Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

DAN BORBE PROTIV RAKA Grad Zadar će se aktivno uključiti u kupovinu uređaja za zračenje!

04.02.2019. 09:53
DAN BORBE PROTIV RAKA Grad Zadar će se aktivno uključiti u kupovinu uređaja za zračenje!


I ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv raka, koji se obilježava danas, 4. veljače, zadarska Liga protiv raka dočekuje s brojnim aktivnostima i planovima na poboljšanju skrbi i uvjeta liječenja onkoloških bolesnika na zadarskom području, zbog čega je od strane krovne Hrvatske lige protiv raka s pravom proglašena najaktivnijom i najuspješnijom hrvatskom Ligom.


Zadrani iz Lige na Korčuli
Posebno posljednjih nekoliko godina vodeći ljudi zadarske Lige na čelu s dr. Brankom Dukićem, zadarskim gradonačelnikom, kroz različite humanitarne akcije daju veliki doprinos u podizanju zdravstvenog standarda oboljelih od malignih bolesti, koje su nažalost u Hrvatskoj i u svijetu u stalnome porastu. Upravo kroz humanitarne aktivnosti zadarska Liga ostvaruje uspješnu suradnju i s drugim hrvatskim Ligama, među kojima se posebno ističe korčulanska Liga koja je ovih dana domaćin Zadranima.
Naime, vodstvo zadarske Lige, predvođeno predsjednikom Brankom Dukićem i tajnikom Vladislavom Tomčukom, odlazi danas u posjet korčulanskoj Ligi protiv raka, gdje će potpisati Povelju o suradnji između dviju Liga, te prisustvovati svečanom koncertu Zorice Kondže koji će se povodom Svjetskog dana borbe protiv raka održati večeras u korčulanskom Centru za kulturu.
Osim koncerta i potpisivanja Povelje o suradnji, posjet predstavnika zadarske Lige, među kojima će biti i članica Predsjedništva Mirka Batur i dr. Ana Krvavica, uključit će i susret s gradonačelnikom Korčule. Ukoliko bude vremena Zadrani će sa svojim domaćinima posjetiti i Pelješac, te proći kroz Janjinu, rodno mjesto don Ive Prodana, hrvatskoga domoljuba, pravaškog svećenika i književnika koji je šest desetljeća živio i radio u Zadru gdje je i umro 1933. godine.
– Ovim posjetom želimo intenzivirati suradnju zadarske i korčulanske Lige protiv raka, koja je i do sada bila jako uspješna, pa je tako rezultirala i prodajnom izložbom slika i skulptura hrvatskog umjetnika Izvora Oreba, postavljenoj u Gradskoj loži u Zadru u rujnu prošle godine, kaže predsjednik zadarske Lige protiv raka dr. Branko Dukić, te dodaje kako je ova humanitarna akcija, kao i brojne druge, imala za cilj prikupljanje novca za najveći projekt koji je Liga pokrenula prije nekoliko godina, a riječ je o kupovini uređaja za zračenje za Opću bolnicu Zadar.
– Već dulje vrijeme u fokusu rada zadarske Lige je prikupljanje novca za kupovinu linearnog akceleratora, uređaja za radioterapiju, nazivanog najčešće aparatom za zračenje. Tako bi Opća bolnica Zadar dobila vlastitu radioterapiju koja je jedan od glavnih postupaka liječenja malignih bolesti. To bi značilo jako puno jer bi se tako onkološkim pacijentima iz Zadra i sa šireg zadarskog područja omogućila u zadarskoj bolnici terapija zračenjem, na koju sada moraju putovati u druge centre, uglavnom u Split i Zagreb. Kupovinom ovog uređaja objedinilo bi se onkološko liječenje u Zadru, što bi oboljelima puno značilo jer preko 60 posto pacijenata koji se liječe od raka trebaju radioterapiju, pojašnjava dr. Branko Dukić i naglašava da bi se time Zadar u kvaliteti pružanja usluga onkološkog liječenja izjednačio s nekoliko najboljih bolničkih centara u Hrvatskoj, za što ima sve preduvjete – od prostornih do stručnog medicinskog kadra.


