Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Zadarskoj županiji rak drugi uzrok smrti

04.02.2019. 15:49
U Zadarskoj  županiji rak drugi  uzrok smrti


Zloćudne bolesti i dalje su u  porastu, a podaci o njihovu  praćenju u Hrvatskoj, pa tako i na zadarskom području također ukazuju  na porast broja oboljelih i umrlih od raka.
Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske u Zadarskoj  županiji prema zadnjim podacima koji se odnose na 2015. godinu, broj  novooboljelih od raka bio je 920 osoba; od čega 530 muškarca i 390 žena.  Kod muškaraca su vodeća sijela raka bila rak prostate, rak pluća, rak debelog crijeva, rak mokraćnog mjehura i rak bubrega, dok su kod žena vodeća sijela raka bili rak dojke, rak debelog crijeva, rak štitnjače, rak pluća  i rak tijela maternice.


Rak pluća na prvom mjestu
U Zadarskoj županiji u 2017. godini su zloćudne novotvorine bile s udjelom od 24,1%, drugi po redu vodeći uzrok smrti stanovništva, iza bolesti cirkulacijskog sustava (38,9%). Stopa smrtnosti od raka bila je veća  kod muškaraca nego kod žena. Vodeći pojedinačni uzroci smrti među  zloćudnim novotvorinama u Zadarskoj županiji u 2017. godini kod  muškaraca bili su rak pluća, rak debelog crijeva, rak prostate, rak jetre i  rak želuca, a kod žena rak pluća, rak dojke, rak debelog crijeva, rak gušterače i rak mozga.
– Jedan od razloga porasta smrtnosti je dijagnosticiranje raka u uznapredovaloj fazi, kada je uspješnost liječenja znatno manja, navodi dr.  Vesna Telesmanić Dobrić, spec. onkologije i radioterapije.
Dan 4. veljače odabran je kao Svjetski dan borbe protiv raka, koji se  obilježava s ciljem podizanja svijesti javnosti o zloćudnim tumorima,  prevenciji bolesti, ranom dijagnosticiranju, liječenju, te skrbi za onkološke bolesnike. I ove godine Svjetski dan borbe protiv raka u Hrvatskoj  podsjeća građane na tri postojeća besplatna preventivna pregleda u  sklopu triju Nacionalnih programa koji se već godinama provode, a to su  rano otkrivanje raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice,  dok je u pripremi i četvrti program ranog otkrivanja raka prostate.
– Važno je još jednom naglasiti kako se preventivnim pregledom bolest  otkriva u ranoj fazi, ali se ne sprječava njeno nastajanje, ističe dalje dr.  Vesna Telesmanić Dobrić, te navodi kako je unatoč i dalje nepoznatom  pravom uzroku nastanka raka, poznato da neki od faktora povećavaju  mogućnost nastanka zloćudnog tumora poput: pušenja, alkohola, tjelesne neaktivnosti, brze hrane, stresa, te dugotrajne izloženosti štetnim  agensima zbog čega štetne agense treba izbjegavati.


Važna i psihološka pomoć
– Onkološki bolesnici su specifična populacija, zahtijevaju terapiju koja je utvrđena svjetskim smjernicama koje se trudimo pratiti i u našoj  Dnevnoj bolnici gdje smo u mogućnosti pružiti veći dio sistemskog liječenja. Svakog dana svjedok sam koliko je bolesnicima bitno da se liječe  blizu mjesta stanovanja jer im je tada, unatoč bolesti, daleko bolja kvaliteta života. Mnogi od naših pacijenata obavljaju svoje dužnosti i vode  normalan život usprkos ovoj nemilosrdnoj dijagnozi, kaže onkologinja  Telesmanić Dobrić.
Skrb za oboljele od raka, osim medicinske pomoći često uključuje i  psihološku pomoć jer ova teška bolest kod oboljelih uzrokuje strah i različite uznemirujuće osjećaje koji mogu izazvati depresiju i anksioznost,  zbog čega je često potrebna pomoć psihologa i psihijatra. Osim bolesnika, u proces liječenja i rehabilitacije uključeni su i članovi obitelji kako bi  na najbolji način bili oslonac oboljelome i znali se nositi s promjenama  koje ova bolest donosi.
– Onkološkim pacijentima na raspolaganju su psihijatri s Odjela psihijatrije Opće bolnice Zadar, kao i stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo  gdje se u sklopu Službe za mentalno zdravlje pruža psihološka pomoć  oboljelima od raka i njihovim obiteljima, kaže još dr. Vesna Telesmanić  Dobrić, te dodaje kako je u tijeku izrada Nacionalnog plana protiv raka,  te kako stručnjaci iz različitih područja medicine rade na rješavanju  ovog zaista važnog i značajnog problema.