Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“JA JESAM I HOĆU” Naglasak na odgovornosti svakog pojedinca za vlastito zdravlje

04.02.2019. 18:15
“JA JESAM I HOĆU” Naglasak na  odgovornosti  svakog  pojedinca za  vlastito  zdravlje


Danas je u Zadru pod sloganom „Ja jesam i hoću“ u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Zadar i u suradnji sa zadarskom Općom  bolnicom javnozdravstvenom akcijom obilježen Svjetski dan borbe protiv raka. Kao i svake godine, 4. veljače, Zavod za javno zdravstvo, točnije  Služba za javno zdravstvo, kojoj se ove godine priključila i Služba za  mentalno zdravlje, ovom edukativnom akcijom nastoji podići svijest Zadrana o zloćudnim tumorima, prevenciji ove bolesti, njenom ranom dijagnosticiranju, liječenju, te skrbi za oboljele.
Tako su danas u prostoru zadarskog Trgovinskog centra djelatnici Zavoda građanima dijelili promotivne materijale uz savjete o važnosti odabira zdravog načina života i odazivanja na preventivne zdravstvene preglede, a posebno na tri besplatna Nacionalna programa ranog otkrivanja  raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.


Odazovite se na besplatne preventivne preglede!
– Ove je godine u obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv raka naglasak na osobnoj odgovornosti svakog pojedinca za svoje zdravlje i  zdravlje svojih najbližih, pa je zato slogan Svjetskog dana borbe protiv  raka za razdoblje 2019. do 2021. „Ja jesam i hoću". Time se želi istaknuti  kako svatko osobno može dati svoj doprinos i poduzeti konkretne akcije  u cilju smanjenja globalnog opterećenja obolijevanja od raka, kaže dr.  Ana Petrić, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka  debelog crijeva za Zadarsku županiju, te podsjeća građane kako je u Zadarskoj županiji u tijeku IV. ciklus Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva kojim su obuhvaćene osobe oba spola u dobi od  50 do 74 godine života, rođene od 1945-1969. godine.
Kad je riječ o raku debelog crijeva, na zadarskom području godišnje  oboli oko sto osoba, dok ih 60-tak umre od ovog karcinoma koji se preventivnim pregledom, točnije jednostavnim i bezbolnim testom na nevidljivu krv u stolici, može otkriti u predstadiju bolesti.
– Osobe kojima je test na okultno krvarenje u stolici pozitivan, obavještavaju se o nalazu, te se s njima dogovara kolonoskopija, kaže dr. Petrić i ističe da su ovakve akcije uvijek dobrodošli podsjetnik građanima  da se odazovu na pozive za besplatne preventivne preglede jer se rak u  slučaju ranog otkrivanja može uspješno liječiti.
Među malignim bolestima visoko mjesto po broju novooboljelih imaju ginekološki karcinomi, na što je ukazano i tijekom nedavnog Svjetskog  dana borbe protiv raka vrata maternice – Dana mimoza.


Rak pluća na prvom mjestu po broju umrlih
– Za Program ranog otkrivanja raka vrata maternice trenutačno ne  šaljemo pozive na Papa testiranje. Naime, ovaj program je u stanovitoj  reorganizaciji, s obzirom da je u pripremi i uvođenje testiranja na HPV  jer je pojava raka cerviksa povezana s infekcijom HPV virusima, kaže dr.  Ljilja Balorda, voditeljica Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno  zdravstvo Zadar i koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za Zadarsku županiju. Što se tiče raka janika,  dodaje dr. Balorda, posljednjih nekoliko godina ovaj karcinom se javlja  sve češće i kod mladih žena nego što je to ranije bio slučaj, s obzirom da  ovaj rak ipak najčešće pogađa starije žene.
– Kod žena je, ističe dalje dr. Balorda, u Zadarskoj županiji na prvo  mjesto po broju umrlih izbio rak pluća, koji je na prvome mjestu i kod  muškaraca, dok je kod žena rak dojke i dalje na prvome mjestu prema  broju novooboljelih, navodi dr. Ljilja Balorda.
Inače, novi ciklus Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke  u Zadarskoj županiji kreće od 1. ožujka i obuhvaća žene rođene od 1956.  do 1969. godine, koje će biti pozivane na besplatan mamografski pregled.
Navedimo i kako je današnja akcija iskorištena i za predstavljanje  projekta MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka  koji je sufinanciran iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020., a na kojem je vodeći partner Zavod za javno zdravstvo Zadar. Članovi projektnog tima  dijelili su tako građanima i promotivne materijale, letke i brošure koji  daju detaljne informacije o ovom projektu, te prevenciji i ranom otkrivanju melanoma kože, sluznice i oka.