Brojne akcije i donacije
Cijena ovog vrijednog i skupog uređaja, sa svim pratećim troškovima, iznosi između 20 i 30 milijuna kuna, a zadarska Liga je, zahvaljujući prvenstveno velikom i humanom srcu Zadrana, kao i nekim ustanovama i tvrtkama, putem brojnih humanitarnih akcija i donacija za sada prikupila oko 2 milijuna kuna. Liga će također za istu namjenu, kad za to dođe vrijeme, prodati stan koji joj je oporučno ostavio bračni par Franjo i Dobrila Švelec, dobročinitelji kojima je Liga u znak zahvalnosti postavila spomen ploču na pročelju zgrade u Ulici Federica Grisogona na Poluotoku gdje su živjeli.
– U kupovinu uređaja za zračenje aktivno će se uključiti Grad Zadar jer zadarska bolnica po pitanju onkološkog liječenja mora biti u rangu najboljih u Hrvatskoj. Riječ je o velikoj potrebi za najteže bolesnike i Grad Zadar će se sa svoje strane maksimalno uključiti u realizaciju ovog projekta važnog za cijelu zadarsku regiju, ističe dr. Dukić, te dodaje kako se protivi provođenju radioterapije u samo četiri regionalna bolnička centra, kako se predviđa novom strategijom borbe protiv zloćudnih bolesti, odnosno Nacionalnim planom protiv raka, jer Zadranima oboljelima od raka radioterapiju treba učiniti dostupnijom i bližom mjestu boravka.
Osim prikupljanja novca za ovaj toliko potreban uređaj, zadarska Liga je zaslužna za osmišljavanje i organizaciju niza humanitarnih akcija koje su rezultirale brojnim donacijama u medicinskim uređajima i drugoj zdravstvenoj opremi koja je unaprijedila uvjete na mnogim odjelima zadarske bolnice, posebno onkološkom. Tako je Liga Odjel onkologije opremila novim medicinskim krevetima, a među brojnim donacijama je i semi fleksibilni bronhoskop za Odjel pulmologije, dermatoskop, oprema za prozivanje pacijenata na Hitnom bolničkom prijemu, najsuvremeniji signalizacijski sustav na Odjelu pedijatrije i dr.
No, otkako je sredinom 2016. godine Liga pokrenula projekt za kupovinu linearnog akceleratora, za koji je više od 13 tisuća građana i putem peticije „Protiv raka u dva koraka“ dalo svoj glas, sva sredstva usmjerena su na realizaciju ove namjere. Neke od posljednjih akcija u kojima su Zadrani donirali novac za ovaj vrijedni cilj je i Dan mimoza kojim je Liga 19. siječnja zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo obilježila Dan borbe protiv raka vrata maternice, kao i kazališna komedija "Štefica Cvek u raljama života", koju je Liga organizirala jubilarni 10. put u sklopu svoje humanitarne akcije "Smijeh kao lijek – smijehom protiv raka".




Korčulanska Liga učila od zadarske
Otkako je 2002. godine osnovana Liga protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet, kako ističe njen predsjednik Niko Violić, u svom radu i aktivnostima željela se ugledati na najbolje, a takva je, ističe Violić, upravo zadarska Liga s kojom će ova "polu-otočna" Liga danas u Korčuli potpisati Povelju o suradnji. Početaka uspješne suradnje zadarske i korčulanske Lige prisjetio se Niko Violić tijekom svog boravka u Zadru, prigodom otvorenja izložbe Izvora Oreba u rujnu prošle godine.
– Liga protiv raka Korčula je od osnutka 2002. godine željela učiti od starijih Liga koje su u svom radu puno postigle. Predsjednik Lige protiv raka Hrvatske prof. dr. sc. Damir Eljuga nam je više puta rekao da je Liga protiv raka Zadar jedna od najstarijih i po rezultatima ujedno i najbolja Liga u Hrvatskoj, te da od njih možemo dobiti sve informacije potrebne za rad naše udruge. Već u prvim kontaktima s predsjednikom zadarske Lige dr. Brankom Dukićem i tajnikom Vladislavom Tomčukom vidjeli smo s koliko ljubavi i angažmana rade u Ligi i koliko im taj volonterski rad znači, kazao je Violić, uz uvjerenje kako će suradnja ovih dviju jadranskih Liga rezultirati još mnogim humanitarnim akcijama koje će omogućiti građanima u ovim sredinama da pomognu oboljelima, prvenstveno pacijentima koji boluju od malignih bolesti.