Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U posljednjih 20 godina u Zadarskoj županiji broj oboljelih od raka porastao 70 posto!

03.02.2017. 23:00
U posljednjih 20 godina u Zadarskoj županiji broj oboljelih od raka porastao 70 posto!


Broj oboljelih u Zadarskoj županiji porastao je za 70 posto, a broj umrlih čak za 85 posto u odnosu na zadnjih 20 godina. To su zabrinjavajuće brojke, poručila je dr. Ljilja Balorda iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar, ujedno i koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke i raka vrata maternice za Zadarsku županiju.
Jučer su se iz tog razloga još jednom educirali i pozivali građani na redovite odlaske na preventivne preglede. Povod je bio Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) koji se obilježava svakog 4. veljače širom svijeta, kako bi se podignula svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju, liječenju te skrbi za oboljele. Slogan Svjetskog dana borbe protiv raka u razdoblju 2016.-2018. glasi “Mi možemo. Ja mogu.”, jer svaka osoba, organizacija i zajednica pojedinačno mogu dati svoj doprinos u borbi protiv raka.
Služba za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zadar tom prigodom je u Trgovinskom centru na Relji dijelila promotivne materijale uz savjete građanima o važnosti odabira zdravog načina života i odaziva na preventivne preglede (za rak dojke, za rak debelog crijeva i za rak vrata maternice).
– Molimo naše sugrađane da redovito odlaze na preventivne preglede, da ne bace taj poziv u smeće, jer ih tamo čeka preventivni pregled koji im može spasiti život, kazala je dr. Balorda, ističući kako je ključno otkriti rak na vrijeme kako bi se smanjila smrtnost.
– Znamo kako broj novooboljelih od raka nećemo moći još uvijek značajno smanjiti, ali zato možemo smanjiti broj umrlih, upravo ranim otkrivanjem, poručila je dr. Balorda.
Kada je u pitanju učestalost oboljenja, kod muškaraca je na prvom mjestu su rak pluća, potom rak debelog crijeva te rak prostate. A kod žena na prvom mjestu su rak dojke, rak debelog crijeva, rak pluća pa onda ginekološki karcinomi.
– Za većinu karcinoma nemamo jasan uzročnik, međutim za pojedine karcinome ipak znamo neke stvari bolje. Za rak pluća važno je naglasiti da čak 90 posto oboljelih od raka pluća kod muškaraca se povezuje s pušenjem. Kod žena, rak pluća u 70 posto slučajeva povezuje se s pušenjem. Rak vrata maternice se povezuje najvećim udjelom infekcijom s HPV virusom. Međutim, za neke druge karcinome nemamo tako jasan uzrok. Za pojedine vrste raka jednostavno znamo da neke obitelji nažalost imaju genetsku predispoziciju, pa je tako kod raka dojke 5 do 10 posto slučajeva vezano za genetsko nasljeđe. Upravo takvim osobama mi savjetujemo puno ranije krenuti na preventivne preglede. A za sve ostale, neka nam se građani jave, neka se odazovu na preglede, poručila je  dr. Balorda.