Bedemi će zasjati, a ispod njih će ostati zahrđali kiosci?!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Neugledni štandovi neće se uklopiti u sliku uređene šetnice na Muraju
Cijene koje imaju ti zakupci su tada bile, tzv. promotivne cijene, odnosno nisu one klasične po kojima se iznajmljuje javna površina za neku drugu djelatnost. Naime, ti trgovci su prebačeni na ovu lokaciju s dijela gdje se sada vrše arheološka istraživanja, ali nitko nije predvidio njihovu budućnost, odnosno do kada će oni tu biti i u kakvim kućicama, kaže Tomislav Letinić, direktor Tržnice Zadar
VEDRAN SITNICA
S uređenjem Muraja nameće se i potreba ljepšeg izgleda i ovog dijela stare gradske jezgre

Kao što smo već pisali, Zadar bi od jeseni trebao dobiti novu vizuru uređenjem Muraja i njegovim pretvaranjem u gradsku šetnicu. Međutim, projektom Zadar baštini uredit će se samo bedemi, ali neće se riješiti još neke crne točke na zadarskom Poluotoku, a koje su u samom doticaju s bedemima.
Jedan prostor, koji bi mogao predstavljati crnu točku je dio u Ulici pod bedemom, odnosno prostor od ribarnice prema Morskim vratima, gdje su postavljene kućice u kojima se prodaje razna odjeća i suveniri.

Teško do tipskih kioska

Gledajući s vrha bedema mogu se vidjeti različite kućice s zahrđalim krovovima od lima koje nemaju reprezentativan izgled i nikako se neće uklopiti u sliku uređenih bedema pa neće biti ni atraktivnog pogleda za brojne buduće turiste koji će Murajom šetati i uživati u povijesnoj jezgri. Inače, trgovci koji rade u ovim kućicama, nekada su radili na dijelu tržnice pored zgrade TIC-a, a koji je sada ograđen zbog arheoloških istraživanja. Naime, budući da je taj dio tržnice ograđen, tim je trgovcima kao alternativa ponuđena ova lokacija, što je jedan dio i prihvatio kao privremeno rješenje.
O ovome smo razgovarali s Tomislavom Letinićem, direktorom Tržnice Zadar, kojega smo upitali je li razmišljao o uređenju tog dijela grada koji će postati gotovo sastavni dio jedne reprezentativne šetnice i turističke znamenitosti, a s koje se trenutno pruža pogled na polusrušene barake.


"Tržnica Zadar nema novca za kupnju novih kioska tim trgovcima, kioska koji bi bili isti i tipski jer je riječ o velikim sredstvima od preko milijun kuna. Budući da je najamnina koju nam plaćaju ti zakupci jako mala, mi nikad ne bismo mogli vratiti taj novac"

Tomislav LETINIĆ

Letinić nam je potvrdio kako je svjestan ove situacije, ali dodaje kako su oni (Tržnica Zadar) naslijedili te ugovore s cijenama kakve su tada bile ponuđene.
- Cijene koje imaju ti zakupci su tada bile, tzv. promotivne cijene, odnosno nisu one klasične po kojima se iznajmljuje javna površina za neku drugu djelatnost. Naime, ti trgovci su prebačeni na ovu lokaciju s dijela gdje se sada vrše arheološka istraživanja, ali nitko nije predvidio njihovu budućnost, odnosno do kada će oni tu biti i u kakvim kućicama. Tržnica Zadar nema novca za kupnju novih kioska tim trgovcima, kioska koji bi bili isti i tipski jer je riječ o velikim sredstvima od preko milijun kuna. Budući da je najamnina koju nam plaćaju ti zakupci jako mala, mi nikad ne bismo mogli vratiti taj novac, pojasnio je situaciju Letinić. Nastavio je dodavši kako postoji i druga varijanta, odnosno da sami trgovci ulože u kioske koji bi bili standardni. Međutim, dodaje kako i ova opcija nailazi na otpor jer jedan dio trgovaca želi, a drugi ne želi sudjelovati.

Izbjeći arheološka istraživanja

- Ovo je problem koji je ostao u zraku te nije definiran, prihod od njihovog najma nije značajan, a s druge strane ne možemo te ljude poslati na ulicu već im želimo omogućiti da nastave poslovanje. Pitanje je vremena kada će Grad prisiliti nas ili zakupce da kupimo nove kioske i taj dio uredimo da bude ljepši i u skladu s ostatkom tržnice te uređenim Murajom, kaže Letinić dodajući kako su oni ove godine, u dogovoru s korisnicima štandova, koji se nalaze ispod bedema, ali u dijelu kod same tržnice, kao i oko zgrade zatvorene tržnice, uspjeli postići dogovor da Tržnica napravi jedan uzorak štanda koji bi bio tipski i zajednički za sve.
- Ukoliko ti zakupci pristanu, Tržnica bi nabavila tipske štandove koje bi postavili uz bedeme, a koji bi bili u skladu s ostatkom tržnice pa bismo uredili barem taj dio. Tada nam ostaje samo dio s trgovcima tekstila, istaknuo je Letinić.
Osvrnuo se i na projekt uređenja tržnice, a čije je arhitektonsko rješenje napravljeno još 2016. godine, a kojega je napravio zagrebački arhitekt Hrvoje Njirić.
- Zadnji sastanak smo imali prije tri ili četiri mjeseca. Naime, na glavnom prostoru, gdje je arhitekt predvidio postavljanje glomaznih stupova, konzervatori su njihovo postavljanje uvjetovali odrađivanjem kompletnih arheoloških istraživanja na cijelom dijelu tržnice. Međutim, mi to ne možemo priuštiti niti imamo gdje prebaciti tržnicu za vrijeme trajanja istraživanja, tako da će se vjerojatno projekt morati izmijeniti na način da će stupovi morati biti tanji, čime bi se izbjegla arheološka istraživanja, istaknuo je Letinić kazavši kako čekaju arhitektonsko rješenje koji neće tražiti arheološke radove.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno