Godišnje 29 posto umrlih umre od raka!

Slika korisnika valentinam
Edukativna akcija Zavoda za javno zdravstvo Zadar
Od ukupnog broja umrlih osoba u jednoj godini 29 posto ih umre od raka, a kod muškaraca je taj postotak još veći i čini 33 posto, ističe dr. Ljilja Balorda
Vedran SITNICA
Ove godine su se djelatnicima ZJZ-a pridružili i stažisti i pripravnici na Zavodu

Pod sloganom „Mi možemo. Ja mogu“ i u Zadru je obilježen Svjetski dan borbe protiv raka, koji se obilježava s ciljem podizanja svijesti javnosti o zloćudnim tumorima, prevenciji ove bolesti, ranom dijagnosticiranju, liječenju, te skrbi za oboljele. Na Svjetski dan borbe protiv raka, koji se obilježava 4. veljače, želi se ukazati i na važnost pozitivnog i proaktivnog pristupa u borbi protiv raka, s posebnim naglaskom na važnost redovitih preventivnih pregleda, te izbjegavanja rizičnih čimbenika u nastanku karcinoma. Stoga se i sloganom Svjetskog dana borbe protiv raka u razdoblju od 2016.-2018. „Mi možemo. Ja mogu“ želi poručiti kako svaka osoba, organizacija i zajednica pojedinačno mogu dati svoj doprinos u borbi protiv ove bolesti koja je u cijelom svijetu u porastu.

Porast raka za 70 posto

Tako je u petak u organizaciji Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zadar u prostoru zadarskog Trgovinskog centra City Gallerije održana javnozdravstvena i edukativna akcija u kojoj su djelatnici ZJZ-a, kojima su se ove godine pridružili i stažisti i pripravnici Zavoda, na prigodnom štandu dijelili građanima promotivni materijal o malignim bolestima, te ih savjetovali o važnosti odabira zdravog načina života i odlaska na preventivne preglede. I ovoga puta akcijom se posebno skretala pozornost na odazivanje na besplatne preventivne preglede u sklopu triju Nacionalnih programa koji se već godinama provode - ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice.

- Akcija je usmjerena na osvješćivanje što većeg broja građana o potrebi odazivanja na ova tri Nacionalna programa ranog otkrivanja raka jer je riječ o najčešćim rakovima, a na koje je odaziv i dalje nezadovoljavajući, upozorila je i ovom prigodom dr. Ljilja Balorda, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za Zadarsku županiju, te naglasila kako se u posljednjih dvadeset godina i po broju umrlih i po broju novooboljelih bilježi porast raka za čak 70 posto.

Žene se više odazivaju

- Od ukupnog broja umrlih osoba u jednoj godini 29 posto ih umre od raka, a kod muškaraca je taj postotak još veći i čini 33 posto, ističe još dr. Balorda.

Inače, na području Zadarske županije, prema najnovijim podacima, najčešće sijelo raka kod muškaraca je rak debelog crijeva, na drugom mjestu je rak pluća, a na trećem rak prostate, dok je kod žena najčešći rak dojke, zatim rak debelog crijeva, a na trećem rak pluća. 

Uz navedena tri Nacionalna programa, doznajemo dalje, u pripremi su i nacionalni programi za rano otkrivanje raka prostate i raka pluća, koji su također među najučestalijim zloćudnim tumorima.

Iako je odaziv Zadrana na jučerašnju akciju bio jako dobar, postotak odazivanja na preventivne preglede i dalje je nizak. Također, primjetno je kako se na preventivni program za otkrivanje raka debelog crijeva i dalje više odazivaju žene nego muškarci.

Ipak, o pozitivnim pomacima svjedoči podatak da 2016. godine na području Zadarske županije nije bilo ni jednog smrtnog slučaja od raka cerviksa, dok je ranijih godina prosječno od ovog raka godišnje umrlo između 2 i 5 žena. Upravo zbog takvih pomaka nabolje akcije poput jučerašnje vrijedan su korak u borbi protiv zloćudnih bolesti.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)