodnih godina. Vjerujemo i duboko se nadamo da će i nova općinska vlast koja će doći na izborima u svibnju nastaviti s ovim projektom. Naš prvenstveni cilj je vratiti naše maslinare, vinogradare i voćare njihovoj i našoj zemlji. Jer Privlaka je od pamtivijeka uz sabunjare, ribare i pomorce bila i ostala mjesto vrsnih vinogradara, maslinara i voćara. Ovim projektom, uz to što čuvamo tradiciju, mislimo i na našu mladu generaciju, kazao je načelnik Begonja.