Čim čuju koje ste godište kažu vam kako će vam se javiti, ali to se nikada ne dogodi

Slika korisnika valentinam
Zadrani otputovali na Sajam poslova u Split
Moja iskustva su vrlo ružna, jer čim čuju koje ste godište kažu vam kako će vam se javiti, ali to se nikada ne dogodi. Muž je zaposlen, a imamo i nešto poljoprivrede kao dodatni izvor prihoda i od toga živimo, ali htjela bih i ja raditi. Mi smo žene koje još uvijek možemo potegnuti, ali smo postale višak ovog društva, kazala je Nada Božić iz Škabrnje
Zvonko KUCELIN
Na zadarskom kolodvoru našli su se mnogi s "uputnicom" Zavoda za zapošljavanje
Na Autobusnom kolodvoru u Zadru u petak oko 8 sati ujutro gužva je vladala na posljednjim izlaznim peronima, koji su vrlo često označeni za stajanje onih autobusa koji prevoze putnike na posebnim linijama. Oko 400 nezaposlenih s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda u Zadru s "uputnicama", koje su im dali njihovi savjetodavci iz ove službe gledali su u koji autobus za Split da uđu jer je i ove godine organiziran prijevoz na 2. Dane poslova u turizmu. 
Za "stare" nema posla

Među onima, koje smo sreli na kolodvoru bilo je svih generacija, od mladih čiji je staž na Zavodu tek nekoliko mjeseci, do onih koji se, kako su nam kazali, zbog svojih godina ili obiteljskih razloga ne nadaju poslu jer ako i ima mogućnosti za zapošljavanje u sezoni teško je sve uskladiti s potrebama obitelji kada im se nude poslovi izvan mjesta boravka, što je većini neprihvaljivo, a i rijetki su poslodavci koji osiguravaju besplatni smještaj i prehranu.

- Iskreno nemam nikakva očekivanja od Dana poslova jer ja sigurno s 55 godina neću otići na Hvar raditi, a u planu mi je i otvaranje vlastitog posla. Kako sam nedavno završila za pomoćnu slastičarku vjerujem da i u ovome može biti posla. Radila sam dugo i u Turističkoj zajednici, ali već deset godina ne radim, kazala je Irena Šeremet iz Sukošana, koja se nada kako će ovog ljeta uspjeti nešto zaraditi kao vlasnica apartmana u obiteljskoj kući. Ova Sukošanka smatra kako bi nekome i u njenim godinama mogla biti dobra kao radnica, ali od strane potencijalnih poslodavaca interesa, prema njenom iskustvu, nije bilo.

- Moja iskustva su vrlo ružna, jer čim čuju koje ste godište kažu vam kako će vam se javiti, ali to se nikada ne dogodi. Muž je zaposlen, a imamo i nešto poljoprivrede kao dodatni izvor prihoda i od toga živimo, ali htjela bih i ja raditi. Mi smo žene koje još uvijek možemo potegnuti, ali smo postale višak ovog društva. Traže se mlade žene, dok smo mi sa strane, kazala je Nada Božić iz Škabrnje, koja je kao i njena kolegica završila osposobljavanje za pomoćnu slastičarku, te je naglasila kako bez proizvodnje nema niti većeg zapošljavanja, a od sezonskog posla u turizmu ne može se preživjeti cijelu godinu.

Kuharica koja želi raditi 

- Ja sam završila za kuharicu, ali posla u struci i nije bilo previše u ovo vrijeme od kada sam prijavljena na Zavodu za zapošljavanje. Završila sam školu 2012. godine, a u struci sam radila malo jer se traži iskustvo i u sezonskom poslu, kazala nam je Marija Golovko, koja je zainteresirana za rad u struci jer je svoje zanimanje izabrala zato što je htjela postati kuharica i zato ne bira mjesto ili grad u kojemu bi mogla raditi.

- Većina iz moje generacije otišla je raditi u inozemstvo, a strašno je što mladi u našoj struci nemaju posla, ispričala nam je ova 24-godišnja Zadranka, koja je željna znanja u svojoj struci, a u svom kratkom radnom iskustvu obećanja poslodavaca su bila puno veća u onoga što je na kraju ispoštovano i to naročito kada se radi o plaći i prekovremenom radu. 

U razgovoru s nekim savjetodavkama iz PU HZZ-a Zadar saznali smo kako jedan dio nezaposlenih jednostavno ne želi putovati na posao, ili se preseliti izvan mjesta boravka što je, smatraju, jedan od razloga zbog kojih i ne mogu naći posao. Istina je uvijek negdje između, samo kao u onoj poslovici, često "sit gladnome ne vjeruje", teško je razumjeti kako se većini koji rade sezonske poslove u turizmu isplaćuju plaće od 3 ili 4 tisuće kuna bez da imaju pravo na slobodan dan u tjednu, a ako putuju i da im se plaćaju putni troškovi i to poslodavci smatraju primjerenom plaćom koja bi im uz to trebala biti dostatna za život tijekom cijele godine. S ovakvim trendovima u zapošljavanju mladi se potiču na kupnju karte u jednom smjeru i odlaze u druge zemlje unatoč potrebama za radnicima u svojoj zemlji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)